Skip navigation

Sol, vind och vatten när Fjällbacka drog igång SGT-säsongen

Bo Steffensen - 16:41 18/05/2017 (uppdaterad 9:11 19/05/2017)

Någon missade sin starttid, restaurangen matade köttgryta, spelarna matade bollar i vatttnet och våren visade bra tajming när den svenska touren drog igång Fjällbacka.
– Det är perfekt, en rolig vecka, säger comebackande Christian Nilsson.

Den största farhågan inför den svenska premiären av Swedish Golf Tour på Fjällbacka GK var, som alltid i Sverige, vädret. Dagen och natten före regnade det, dimman spred sig ute på havet.
Men någon däruppe gillar tydligen golf.
På torsdagen, den första speldagen av tre, lyser solen. Förväntansfulla spelare går omkring i pikétröjor, en del har solglasögon. Banan har börjat torka upp, vinden tar i mer och mer ju lägre dagen går.
Vid lunchtid dyker SGT:S vd Mikael Sorling upp. Under armen har han den där stora pappchecken som ska delas ut till vinnaren på lördag.
– Tusan vad det blåser, säger han och pilar vidare upp för trappan till klubbhusrestaurangen.

VETERANEN Jocke Rask kommer gående, glad i hågen. Snart är det hans tur. Alla förhoppningar lever.
– Från tolvan och in så vänder banan i motvind, där är det ju svårt. Men det är en jätterolig bana. Greenerna brukar vara hårda så det är svårt att komma nära pinnen, säger han.
Förra säsongen var långstlående Rask frustrerad. Han puttade för dåligt, kom ofta in med fem, sex treputtar på en rond. Bland annat i Katrineholms Challengetourtävling då han sa till Golfing efter första varvet att ”nu är jag tvungen att ta tag i detta”. Det har han gjort.
– Jag började jobba Med Robban Karlsson efter det. Så det är på god väg. Men det är ju ett arbete som måste göras hela tiden också, säger han.
Kompisen Björn Petersson är inte med denna gång.

 

Christian%20NIlsson
En övningssving, sedan är comebackande Christian Nilsson beredd att slå ut.
Bild:  Bo Steffensen


VID STARTTÄLTET strax bredvid ettans tee är det lugnt. Spelarna plockar på sig några bananer från lådan som står på en parkbänk, hälsar på varandra. En del har caddie, de flesta inte.
Christian Nilsson, det före detta Europatourproffset som lade av för fem år sedan men nu gett sig själv ett år för en comebacksatsning, spelar ihop med Åke Nilsson (som ni kan läsa om här) och finländaren Erik Myllymäki.
”Vilket väder. Fan, vad gott det är”, säger Nilsson till sig själv under tiden han småjoggar på stället. Några minuter senare sitter den första järnklubban perfekt mitt i fairway.
Fem timmar senare avslutar han med bogey på svåra 18 och par totalt. 
– Jag har slagit många bra slag i dag men puttern var inte direkt het. Men det är en rolig vecka. Vi är ett gäng från Karlstad som är här. Vi bor i en sommarstuga en bit bort och har kul på kvällarna, säger han.
 

Robin%20P
Robin Petersson missar parputten på det sista hålet.
Bild: Bo Steffensen


I RESTAURANGEN bjuds det typisk golftävlingslunch, asiatisk köttgryta med ris. Buffé. Dit går inte Robin Petersson.
25-åringen från Vasatorp, som avslutar med bogey och landar på tre över par totalt, har jobbat med kosthållningen sedan i vintras.
– Det går bra. Nu när säsongen har börjat kör jag kanske inte lika hårt. När jag gjorde det så kände jag att jag blev väldigt trött på kvällarna. Det blir man ju när man går på underskott hela tiden. Nu, speciellt under tävling försöker jag hålla mig på jämn nivå. Det blir ordentlig mat, ingen pizza eller hamburgare, säger han.
Många av spelarna bor på Stora hotellet i Fjällbacka under tävlingen. Robin Petersson, som är här för första gången, håller till i ett hus strax utanför Grebbestad som han hyrt tillsammans med sex andra skånska spelare, bland andra Eric Blom, Landskrona, Marcus Larsson, Barsebäck och klubbkompisen Christoffer Pålsson.
– Vi lagar vår egen mat. Vi turas om. I går var det Erik och Marcus som fick göra det så tog jag disken. Det är väldigt kul. Det är ett glatt gäng, det blir mycket skitsnack på kvällarna. VI sitter och ljuger för varandra. skrattar Robin Petersson.

Filip
Filip Morel, i sitt musicalskägg, matar in resultaten för Sebastian Petersen, Elias Bertheussen och William Cederlund.
Bild: Bo Steffensen


FILIP Morel är tournament coordinator. Han sitter nu i scoring room och tar emot de spelare som i en jämn ström kommer in från artonde green strax utanför fönstret.
Sent på lördag när tävlingen är över kommer Filip att sätta sig SGT-lastbilen – som just nu står parkerad på gräset till höger om den sista greenen – och bege sig hem till Skåne igen. Men han tar vägen om Småland. Där ska han se sig själv på bio, i Eksjö.
– Jag sjunger och skådespelar också och i påskas spelade vi Jesus Christ Super Star. Den spelades in och nu ska de visa den på biografen i Eksjö på söndag. Jag spelade Jesus. Skägget har jag kvar fortfarande men det åker nog när jag kommer hem, säger han.

ENDA MISSÖDET vid starten, så här långt, kom klockan 10 på förmiddagen. Det gjorde inte Hills Rickard Wallin.
En reserv kallades in, bollen kom iväg. En timme försenad var Wallin på plats. Han trodde att han skulle gå ut klockan 11.00. Missad starttid betyder att Wallin får betala dubbel startavgift. 1 950 kronor en gång till utan att spela. Säsongen kunde börjat bättre.

FJÄLLBACKA är en bana med mycket vatten och det är många som har blivit av med både en och två och tre bollar där ute. Andra har lyckats hålla ihop spelet. Spannet är stort inne hos Filip Morel, bästa score för dagen är 66 slag, fem under par, och det finns ett gäng som passerat 80. En spelare landar in på 97. 
Så där rullar det på. Boll efter boll efter boll.
Och om ingenting annat har hänt så håller de väl på än.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

LÄNK: Följ Fjällbacka Open här

 

 

 


Bild: Bo Steffensen

Relaterat