Skip navigation

TV: Moe Norman - Golfens "Rain Man" med magisk sving

Lennart Sandahl - 9:21 19/04/2017 (uppdaterad 15:44 20/04/2017)

En kanadensisk spelare som gjorde avtryck i golfvärlden var Moe Norman. Utöver att han vann över 50 proffstävlingar i Kanada så är han känd för att vara en av golfhistoriens mest raktslående spelare - och för att han var väldigt speciell som person. "Bara två spelare har verkligen ägt sin sving: Moe Norman och Ben Hogan", har Tiger Woods sagt.

Moe Norman var på många sätt en udda golfspelare och människa. I 1963 års Saskatchwean Open ledde han tävlingen med tre slag och hade birdieläge på sista green. I stället för att putta hem segern valde han att medvetet putta i bunkern för att se om han kunde klara av pressen. Norman gjorde bogey på hålet och vann tävlingen med två slag...

Norman, som föddes i Kitchener, Ontario 1929, var som ni märker inte som vem som helst. Hans första doktorsbesök gjorde han vid 68 års ålder, han ägde aldrig någonsin en telefon, var bara på tre dejter under hela sitt liv och fick vid tre tillfällen böter för att ha kört sin Cadillac - för sakta. Norman var en blyg man som trivdes att vara med sig själv. Även om han aldrig fick diagnosen tror hans vänner att han var autistisk. Norman hade ett otroligt sifferminne och kunde minnas den exakta längden på hålen på 375 av 434 banor som han spelat. 

Som Tiger Woods var inne på var hans svingteknik väldigt, väldigt bra. Svingen var speciell där han placerade klubban framför sig och fötterna bakom bollen. Ändå gick bollen spikrakt varenda gång. Faktum är att Norman bara sköt utanför banan en enda gång under sin långa karriär. 2004 sa Vijay Singh att Moe Norman är den bäste spelare han någonsin sett. Och det var nog ingen slump. Norman kunde stå på rangen och slå och slå, tills hans händer blev blodiga. Något som tvingade honom att hoppa av Masters 1956. 

Norman vann 54 turneringar och satte 33 banrekord. Han gjorde tre 59:or och 17 hole-in-ones. Dessvärre erbjöd Canadian Tour väldigt lite prispengar så Norman fick kämpa hårt för att få sina ören att räcka. Därför var det tacksamt när han 1995 fick 5000 dollar i månaden av Titleist VD Wally Uihlein - som inte kunde förstå hur han kunnat spela 40 år med deras golfboll utan att ha fått ett sponsorerbjudande. 

Det gjorde att Norman kunde öppna sitt första bankkonto som 67-åring. Norman var oerhört omtyckt och när han gick bort i september 2004 närvarande 400 personer från hans familj, vänner och golfkollegor. Det fanns en stor kärlek och respekt för golfens "Rain Man". 

"När du pratar om Moe Norman, så pratar du om en legend... Jag tycker killen är ett geni", har den amerikanske golfstjärnan Lee Trevino sagt om sin kollega. 

Moe%20Norman
Getty Images

 

Källor: Golf Monthly, Golf Digest, ESPN

Lennart Sandahl
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat