Skip navigation

Jenny Haglund tar för sig och hoppas på majordebut

Bo Steffensen - 14:03 10/05/2017 (uppdaterad 10:20 11/05/2017)

Jenny Haglunds rookiesäsong på Europatouren har börjat bra. Nu ska hon försöka ta sig in i majortävlingarna Evian och US Open.
– Det är annorlunda att spela kval. Man vet ju att det är bara ett par stycken som tar sig vidare så man får vara lite mer aggressiv, säger hon.

Jenny Haglund kom hem till Karlstad förra sommaren efter avlutade studier på college i USA, blev proffs, vann Nordea Tour överlägset och slutade tvåa totalt på LET Access, undertouren till Europatouren.
Därmed fick hon sitt kort till LET och gör nu sitt första år som fullvärdig medlem på touren. Och det har börjat i samma stil.
Snart 24-åriga Jenny Haglund har spelat tre av fyra tävlingar, missade kvalgränsen i den första men slutade sedan elva i Marocko och åtta i Spanien. Bättre och bättre dag för dag och en 20:e plats på totalrankingen just nu.
– Det är verkligen skönt att starta bra. Jag hade väl inte riktigt tänkt så mycket på det där utan det var mer ut och köra. Men det är kul att spelet räcker så långt som det gjort de här första tävlingarna och att se att man platsar på den tour man spelar på när man kommer underifrån. Det är inte alltid självklart, säger hon.

JUST NU är det ett två månader långt tävlingsglapp på LET. Tävlingen i Spanien avslutades 23 april, nästa – i Turkiet –  går inte förrän 19 juni. Det bekymrar inte Jenny Haglund. Hon har balnd annat passat på att bli fyra i Letas-tävlingen i Schweiz som gick i början av maj.
– Jag spelade ju i Schweiz för att hålla igång lite. Sedan är det Letas i Sverige om två veckor, på PGA National i Bara. Efter det ska jag spela kval till Evian och kval till US Open och de tävlingarna hade jag ju spelat även om det funnits LET-tävlingar. Så uppehållet är inte så farligt. Jag vet också att det kommer en väldigt intensiv höst med mycket tävlingar, säger hon.

NÄSTA tävling på Letas, Jabra Ladies Open, spelas 1–3 juni på Evian golfklubb och fungerar samtidigt som kval till den franska majorn. Därifrån åker Jenny Haglund vidare till Buckinghamshire GC i England för kvalet till US Open. Det spelas måndag 5 juni, 36 hål på en dag.
– Det är ett stort mål att få spela en major. Det är väldigt annorlunda att spela ett kval jämfört med en vanlig tävling. Man vet ju att det är bara ett par stycken som tar sig vidare så man får vara lite mer aggressiv och försöka gå ut och scora lågt. Det är väl egentligen bara ut och köra, säger hon.

Jenny%20Haglund
Bild: Göran Söderqvist

 

I EN INTERVJU som Golfing gjorde nyligen menar flicklandslagets coach Fredrik Wetterstrand att den mörka årstiden i Sverige faktiskt är en fördel för svenska golfare, att det det är då de har chansen att bli bättre eftersom det finns tid att nöta in saker.
Jenny Haglund säger inte emot.
– Om man tittar tillbaka på det här året är det första året jag varit en hel vinter hemma i Karlstad med min tränare. Tidigare har jag ju varit på college. Det ligger en stor utveckling i att kunna träffa min tränare regelbundet, få ögon på sig oftare och jag har verkligen känt att det gör skillnad att stå och nöta i inomhushallen. Det är inte jätteroligt varje dag men det visar sig i slutändan att det är värt det när man kommer ut, säger hon.

Hur är det att vara proffs?
– Det är jättekul, men det är ju ett liv i en resväska. Jag trivs jättebra och försöker även att se något förutom banan och hotellet på varje resa.

Och du sköter dig själv när du är hemma?
– Jag har ju mina rutiner som jag följer. Men de varierar ju varje vecka beroende på om det var tufft veckan innan eller om det var lugnare och jag behöver köra på hårdare med fysen. Som den här veckan då jag behöver jag kurera mig lite. Jag havr arit sjuk i två dagar men börjar bli bättre nu.

Är det någon skillnad att spela som fullvärdig medlem på LET?
– De inbjudningar jag fick förra året var väldigt viktiga för jag lärde mig mycket om touren och hur allting funkar. När man kommer ut som rookie och fullvärdig medlem så är det otroligt viktigt att ha med sig det. Jag kände mig lite som hemma. Nu har jag hela året på mig att prestera någonting. Jag kan jag slappna av lite och behöver inte ha pressen från början att jag måste klara cutten på några få tävlingar.

Efter de här tre inledande tävlingarna, känner du att ”respekten” är borta och att du tar mer plats nu?
– Jag är väl inte riktigt en person som utstrålar den energin om man säger så, men jag är ju en tävlingstjej och har man varit där uppe i toppen förut så är det enklare att göra det igen. Om man tittar tillbaka på Spanien så var jag ju med i toppen hela tävlingen. Det är en viktig erfarenhet inför nästa tävling och då känns det så klart lite roligare att åka iväg nästa gång. Det är mitt första år och jag blickar framåt. Jag tror att Europatouren har en ljus framtid, trivs jättebra och önskar så klart att Sverige skulle vilja engagera sig och arrangera en tävling, som vi gjorde tidigare. Vi är ju en del av Europa och jag tycker vi ska satsa på Europatouren.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat