Skip navigation

#2 Landslagscoachen: "Vintermörkret gör svenska spelare bättre"

Bo Steffensen - 6:30 03/05/2017 (uppdaterad 10:17 05/05/2017)

Sex mörka, kalla månader med stängda banor. Hur kan svenska spelare bli så bra?
Flicklandslagets coach Fredrik Wetterstrand har sin åsikt klar.
– Jag tror att det är en av våra största fördelar, säger han.

Sverige är, som bekant, inte det optimala landet att vara i om man vill spela golf året runt. Ändå är vi en bra golfnation. Till och med väldigt bra.
Fredrik Wetterstrand är huvudcoach för det svenska flicklandslaget som just nu dominerar i Europa (varför de är så bra kan du läsa om här). Han är också lärare på SGF Elitmiljö i Halmstad och PGA:s tränarutbildningar och har skrivit böcker och utbildningsmaterial om golf.

Wetterstrand menar att vårt klimat gör att svenska spelare får möjlighet att skaffa sig ett försprång gentemot spelare från varmare länder, att det helt enkelt är under vintern de går framåt mest. Och nu pratar vi spelatre som elitsatsar.
– Om man vill bli bättre på någonting så krävs det att man tränar väldigt mycket på just det. Tränar jag på lite av allt så kommer jag inte att få tillräcklig mängdträning på någon av delarna för att bli bättre på dem. Risken är att det bara blir underhållsträning på alla delar hela tiden. Vintern innebär att vi har en period där de flesta bara kan träna sving och korta puttar – och de blir jäkligt bra på det. När man sedan kommer ut i april är inte greenerna så bra så då är det perfekt att lägga en period med mycket bunker- och wedgespel och när greenerna väl blir bra kan man köra greenläsning, längdkänsla och långputtning. Så årstiderna tvingar oss att periodisera träningen vilket är jäkligt bra för inlärningen, säger han.

Vinterträningen kan ju bli väldigt tråkig?
– Ja, särskilt om man är väldigt resultatorienterad och kortsiktig. Då blir novemberträningen sjukt tråkig. Fysbiten är ju också en viktig del och även där blir det en uppbyggnad över vintern, som jag tror att sydeuropéerna har tuffare att få in på ett vettigt sätt. Det blir mest underhållsträning för dem. Det ser man när vi är ute med landslaget; vi är otroligt mycket mer vältränade än de flesta andra. Vi slår längre, har stabilare teknik, orkar mer.

Vintern skulle alltså ”hjälpa” en spelare att höja sin nivå?
– Jag för en massa statistik på många tjejer i Sverige. Om man delar upp tävlingssäsongen i två delar; en från våren till början av juli och en från början av juli till slutet på hösten så är det generellt sett väldigt få som är bättre den andra halvan av säsongen än den första. Man blir inte bättre under säsong. Däremot har man tagit ett stort steg på våren jämfört med hur bra man var förra hösten. Så det verkar vara under vintern som utveckling sker och under säsong utvecklas inte scorerna på samma sätt.

Så varför går man inte framåt i samma utsträckning när man äntligen får spela på bana?
– En förklaring kan vara att många slutar fysträna och inte träffar sin tränare lika ofta. Men jag tror också att det har att göra med den här periodiseringsdelen, på sommaren tränar man lita av allt och man blir inte bättre på något. De stora sprången som vi ser hos vissa tjejer kommer under vinterhalvåret, säger Fredrik Wetterstrand.

BO STEFFENSEN
[email protected]
 

Läs också: Därför dominerar de svenska damerna


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat