Skip navigation

VECKANS PROFIL: Det krävdes en kanin för 19-åriga Mimmi Bergman

Bo Steffensen - 15:27 04/05/2017 (uppdaterad 17:25 10/05/2017)

VECKANS PROFIL. Mimmi Bergman började inte satsa seriöst på golfen förrän i de övre tonåren. Och för att väcka hennes intresse för sporten mutades hon med en kanin. Ett par år senare är satsningen helhjärtad och drömmen är att spela på Euroapatouren. 
– Jag ska försöka kvala in till LET under hösten, säger hon till golfing.se.

Förra säsongen var 19-åriga Mimmi Bergmans bästa så här långt i karriären. Förutom att hon vann Skandia Tour-tävlingen på Laholm och McDonalds juniorpokal så slog hon till med en tredjeplats på SGT-tourens final Vellinge Open at Ljunghusen. En imponerande insats som gjorde att Lannalodgespelaren slutade på en 14:e plats på SGT-rankingen – trots att hon bara spelade fyra SGT-tävlingar under året. 
– Det var min bästa säsong för karriären och tredjeplatsen på Ljunghusen är jag väldigt nöjd med. I och med att jag slutade topp 15 kommer jag kunna spela många tävlingar i år, säger hon till golfing.se. 

När hon blickar tillbaka på höjdpunkterna konstaterar hon att de ofta kom när hon spelade helt utan förväntningar på sig själv. 
– Segern i Laholm var väldigt chockerande eftersom jag satsade väldigt mycket på skolan (studenten) just då. Och det var egentligen samma sak på tourfinalen. Jag trodde inte ens att jag skulle få komma med dit och hade egentligen tagit uppehåll. Sedan fick jag beskedet att jag fick spela och bestämde mig för att spela helt utan press på mig själv. Det gick ju bra, säger hon och skrattar. 

Säsongsstarten har varit positiv med en tiondeplats på Abbekås Open (Future Series) och en fjärdeplats på Hjo-s-Open. Nu är planen att försöka fortsätta på samma spår som när det gick som bäst förra säsongen. 
– Man får försöka skapa känslan av att det inte finns någon press att prestera. Men det är svårt eftersom man vill så mycket hela tiden. 

Att säga att Mimmi Bergman har golf i blodet är ingen överdrift. Sporten har alltid legat familjen nära hjärtat och hon har de äldre bröderna Oscar och Hampus på herrarnas SGT-tour. Men det tog ett bra tag innan hon själv fastnade ordentligt. Det krävdes en kanin. 
– Det var verkligen inte givet för min del. Jag var ganska svårflörtat, säger hon och berättar om ett udda knep från föräldrarnas del för att få med henne på golfbanan. 
– Mamma och pappa fick locka med en kanin för att jag skulle hänga med (skratt). Efter ett tag visste alla vem "Stampe" var. 

Bergman hade två tjejkompisar som spelade och i takt med att tävlingarna kom in i bilden började hon att hitta den inre motivationen. 
– Samtidigt började jag inte satsa ordentligt förrän jag var 15-16 år gammal. 

Du tog studenten förra året. Har du funderat på college? 
– Klart man har tänkt tanken men det lockar faktiskt inte. Och nu i efterhand känns det som rätt steg att ha blivit proffs i stället. 

Det låter som att du trivs bra i Örebro och på Lannalodge?
– Jag gör ju det! Vi har grymma förutsättningar här på Lannalodge med en bana i toppklass. Nu har vi en nyöppnad niohålsbana också, så det är jättekul att de satsar. De har ju även en tävling på SGT för herrarna. 

Vid sidan av spelandet så är Mimmi Bergman projektansvarig för Golf i Örebro och särskilt för att uppmuntra fler tjejer att börja spela och fortsätta spela längre. 
– Jag är väl lite av spindeln i nätet. Roddar aktiviteter som ska få fler tjejer att upptäcka och stanna i sporten. Det är väldigt roligt att kunna ge tillbaka lite. 

Den här säsongen fokuserar hon på att göra en stark säsong på Swedish Golf Tour, "kanske spela någon LETAS", innan höstens kval till Europatouren kommer. 
– Jag har inte satt så mycket resultatmål. Jag är fortfarande ung och har en del att lära mig. Men jag ska försöka kvala in till LET under hösten.

Vad behöver du utveckla för att vara redo för nästa steg?
– Nästan allt skulle jag säga. Jag är ganska stabil från tee där jag känner att jag oftast får ut bollen i spel. Men det är väl framförallt närspelet som jag behöver träna på. 

Lennart Sandahl
[email protected]


Relaterat