Skip navigation

VECKANS PROFIL: Åke Nilsson ser ljust på framtiden igen: "Har tagit tid att repa sig"

Lennart Sandahl - 15:40 17/05/2017

VECKANS PROFIL. Den förre Europatourspelaren Åke Nilsson har aldrig varit i bättre fysisk form och har fått en resultatmässigt stark inledning på nordiska ligan. Efter ett par tunga år vågar han nu drömma om spel på de stora scenerna igen. 
– Det var just när karriären skulle ta fart som min fru gick bort i cancer, det har tagit tid att repa sig golfmässigt och hitta glädjen igen, säger han till golfing.se.

Kristianstads GK:s Åke Nilsson har haft några tunga år bakom sig.

Den snart fyllda 35-åringen hade fullt kort på Europatouren 2009, där han drog in närmare en miljon kronor i prispengar, och året därpå kombinerade han ET med Challengetouren. Han var i sitt livs form på golfbanan när beskedet ingen någonsin vill höra vände upp och ned på livet. Hustrun Karolin Skagerholm-Nilsson drabbades av cancer och i december 2010 gick hon bort, blott 32 år gammal. 
– Hon fick diagnosen i januari 2010 efter mitt första år på Europatouren. Jag funderade redan då på att ta ett uppehåll, men hon ville att allt skulle gå vidare som vanligt och att vänner och familj skulle fortsätta sköta sina jobb. Hon ville inte att jag skulle sluta spela. Under hösten fick vi beskedet att cancern var värre än någonsin. Jag gjorde sista tävlingen i Egypten i oktober och minns att jag lade golfklubborna i hallen. 

– Nästa gång jag plockade upp dem var i mars 2011 och det var med facit i hand det sämsta jag kunde gjort i min karriär. Jag åkte ned till Kenya och spelade Challengetouren utan att slagit en enda gång, helt otränad. Jag ville över huvud taget inte vara på banan och gjorde resultat därefter. De fem tävlingarna var bara pest och pina att spela just då. 

Nilsson missade cutten i samtliga. Energin till golf fanns inte och han fick ett medical exemption från Challengetouren. 2012 var han tillbaka, men han kände inte igen sig på banan längre. 
– När jag väl var tillbaka var det resultaten från 2011 som jag hade i bakhuvudet. Jag spelade med nerver som jag aldrig upplevt tidigare och var mer nervös att spela lika dåligt som året innan. Det har tagit lång tid att återhämta sig från de tankarna. 

nnj
 

Sedan tre år tillbaka har Nilsson främst spelat på den nordiska ligan. Men nu känner han sig redo att satsa på att ta sig ut i Europa igen. 
– Till en början var det skönt att spela på nordiska ligan, slippa de långa resorna och bara sätta sig i bilen och köra hem. Det är fortfarande kul att spela i Norden men det är ekonomiskt tufft att få det att går runt. Jag känner att spelet är där nu och att alla bitarna med psyket också börjar falla på plats för att satsa mot Europa igen.

Säsongsinledningen har varit stark och Nilsson ligger efter segern i Kellers Park Masters (Danmark) just nu tvåa på rankingen. 
– Jag gjorde tre eagles som var till min favör. Visst känner jag mig nöjd med starten på året och det blir lättare att fortsätta med träningen när man har resultaten med sig. 

Hur ser du på säsongen. Satsar du på topp-5 på nordiska och en biljett till Challengetouren, eller är det kvalet och raka vägen till Europatouren som gäller?
– Alltså, om man jämför med 2008 när jag kom tvåa på nordiska så är konkurrensen mycket hårdare nu. Det är jävulskt duktiga spelare som kommer fram nu. Jag är glad att jag har rutin och erfarenhet som jag kan luta mig tillbaka på. 

– Men att komma topp-5 på rankingen är en bra bit på vägen och så kvalet på det, gärna med tryggheten att jag redan säkrat en plats på Challengetouren.

Vad behöver du lyckas med för att uppfylla ditt mål?
– Hur jag slår till bollen... det tycker jag egentligen inte är några problem. Det är inget jag känner att jag behöver ändra på ifall jag skulle ta mig ut på Europatouren igen. Jag har ju sett det på nära håll. Det handlar mest om det mentala spelet där jag måste få pressen på mig själv att släppa och bara spela ut. 

Hur står det till med fysiken?
– Den är mycket bättre än för 7-8 år sedan. Om man bara ser till min vikt så vägde jag tresiffrigt (105 kg) när jag tog kortet. Under den jobbiga tiden har fysträningen och gymmet blivit som en tillflyktsort och nu väger jag mellan 80-85 kg. 

Nu väntar Fjällbacka Open i helgen. Vad tänker du inför den utmaningen?
– Jag gillar stället, det är en trevlig bana och bra omgivning med folket som håller i tävlingen. Förhoppningsvis kan jag rida vidare på vågen från segern i Danmark. Men en topp-10-placering hade jag gett mig väl godkänt för. 

sada
 

Läs mer: Klubbchefens högsta önskan inför Fjällbacka: "Någorlunda rättvist väder"

Lennart Sandahl
[email protected]


Relaterat