Skip navigation

Frida Gustafsson Spång tillbaka på hemmaplan – i dubbel bemärkelse

Bo Steffensen - 13:16 29/05/2017 (uppdaterad 13:55 29/05/2017)

Frida Gustafsson Spång har lämnat USA och bor nu hos föräldrarna i Kinna.
– Jag har flyttat hem för att jag spelar LET och Letas, sedan får vi se. Jag kommer att försöka kvala till USA-touren också, det är ju dit jag vill i slutändan, säger hon.

Frida Gustafsson Spång, från Borås Golfklubb, är tillbaka i Sverige efter fyra år på college i USA.
I höstas blev 24-åringen 21:a i slutkvalet till Europatouren, fick därmed ett kort till årets säsong och bestämde sig för att flytta hem till Sverige.
Hon har varit hemma sedan december och bor hos föräldrarna i Kinna.
–  Jag visste inte riktigt vart jag skulle ta vägen. De hjälper mig mycket med att fixa bokningar och andra grejer. Det är ganska lätt och har fungerat än så länge. Jag gick på riksidrottsgymnasium innan college och har inte bott hemma på åtta år, men det funkar. Jag är lite ”go with the flow”. Dessutom får jag bra kvalitetstid med mina föräldrar. Mamma är överlycklig, pappa också. Så på det viset är det jättekul, säger hon.

Hur länge Frida Gustafsson Spång kommer att stanna i Sverige beror helt på hur allting går framöver.
– Just nu har jag flyttat hem för att jag spelar LET och Letas, men sedan får vi se. Jag kommer att försöka kvala till USA-touren också, det är ju dit jag vill i slutändan. Men jag tror att det bra för mig att starta här, så jag får in bra tävlingar. Kanske kan det bli någon Symetra-tävling i slutet av året också.

Du hade inga tankar på att stanna i USA och gå vägen via Symetra (undertour till LPGA)?
– Jo, först hade jag det men jag fick inte tillräckligt bra kategori för att bo kvar där. Tävla är det viktigaste för mig så då valde jag att åka till Europa och kvala. Jag fick bättre kategori här och för min utveckling tror jag att det är bättre att vara här. Sedan vill jag ju till LPGA, det är världens bästa golftour så då tycker jag att det är dit man ska sikta.

FRIDA Gustafsson Spång gick på East Carolina University i Greenville, North Carolina, på den amerikanska östkusten. En stad med knappt 100 000 invånare.
– Det är en collegetown så det är mest studenter. Jag spelade division 1 och det är många som väljer den vägen så det blir väldigt bra matchning, extremt mycket golf, man får spela bra banor och mycket tävlingar. Man får testa alla aspekter av spelet. Dessutom har jag fått ta hand om mig själv, jag har lärt mig hur jag fungerar som människa. College utvecklar en extremt mycket som golfare men också som människa, vilket är ganska viktigt. Så för mig var det en bra väg att gå.

Du kommer hem som en ny människa?
– Det tycker jag. Lite mer mogen, lite mer organiserad, lite mer koll på grejerna. Spelet har utvecklats varje år där borta vilket är motiverande för att fortsätta. Så, ja absolut.

 

Frida%20GS
På Lalla Meryem Cup i Marocko i april.
Bild: Tristan Jones


FRIDA Gustafsson Spång har kategori 8 på Europatouren och kommer därför att kombinera spel på LET och undertouren Letas. Säsongen började med en missad kvalgräns i Marocko (LET) och en missad kvalgräns i Schweiz (Letas).
Men förra veckan blev hon tvåa i Letas-tävlingen på PGA National utanför Malmö.

Hur står du dig på Europatouren tror du?
– Jag har kört en hel del teknikträning nu så jag har fått ha lite tålamod mina första tävlingar. Jag ser ändå mycket positivt, men jag har inte fått de resultat jag vill. Fast jag vet att om jag fortsätter så tror jag absolut att jag har en chans att matcha med de bättre på touren. Men det blir också som det blir. Det gäller att ha tålamod och fortsätta på den plan jag har.

Har du några specifika mål i år?
– Dert är svårt att sätta upp ett mål när jag inte har så mycket erfarenhet av touren. Jag har inget direkt mål, men jag har många processmål inom teknik, mitt spel och det mentala … Jag har mest fokus på mig själv, min egen golf och så ska jag bara ha kul med det. Och lära mig av det jag upplever på LET och Letas.

Är det skillnad att spela nu när du har golfen som jobb?
– Ja, det blir lite skillnad. Jag trodde inte att jag skulle gå i fällan att tänka att det är viktigt att klara cutten, utan mer att det skulle vara nu kör vi. Men det blir skillnad för man vill ändå få det att gå runt. Jag tror att jag satte lite extra press på mig i början, det blir en liten extra stress att man vill att det ska gå bra. Men det börjar lossna lite.

Du har vant dig vid väldigt fina förhållanden i USA. I Europa kan bantyperna, och vädret, variera mer?
– Ja, det är jag bortskämd med, men det är bara bra att komma hem och få en annan erfarenhet. Desto mer erfarenhet man kan skrapa ihop från olika delar av Europa, desto bättre är det. Sedan älskar jag ju när det är perfekta förutsättningar och sol, men det är ju som det är här. Så länge jag har någonstans att spela och vet att jag får tävla så är jag nöjd.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

FRIDA%20GSP
Frida Gustafsson Spång (blå piké, vit keps) blev tvåa på PGA National utanför Malmö, en tävling som spelades samtidigt med herrarna på Swedish Golf Tour.
Bild: SGT


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat