Skip navigation

VECKANS PROFIL: Rallyfantasten Fredrik Gustavsson jagar expressbiljetten till Europa

Lennart Sandahl - 11:35 11/05/2017 (uppdaterad 10:14 12/05/2017)

VECKANS PROFIL. Hårt arbete i gymmet och ett slimmat tävlingsschema ska bidra till Fredrik Gustavssons biljett till Europatouren nästa år. Men när han inte har tankarna på golfen är WRC och Citroën hans stora intresse. 
– Jag känner stallchefen och är alltid välkommen, säger Karlstad GK-spelaren till golfing.se. 

Värmlänningen Fredrik Gustavsson har vuxit upp med golf och rally sida vid sida. Mittpunkten för det svenska rallyt, som är en del av WRC-cirkusen, går i Hagfors och ända sedan han var liten har passionen för motorsport funnits där. För tre år sedan gick så en rallydröm i uppfyllelse. 

Den 26-årige Citroënsupportern uppmärksammades av stallet för sitt stora stöd på twitter, och bjöds in att följa med stallet under rallyveckan i Sverige. Sedan dess är han en del av Citroënfamiljen. 
– Jag brukar åka och hälsa på under tävlingar och även under testerna. Det är väldigt roligt. Jag har vuxit upp i närheten av Hagfors där svenska rallyt körs och det har alltid varit en dröm att komma in "behind the scenes". Det är mycket i motorsporten som är väldigt hemligt, så det är häftigt att kunna vara så nära dem som jobbar. 

 

På golfbanan har det gått både upp och ned de senaste åren. 
– 2014 var min bästa säsong i karriären. Då tog jag min hittills enda seger (Landskrona Masters PGA Championship), jag låg etta på rankingen ett tag och fick dessutom spela Nordea Masters. 

Men därefter infann sig lite av en mättnadskänsla och 2015 var ett klart tyngre år på golfbanorna runt om i Sverige och Norden. 
– Det började med att jag bytte järnklubbor som jag aldrig fick någon synk med. Jag måste erkänna att det var en downperiod det året. Jag hade haft en turneringsseger som målsättning så länge och när den kom var det lite som att luften gick ur mig. Det började egentligen redan i slutet på 2014 där det kändes lite halvsegt. 

Gustavsson gick hem, funderade och tog tag i saker och ting. Han konstaterade att fysiken inte var på topp och började samarbeta med fystränaren Mikael Jern i Karlstad. 
– Han har hjälpt mig att få bättre sturktur på min fysträning. I stället för att man har kontakt med någon på distans och kanske kör en gång i månaden, så är jag nere och kör med en PT två-tre gånger i veckan. 

– Vi har jobbat på bra i vinter och jag har gått ned ett par kilo. Det är inte bara träningen som gjort det utan att jag även blivit mer noggrann med kosten. Framförallt vad gäller det som jag i n t e ska stoppa i mig. 

Förra säsongen spelade han mer stabilt och slutade till sist på en 42:a plats på den nordiska ligan och för tredje gången i karriären tog han sig till steg två på Europatourkvalet. 
– Det var stabilt även där, men tyvärr hade jag behövt lägga mig närmare pinnen för att kunna förbättra scoren. Jag tror jag träffade 83 procent av greenerna, då är det lätt att det byggs upp en frustration.

Tålamod är nyckelordet för Karlstad GK-golfaren och i år är planen att bygga upp hela säsongen mot att kunna prestera som bäst i höstens kval. 
– Jag har faktiskt inte tävlat någonting fram tills nu. Mitt upplägg är ändrat mot att spela mindre tävlingar så att jag ska kunna bibehålla min fysik och vara stark hela säsongen.

Att sikta på en topp 5-placering på nordiska ligan och spela på Challengetouren är inte prio ett. 
– Nej, jag siktar på att ta mig raka vägen till Europatouren genom kvalet. Men visst hade det varit kul att vinna någon tävling under säsongen för det. 

Fredrik Gustavsson säsongsdebuterar i kvalet till Nordea Masters på Barsebäck innan han åker vidare för att spela Fjällbacka Open. 

Whats in the bag?

Driver: Callaway Great Big Bertha 9°
3 Wood: Callaway XR 16
5 Wood: Callaway Razr Fit
Hybrid: Ping G – 3 / 19°
Järnklubbor: Ping i 4-P
Wedgar: Ping Glide 2 – 52° 58°
Putter: Odyssey Prototype #5
Boll: Titleist Pro V1x
Handske: Footjoy
Skor: Footjoy
Bag: Ping Hoofer

Lennart Sandahl
[email protected]


Relaterat