Skip navigation

Hugo Townsend – supertalang som fått jobba hårt

Bo Steffensen - 13:12 20/04/2017 (uppdaterad 12:25 20/04/2017)

Hugo Townsend är son till en Ryder Cup-spelare och var en supertalang redan som 13-åring. I dag är han med i pojklandslaget, men utvecklingskurvan fortsatte inte lika spikrakt uppåt.
– Många andra har ju blivit bättre. När jag var i den åldern började jag förändra mycket och kom in i massa andra bubblor, säger han.

Man kan väl lugnt säga att Hugo Townsend, från Boden, visade extrem talang tidigt. När han var 13 år vann han Skandia Cup för andra året i rad. Segermarginalen till tvåan var 18 slag.
I dag är Hugo Townsend 18 år.
Han är en av sex spelare i pojklandslagstruppen, går tredje året på riksidrottsgymnasiet i Uppsala och i studentkorridoren bor enbart golfare, som klasskompisarna Pontus Nyholm, Gustav Fransson, Max Kalfjäll och Erik Nordlund.
– Det är riktigt roligt och det gör att allting blir en helhet. Hade jag bott själv hade det inte varit så kul. Det här är som att bo med sina kompisar, säger
Hugo Townsend som är på besök hemma i Boden när Golfing når honom.

En annan spelare som går på skolan är Upsala GK:s David Nyfjäll. Det var han som var 18 slag efter, och närmast, den där gången för fem år sedan. Nyfjäll är också med i pojklandslaget. Han och en hel del andra jämnåriga spelare har gått ikapp under de senaste åren.
– Jo, jag var bra som ung, säger Hugo Townsend.
– Har man gjort en sådan grej, att vinna mot dem i sin egen ålder med så många slag så är det kanske många som förväntar sig att man ska gå ut och vinna allting. Själv känner jag inte att jag varit så dålig direkt, det är väl bara det att jag tagit normala kliv uppåt.

HUGO Townsend, som är född på Irland, hade det kanske lite extra förspänt redan från början. Han är son till britten Peter Townsend, 70, som, bland annat, representerat Europa i Ryder Cup två gånger (1969, 1971). Hugos mamma är svenska. Familjen, som pratar engelska hemma, flyttade från England till Boden när Hugo var fem år.
Så man skulle kunna säga att han fick golfen i blodet, men pappa Peter stod aldrig och tjatade om hur sonen skulle svinga klubban.
– Nej, när jag var mindre sa han alltid: ”Gå ut och spela golf varje dag och bara ha kul och försök få bollen i hål på minst antal slag”. Och det är nog det som är min största styrka, att kunna gå ut en dag när allt känns helt piss och ändå få ihop en bra score. Det var väl det jag gjorde när jag var mindre, men man kan ju inte göra så hela sitt liv. Man måste ju ha alla delar, säger Hugo Townsend.
 

LÄS OCKSÅ: Julia Roth: "Man behöver inte vara en talang när man är 16"


CARL MAGNUSSON är coach för pojklandslaget. De sex spelare han har i truppen har haft olika utvecklingskurvor men, säger han, befinner sig i dag på ungefär samma nivå.
– Jag tror absolut att Hugo var spelsmartare tidigare än vad andra 12–13-åringar var tack vare sin bakgrund med pappa som gammal spelare som blev tränare. Hugo var en lirare och hade mycket golfkompetens i sig hemifrån. Han var tidigt utvecklad, stannade till lite grann, växte i kapp sig själv och sedan fick han en ny utvecklingskurva på gymnasiet när han hamnade i en annan sparringmiljö än vad han hade haft i Boden. Nu har han utvecklats riktigt bra de sista två åren, säger han.
 

Hugo
Bild: Göran Söderqvist


EFTER den där vinsten i Skandia Cup blev Hugo Townsend inbjuden till sitt första elitläger. Plötsligt blev det mycket att tänka på.
– Fram till dess så hade jag bara kört kortsiktiga lösningar med pappa. Det ser ut så där, gör så här så blir det bra liksom. Inget långsiktigt, jag spelade bara. Sedan kom jag dit och fick ny input och när man är 13 så kanske man tar den där infon på fel sätt. Man måste lära sig att filtrera ut det som funkar för en själv, säger Hugo Townsend.

Du var tvungen att ändra på saker?
– Jag har aldrig varit den mest tekniska personen när det gäller golf utan det har bara varit gå ut och spela och ha kul, så nu när jag blivit äldre har jag fått ta tag i de tekniska bitarna mer än vad de andra kanske fått göra. Det är bra, man måste få in det tekniska i spelet också, men jag har inte haft samma typ av utveckling. Det har varit mer sakta men säkert. Men nu är det bra.

Det kan vara både en fördel och nackdel med en förälder som spelat på högsta nivå?
– Det är så klart att det är en fördel. Nackdelen kanske är att man bor med den personen hela tiden, det blir jäkligt mycket golfsnack. Om det har gått dåligt så börjar man argumentera om det, men jag ser det mest som en fördel. Mängden av kunnande han har. När jag var mindre kunde han berätta historier, han var med på alla mina inspel, talade om hur man skulle tänka … Det är som att man bor med sin tränare som har spelat golf hela sitt liv på hög nivå och bara matar en med information. Det där sitter ju kvar och är viktigt nu.

Du har förmodligen spelat många brittiska och irländska banor, är du en duktig linksspelare?
– Det skulle jag nog säga. Jag älskar ju linksgolf. Det var mycket så när jag var mindre; att bara slå slag, högt, lågt, slå draw, slå fade … Man måste ju kunna alla typer av slag för att kunna ta sig runt en linksbana, den spelas ju annorlunda varje dag. Det är så mycket mer intelligens än utförande när man spelar linksgolf.

Hur ser det ut efter gymnasiet, college?
– Ja, jag har valt att sträcka ut mina tre år i Uppsala till fyra år för att kunna träna ordenligt och samtidigt få ihop skolan. Jag har väl aldrig varit den största hjärnan i skolan men tanken var att om jag väljer fyra år så kanske jag har en större chans att komma in på ett bättre college. Och så har jag den tiden att söka och inte stressa den processen. College är målet.

Är det en bra väg?
– Absolut. Jag ser inte någon annan väg för mig. I går skyfflade jag snö här, så att flytta hem till Boden är inte optimalt för golfen. Och det är ju jättebra förberedande att bo i Uppsala om man ska flytta vidare någonstans.

Har du några långsiktiga mål?
– Min strävan är att uppnå något bättre varje gång, men jag har inte några stora mål. Det är för långdraget på något sätt. Det enda jag tänker på är att varje dag göra något som jag kan ha nytta av i framtiden. Det är viktigt också att jag tycker det är kul. Jag gör det jag gör så får vi se vart jag kommer. Det kanske låter lite lojt att säga så men det är inte det.

Du ska spela British Boys i sommar?
– Ja, den åker vi på med hela landslagstruppen.

Din pappa vann den två gånger?
– Det hade så klar varit roligt att vinna den. Fast det hjälper ju inte att göra det en gång, ha ha. Han kan ju fortfarande reta mig.

BO STEFFENSEN
[email protected]


FAKTA: Pojklandslaget 2017

Truppen består av sex spelare:
Albin Bergström Ljunghusens GK, f –99
Viktor Hagborg–Asp, Onsjö GK, f –00
David Nyfjäll, Upsala GK, f –99
Oscar Teiffel, Vallda GK, f –99
Hugo Townsend, Bodens GK, f –99
Ludvig Åberg, Eslövs GK, f –99

 


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat