Skip navigation

Jens Dantorp har smält säsongsfinalen och går för Europatouren

Bo Steffensen - 11:37 05/05/2017 (uppdaterad 18:51 05/05/2017)

Jens Dantorp har begränsade spelrättigheter på Europatouren i år, men han har ändå bestämt sig för att det är där han ska lägga sitt fokus. Och han ser fram emot Nordea Masters på Barsebäck.
– Jag har större möjligheter att kunna försörja mig och utvecklas på Europatouren, säger han.


Jens Dantorp är hemma i Malmö. Under den gångna vinter har han spelat fyra tävlingar, de två som varit på Challengetouren och två på Europatouren som han kommit in på. En tjugonde plats i CT-premiären i Kenya är väl det enda som egentligen varit värt att skriva hem om.
– Golfen finns där men det har varit lite ringrostigt. Jag har gjort ett bra jobb i vinter. Framför allt har jag stått och nött vissa närspelsslag, en rörelse som kommer att hjälpa mig att bli mer konsekvent och stabil. Det var viktigt att kunna stå och nöta på det under en längre tid. Nu gäller det bara att få in kontinuerligt med tävlingar, säger han.
Jo, vintern kan bli lite gles om man har Challengetouren som huvudarena. Det är först nu som den drar igång på allvar. 11 maj väntar Portugal Open.
–  Den ska jag spela. Men det har varit rätt ryckigt hittills. En vecka tävling, fyra veckors träning, en tävling till och sedan tre veckors uppehåll. Man kommer inte riktigt in i det i början.  Men jag känner mig mer förberedd än vad jag gjort någonsin.

Läs också: Landslagscoachen: "Vintermörkret gör svenska spelare bättre"
 

JENS DANTORP har också haft tid att smälta avslutningen av förra säsongen. 
– Jo absolut. Det är fortfarande lite så att om jag hade varit två slag bättre så skulle jag … men så kan man inte säga. Det var egentligen inte där skon klämde utan mer att jag var lite slow i mitten av säsongen, säger han.
Så här var det.
En fin höst gjorde att Jens Dantorp tog sig till Challengetourfinalen i Oman. Där behövde han en seger för ta sig upp bland de 15 bästa på totalrankingen som skulle få Europatourkortet.
Han blev tvåa, ett slag efter Bernd Ritthammer.
Förvisso fick Jens Dantorp med sig en bra check på 44 800 euro som räddade säsongen ekonomiskt, men han slutade 19 på rankingen – 3 200 euro från ett Europatourkort.
Challengetouren en säsong till alltså. Han kan bestämma sitt eget schema där – men har också kategori 18 på Europatouren och hoppas få spela runt tio ET-tävlingar i år.  
– Jag har faktiskt tagit ett beslut att jag ska spela så mycket jag kan på Europatouren, och även kombinera med Challengetouren så klart. Jag skulle säga att det är lika svårt att vinna på båda tourerna och man får ut väldigt mycket mer om man vinner en Europatourtävling, inte enbart i pengar utan även i spelrättigheter. Så jag ska ge det en chans och försöka ta vara på de möjligheter jag får.

Du har sagt tidigare att ditt spel passar bättre på Europatouren än på Challengetouren?
– Ja. Det blir lite mer längre klubbor i och lite mer vältrimmade banor, man gynnas av att ligga i fairway och träffa greener och det är väl det som är mina styrkor, att få bollen i spel från tee och slå mellanjärn in mot green och träffa många greener och få många chanser innanför fem meter. På Challengetouren ställs inte lika höga krav från tee, det är mycket wedgar och korta järn in och då blir det mer en puttävling av det.

Så du menar att du har lika stora chanser på ET som på CT?
– Ja, det tycker jag. Ju svårare förhållanden det blir, desto roligare tycker jag att det är. Det passar mig bra att få kämpa och att få spela spelet liksom. 

Du var 18:e man i Nordea Masters förra året. Där bör du väl få en plats i år igen?
– Det hoppas jag. Det är alltid en rolig tävling och framför allt en inspirationsvecka, att få spela inför hemmapublik och få lite stöttning. På Challengetouren händer det inte så mycket. Det är inte så mycket publik, det är mycket roligare att spela när det blir en känsla av en större tävling och man känner att det verkligen gäller någonting. Tävlingen i Sverige är alltid jäkligt bra publikmässigt, mycket hejarop och så och det behöver man ibland som golfare, att man får uppskattning när man slår ett bra slag.

I år går tävlingen på Barsebäck i Skåne?
– Det är en av Sveriges absolut bästa banor. Jag skulle nog säga att det är min favorit. Om de nu får upp ruffarna så de blir lite saftiga och goa också, ju tjockare, desto bättre och skogarna som omringar … Jag tror det kan bli riktigt bra.

Banor man gillar brukar man spela bra på?
– Ja, det är en skön känsla när man åker innanför grindarna. Jag var där mycket när jag var yngre och tittade på tävlingen och sa att en dag ska jag spela här. Tyvärr har den inte gått på Barsebäck när jag fått chansen att spela den så det ska bli kul. Jag har inte fått något besked om jag kommer in ännu men de senaste åren har man kommit med på den kategorin jag har och skulle det skita sig så kan jag förhoppningsvis få en inbjudan.

 

Dantorp
Med frun Emma på bagen under Challengetourfinalen i Oman förra året.
Bild: Getty Images


I DECEMBER GIFTE sig Jens Dantorp med flickvännen Emma Eksell. Bröllopsfesten hölls på PGA National där de träffades. Emma har också gått caddie en hel del åt Jens Dantorp de senast åren.

Det kanske är en konstig fråga, men har giftermålet inneburit en känsla av stabilitet som du även kan ta med dig ut på banan?
– Jo, det är klart att det känns alltid bra att man har en fru hemma och kunna kalla henne fru. Hon är ju största stödet och det känns lite mer på riktigt. Man känner sig lite mer älskad och det blir en extra trygghet. Hon har en stor del i att det börjar gå bättre och bättre.

Ska hon fortsätta gå caddie då och då?
– Hon kommer att göra det i Portugal. Men Emma har mycket på hemmaplan också, hon är assistent och tränare på Ljunghusen och satsar hårt på det. Säsongen börjar ju dra igång där nu så det blir nog svårt att få med henne så många gånger.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat