Skip navigation

VECKANS PROFIL: Oliver Gillberg siktar högt med landslaget och på hemmaplan

Lennart Sandahl - 15:36 21/04/2017 (uppdaterad 16:49 21/04/2017)

VECKANS PROFIL. Sveriges bästa amatör just nu är Kårsta Golfklubbs Oliver Gillberg. 20-åringen stod för en stark säsongspremiär på Lumine och ser fram emot att varva spel på den nordiska ligan med större amatörtävlingar. 
– Det vore häftigt att vinna en tävling på nordiska ligan, säger han till golfing.se.

Förra säsongen var den första riktiga säsongen där Oliver Gillberg, född 96, mätte sig med seniorspelare på den nordiska touren. Och bra gick det också. 
– Jag slutade på 35:e plats på rankingen och blev bästa amatör. Även om det inte var så många andra amatörer som spelade med liknande schema som mig är jag väldigt nöjd med att komma 35: totalt, säger han till golfing.se. 

20-åringen ställde upp i 15 tävlingar på touren, ett mindre antal än de flesta framför honom på rankingen, och känner att han fick med sig flera lärdomar från fjolårets tourspel. 
– Men det största var egentligen att känna på hur livet är på touren. Hela grejen att man åker runt från ställe till ställe, med långa bilturer, man lär sig att leva som ett proffs. Det var jäkligt kul att spela mycket och i för mig stora tävlingar. 

Gillberg fanns med på Lumine när Swedish Golf Tour gjorde säsongspremiär. Trots ett välmeriterat startfält lyckades han sluta på delad sjätteplats i Lumine Hills Open. 
– Det var kul! Även om vi har bra förutsättningar hemma i Örebro med golfhallen så längtar man ju ut till gräset. Det var jäkligt kul att spela på Lumine, de har ett bra upplägg där allt ingår. Jag fick inte riktigt utdelning i den första tävlingen men i den andra lossnade det och jag gjorde sex raka birdies. 

 

Bra tryck i vinden när torvan blåser ur bild men vad gör det när man får träna på denna touriga anläggning!

Ett inlägg delat av Oliver Gillberg (@olivergillberg)

Den här säsongen är planen att blanda spel på den nordiska ligan med amatörtävlingar. Som Sveriges just nu främsta amatörspelare väntar även ett spännande landslagsår. 
– Jag ska iväg till England om två veckor och sedan väntar ju British Amateur, lag-EM och förhoppningsvis US Amateur om man kommer med där. Det blir kul att blanda spel här hemma med amatörtävlingar utomlands. 

När har du tänkt att bli proffs då?
– Ja... Det är inte helt bestämt. Mycket beror på hur det går i år. Tar man sig upp bland de tio bästa (Gillberg är just nu rankad 20:e) amatörerna så kan man få rätt bra inbjudningar om man stannar som amatör. 

Vad är fördelarna i övrigt med att stanna kvar som amatör? 
– Man får ju mycket "gratis". Att spela med landslaget innebär bra träningsläger, resor och tävlingar. En bra utbildning helt enkelt. När man väl bestämmer sig för att bli proffs är det nog heller ingen nackdel att ha legat högt på amatörrankingen, vad gäller sponsorer och inbjudningar till tävlingar. 

Har du någon gång funderat på att gå collegevägen?
– Jag var faktiskt riktigt nära att börja direkt efter gymnasiet. Men när det väl kom till kritan så kändes det inte rätt. Jag kände inte för att binda upp mig på att plugga fyra år direkt efteråt. Det var nära men det kändes inte rätt för mig då. Just nu är det inget beslut jag ångrar heller. 

Vad har du för målsättning med säsongen. Då tänker jag både på tourspelet och landslaget? 
– Det vore häftigt att vinna en tävling på nordiska ligan. Annars vill jag egentligen inte sätta upp så mycket resultatmål, utan jag kommer fokusera på att träna på och jobba hårt i varje tävling. Vi får se hur långt det räcker, men självklart vill jag ju förbättra min ranking (35) från förra säsongen. 

– Vad gäller landslaget så är de tre stora tävlingarna för mig British- och US Amateur samt lag-EM. Förutom att komma med på tävlingarna handlar det om att jag vill pricka formen inför dessa så att man ger sig chansen att prestera på topp. 

Vilken del i ditt spel behöver du förbättra allra mest?
– Alltså, jag känner inte att jag har någon direkt svaghet så. Men puttningen skulle jag nog säga i så fall. Att bli jämnare och höja lägstanivån. Sedan behöver jag ju naturligtvis bli bättre på alla moment för att ta nästa kliv. 

Största styrkan?
– Då skulle jag säga att jag är bra på att få ihop en score. Efter en dålig tävling gör jag oftast bra ifrån mig direkt i tävlingen efter. Sedan tycker jag väl att närspelet är en styrka också. 

Att spela i USA tycks inte vara högsta prioritet för Gillberg just nu. I stället vill han försöka gå i en spelare som Alexander Björks fotspår. 
– Om jag presterar som amatör kommer jag att få en del inbjudningar till Challengetouren, och det är i mina ögon en jättebra språngbräda ut på Europatouren. Jag spelade med Alexander Björk i seriespelet och det var jäkligt kul att se hans utveckling. Han kom ut på Europatouren genom starka resultat på Challengetouren så den vägen verkar jäkligt bra att ta. Sedan finns det ju alltid en chans att hoppa över det steget om man lyckas på Europatourkvalet. Men det är som du säger först och främst Europa som gäller för mig. 

Lennart Sandahl
[email protected]


Relaterat