Skip navigation

Johan Carlsson går bakåt för att gå framåt

Bo Steffensen - 12:21 12/05/2017

Johan Carlsson har blivit ett säkert kort på Europatouren, men den där riktiga toppen har han inte nått. Och den här säsongen har börjat tungt.
– Jag vill ta ett större steg, börja fajtas om vinster och då är det vissa grejer man måste göra, säger han.

Göteborgaren Johan Carlsson, med S:t Jörgens GK som hemmabana, har etablerat sig på Europatouren. Från premiärsäsongen 2014 har han tre år i rad landat in bland de 110 spelare som behåller sitt kort. Förra året var den bästa hittills. Johan Carlsson slutade 75:a totalt och spelade in runt 3,5 miljoner kronor.
Men det här året har börjat trögt. Under perioden februari till april missade han kvalgränsen i sex raka tävlingar. Och han vet varför.
– Jag körde stenhårt i vintras och tog mig an lite för mycket. Så blev det ett litet uppvaknande när jag kom till Dubai i februari. Det var egentligen för tidigt att gå ut och spela tävling. Jag var inte redo eftersom jag haft för lite tid att jobba med det jag gjorde, säger han.

EN, TVÅ topp 10-placeringar har det blivit per år. Stabilt, men inte tillräckligt. Johan Carlsson vill upp ett snäpp, kunna vara med när det drar ihop sig de sista nio på söndagen.
– Om jag ska vara helt ärlig så känner jag att klara kortet som jag gjort innan, att hålla på så och hålla näsan över vattnet hela tiden är jag väl inte så intresserad av. Jag vill ta ett större steg, börja fajtas om vinster och då är det vissa grejer man måste göra. Så vi satte oss ner och började titta. Vad är det som fattas? Ok, det och det, tekniken behöver bli bättre, jag behöver slå rakare. Ibland behöver man ta två steg tillbaka för att ta tre steg fram, säger han.

ALLA golfare jobbar ju ständigt med tekniken. För några år sedan började Johan Carlsson ett större arbete med en svingförändring. På köpet hittade han 15 meter extra längd från tee och sa, när Golfing intervjuade honom i samband med Made in Denmark i augusti, att han var nästan ”framme”.
Det var han alltså inte.
– Jo, mycket av det jag jobbat med är bra, men det här med 15 meter till och vrida på, det kändes som att jag hade tappat det under hösten och fallit tillbaka lite. Så när tävlingarna var slut förra året tänkte jag att med två månaders hårt jobb så borde jag komma en bra bit på väg. Det gjorde jag också, men jag är lite perfektionist och borde kanske tagit det lite lugnt. Så nu kom jag ut på tävlingarna och kände att jag inte visste vart bollen tog vägen, säger Johan Carlsson.
Nu har det lossnat lite. Vid Volvo China Open i slutet av april blev han 24:e man, säsongen bästa placering.

 

Lager%20o%20Johan%20C
Joakim Lagergen och Johan Carlsson under Golf Sixes. Sverige missade avancemang från gruppspelet.
Bild: Getty Images


NYLIGEN representerade Johan Carlsson Sverige, tillsammans med Joakim Lagergren, i Europatourens nya matchformat Golf Sixes, sexhålsmatcher i gruppspel.
– Det var jäkligt coolt. Det var en riktigt, riktigt rolig tävling tycker jag och jag tror att alla som var där uppskattade det. Alla spelare var jättepositiva och publiken verkade ha kul, det var en helt annan nivå på underhållningen.

Det var okej att skrika och jubla, som i Ryder Cup?
­– Ja, precis. På första tee var det ju musik när man slog ut och publiken skrek rätt bra. Jag gillade det. Jag kan tänka mig ett par sådana tävlingar till per år, absolut. Men jag vet inte om det är en spelform, jag gillar ju den traditionella golfen också med slagspel, sedan har jag inget emot om man kryddar det lite med inslag av det här. För mig får det gärna vara musik jämt, det behöver inte var så där dödstyst. Det gör det lite mer spännande.

JUST NU är Johan Carlsson hemma i Göteborg. Han fyller 31 i sommar, gifte sig med sin Viktoria förra året och det börjar bli läge för familjeliv.
– Vi har faktiskt köpt hus nära S:t Jörgen så det är nog inte alls så långt borta. Jag ska ta med frugan ut på banan i dag. Hon har börjat spela. Hon är min manager nu, faktiskt, säger han.
Närmast väntar fyra nya tävlingsveckor – Sicilien, stjärnfyllda BMW Championship på Wentworth utanför London, Nordea Masters på Barsebäck (1–4 juni) och sedan Österrike.
– Nordea Masters ska bli riktigt skoj. Av alla banor jag spelat är Barsebäck min favorit. Den har allt; parkkänslan, man går bland tallarna och det finns några seaside-hål där nere, den är lång ... Det känns som att allt är som gjort för att ha en golfbana där. Har man inte den marken kan man inte få den känslan på samma vis.

Extra kul att spela i Sverige också?
– Det tycker nog alla svenskar, skulle jag tro. Även om det är en förhållandevis ganska liten tävling blir det riktigt skoj att spela. Alla man känner kommer … Ja, det är roligt.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

 


Bild: Getty Images

Relaterat