Skip navigation

Björn Hellgren: "Jag tappade nästan tio kilo på en vecka"

Bo Steffensen - 14:48 16/05/2017 (uppdaterad 15:05 16/05/2017)

Björn Hellgren blev matförgiftad i Kenya, kollapsade på banan och fick ligga med dropp på ett sjukhus i Nairobi.
– Jag gick från 77 till 68 kilo på en vecka. Nu har jag fått tillbaka hälften, säger han.

Västeråsaren Björn Hellgren håller på och packa när Golfing når honom. Han ska äntligen ut på turné, är spelsugen. Under den här våren har det nämligen bara blivit en tävling, i Winter Series på Lumine i Spanien.
I mars var han förvisso på plats för att spela premiärtävlingen på Challengetouren i Kenya – men det slutade med matförgiftning.
– Det där önskar jag inte någon. Vi bodde på jättefint spelarhotell och beställde room service, spagetti bolognese. Jag vaknade på torsdagen, hade bara sovit en timme, spydde och fick inte behålla vatten. Jag provade att spela ändå, kom sex hål men sedan kollapsade jag på banan. Det blev ambulans och in på kenyanskt sjukhus i Nairobi. Där fick jag dropp och vätska och efter ett tag var jag på benen igen, säger han.
Björn Hellgren rasade i vikt. Snabbt.
– De hittade en bakterie, det kan ha räckt att jag sköljde tandborsten i kranvattnet. Jag tappade nästan tio kilo. Jag gick från 77 till 68 kilo på en vecka. Jag har fått tillbaka hälften nu.

26-ÅRIGE BJÖRN Hellgren var en av fyra spelare som förra säsongen fick chansen att spela sju, åtta tävlingar på Challengetouren tack vare att Swedish Challenge i Katrineholm fanns med på tourprogrammet. En arrangör får nämligen 50 wild cards som sedan kan bytas med andra länders tävlingar.
De 15 bästa på Challengetourrankingen får kortet till Europatouren. Hellgren slutade på plats 77 och har i år med CT-kategori 14. En kategori som innebär att det blir svårt att ta sig in i många tävlingar.
Björn Hellgren skulle kunna spela på Nordic league men kommer att satsa fullt ut på de Challengetourtävlingar han får.
– Christofer Blomstrand, Steven Jeppesen och jag sitter på exakt samma kategori precis efter varandra och vi räknar väl med kanske 15 tävlingar och någon inbjudan här och där så det kommer att bli en full säsong för oss. Kommer vi upp i 20 tävlingar är vi nöjda, säger Björn Hellgren.
Målet är en topp 15-placering. Går inte det så är det steg tre i kvalet till Europatouren i höst som gäller.


LÄS OCKSÅ:
"Vintermörkret gör svenska spelare bättre"
Niklas Lemke kvalade sig in i Nordea Masters


BJÖRN HELLGREN har aldrig tagit ett så lång tävlingsuppehåll tidigare.
Challengetouren är gles under våren men från och med nu är det spel varje vecka fram till november. Björn Hellgren ska i väg på tre raka tävlingar; i Spanien, Tjeckien och, kanske, Schweiz. Den sista vill han egentligen inte spela, den går nämligen samtidigt som Nordea Masters på Barsebäck.
Björn Hellgren blev fyra på Bro Hof förra året och hoppas, självklart, på en inbjudan i år.
Några dagar efter att denna intervju gjordes spelades måndagskvalet till Nordea Masters på Barsebäck. Där skulle Björn Hellgren stanna till på vägen ner till Spanien. Det gjorde han (så nu har han två tävlingar i kroppen) och var så när att ta sig in i Europatourtävlingen.
Han var en av fyra som gjorde upp i särspel om den tredje och sista platsen. Det blev Niklas Lemke som nöp den med en birdie på första hålet. Men Björn Hellgren fick spela Barsebäck för första gången i sitt liv. Nu vet han hur banan är när den där inbjudan kommer.

 

Hellgren
Björn Hellgren blev delad fyra i Nordea Masters på Bro Hof förra året – tillsammans med Henrik Stenson.
Bild: Getty Images


Hur ser du på den gångna våren?
– Jag är mer sugen än någonsin på att köra igång och verkligen få dra ut på turné. Jag har försökt att hålla igång hemma, åkt runt lite grann. Jag matchar mycket med Magnus Carlsson. Vi är på Bro Hof, vi är på Frösåker, bettar lite för att det ska bli mer tävlingslikt och tar det för vad det är.

CT-säsongen förra året, känner du någonstans att du inte tog chansen?
– Jag skulle säga att det är inte helt lätt att spela till sig ett Challengetourkort på sju, åtta starter. Då ska man ha en topp 5-placering. Jag hade fyra topp 20 i rad och spelade bra golf, men det händer ändå inte så mycket på rankingen. Jag kom med i Kazakstan, jag fick spela slutspelet och sedan hamnade jag precis på håret men kunde inte knipa ihop det på slutet. Hade jag bara kommit topp 71 så hade varit stor skillnad, då hade jag fått kategori 10.

För några år sedan satte du målet att vara etablerad på Europatouren inom tre år?
– Jag har sagt att om jag inte kommit ut när jag är 27 – och det målet satte jag som rätt ung när jag kom hem från USA – så får jag börja titta på något annat. I dag känner jag lite annorlunda. Jag känner att jag är där och nosar och då får man ge det en verklig chans. Man puttar in all tid och alla pengar man har i det här.

Du blev ju fyra i Nordea Masters förra året. Spelet finns tydligen där men ändå har du haft svårt att etablera dig?
– Det handlar lite om att jag har haft svårt att spela till mig ett kort och få en full kategori någonstans. Jag var nära att ta ett Challengekort till 2015 men löste inte det, jag missade med en placering på Nordic League för några år sedan … Jag måste se till att ta chansen när jag får den. 

Viker du ner dig?
– Jag tycker att jag bevisade för mig själv på Nordea Masters förra året att hetluften inte är några problem. Jag gillar det. Men ibland kanske man kan bli lite övertaggad. Dessutom har jag märkt att det kan vara förödande att följa rankinglistor. Bra spel löser det mesta, som min tränare säger. Det gör ingen gott att sitta och tänka att nu måste jag bli topp 12 för att komma in i nästa tävling. Nej, det funkar inte.

Vad har du fokuserat mest på i vinter, förutom att bli frisk?
– Den stora förändringen för mig i år är att jag har anställt en fystränare. Vi kör nästan varje dag när jag är hemma. Han ser till att jag äter och tränar rätt. Jag löper ju en större risk för skador än många andra i och med att jag är rätt liten och svingar väldigt hårt.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 


Bild: Getty Images

Relaterat