Skip navigation

Oscar Zetterwall har hittat sin plats – i Asien

Bo Steffensen - 9:33 14/04/2017 (uppdaterad 9:39 14/04/2017)

Oscar Zetterwall trivs i Bangkok. Han stannar gärna flera år till.
– Absolut. Det är lätt att leva här nere, man träffar på många kul typer och det är sommar hela tiden. Jag hatar ju kyla och min rygg blir också sämre i kalla klimat.

Egentligen var det en slump att Oscar Zetterwall hamnade på Asientouren.
Stockholmaren, från Drottningholms GK, hade gjort en bra säsong på Nordic League 2014 men hamnat precis utanför de fem som får en plats på Challengetouren. Så förhoppningarna inför 2015 var stora – men säsongen blev förstörd av ett diskbråck. Först fram på höstkanten kunde han spela igen. Oscar Zetterwall bestämde sig för att testa kvalet till Asientouren.
– Min svåger Jesper Kennegård spelade här 2012 och trivdes bra så jag åkte ner och kvalade tillsammans med honom. Jag tog inte kortet men fick status på undertouren och var tveksam om jag skulle spela den eller inte. Mitt andra alternativ var att åka hem till Sverige, men jag ville börja säsongen med en gång så jag åkte iväg och lirade några tävlingar. Jag tyckte om det direkt. Jag blev kvar, det gick bra och på den vägen är det, säger han.
28-årige Oscar Zetterwall vann två tävlingar förra året, en i Filippinerna och en i Indonesien, och slutade trea totalt på ADT, Asian Development Tour. Det gav honom kortet till den asiatiska huvudtouren där han spelat fyra tävlingar hittills i år (64, MC, 57, MC).

HAN BOR i Bangkok – ljuden från vardagslivet i den thailändska huvudstaden hörs i bakgrunden när vi pratar – och trivs förträffligt.
– Ja, det är bra. Det är lätt att utgå härifrån, man kan alltid få en flight och det finns mycket banor runt om stan. Jag tränar på en jättebra bana som heter Thai Country club som ligger ungefär vid flygplatsen. Det finns mycket att göra vid sidan av golfen också och det är aldrig fel. Det som är negativt är väl trafiken. Det kan vara jäkligt mycket om man åker fel tider, säger Oscar Zetterwall.

Många kompisar som hälsar på ”hela tiden”?
–  Nja, ibland. Jag har lärt känna en hel del andra spelare. Det är ganska många som spelar i Asien som är baserade här, många amerikaner och européer så det är lätt att skaffa kompisar. Det har blivit att jag umgås med dem.


"Det är skitbra att det är säsong året runt, det går liksom inte att slå. Att stå hemma inomhus mäter sig aldrig med att få tävla året runt."

 

I TOPPEN på Asientourens ranking finns spelare som David Lipsky, S S P Chawrasia och Anirban Lahiri för att nämna några av många etablerade namn. När touren har en tävling tillsammans med Europatouren kan fältet kryddas av spelare som Adam Scott och Sergio Garcia.
– Jag spelade Maybank Championship i Malaysia nyligen. Den var jättestor, det var Europatourstjärnor överallt. Jag ska spela i Taiwan om ett par veckor. Den är på 300 000 dollar, en tiondel av Maybank. Det är väldigt stor skillnad på olika tävlingar men om man slår ut det över ett år så tror jag att klassen på touren ligger strax under Europatouren men över Challengetouren, säger Oscar Zetterwall.

OZ
Stortävling. I februari spelade Oscar Zetterwall Maybank Championship i Kuala Lumpur. Han missade kvalgränsen.
Bild: Getty Images


Hur är det med golfen i allmänhet i Asien, finns det något intresse?
– Det är lite olika från land till land. I Singapore kom det mycket folk redan på torsdagen och fredagen. I Thailand känns det som att det växer snabbt, men det är fortfarande jäkligt dyrt att spela här så det är svårt att få många till sporten. Men det kommer upp fler och fler nya spelare; unga thailändare, killar från Taiwan, Korea, Malaysia och Japan. De är så orädda. De bara peggar upp och så smäller det och runt greenerna är det up and down nästan hela tiden. Man blir imponerad. Sedan kanske de brister lite i andra saker där vi ligger före, lite teknik och spelstrategi, men om tio år tror jag vi kommer att ha många asiater topp 20, topp 30 i världen.

Hur är det att spela i Asien jämfört med Europa?
– Jag gillar det, det är bra ordnat. Det som kan vara struligt är språket. I Taiwan till exempel är det ganska dåligt med engelskan. Banorna är ganska smala och oftast ganska korta, svårigheterna ligger i greenområdena. Det är ett helt annat typ av gräs än hemma, det är Bermuda här nere. Jag spelade ju mycket på Bermuda när jag gick på college men det här är en helt annan typ. Det är klurigt, svårt att chippa, svårt att läsa också när man ska putta. Sedan är det ganska låga scorer, cutterna ligger ofta lågt, så man får lära sig att bli bra med driver och wedge. Asiaterna har sånt jäkla bra närspel, det är helt otroligt. De spelar som man gjorde när man lärde sig, då spelade man bara. De kör mycket chiptävlingar och sånt, jag ser dem nästan aldrig stå med något träningsredskap.

Har du blivit en annan spelare på köpet?
– Kanske lite. Jag tvingades bli en bättre puttare. Jag var inte så bra på att läsa grain, alltså åt vilket håll gräset växer. Puttningen var riktigt dålig. Nu använder jag det till min fördel i stället, är jag osäker på en putt så läser jag grainet och litar på det. Jag fick lära mig tidigt att man skulle spela strategiskt, säkra zoner och man skulle aldrig gå för det och lämna sig slag som man inte var bra på. Det där ser man aldrig här nere, de bara kör och så tar de konsekvenserna när de får dem. Jag har försökt att efterapa rätt mycket.

Är Asientouren en bra väg att ta?
– Man kan nog åka lite vart som helst i världen men jag tycker nog att det är bra att ta sig någonstans där det är säsong året runt. Undertouren här, som jag lirade förra säsongen, håller på hela året. Det börjar i januari och slutar i december med två månaders uppehåll i mitten på sommaren och då var jag hemma i Sverige. Det är skitbra att det är säsong året runt, det går liksom inte att slå. Att stå hemma inomhus mäter sig aldrig med att få tävla året runt.

Rent hypotetiskt, är du bättre nu än vad du varit om du hade stannat hemma?
– Jag vill ju tro det. Det jag framför allt har blivit bättre på är att leva tourlivet, att åka från tävling till tävling. Spelar man Nordiska är det tre dagar och sedan hem, som längst åker man till Danmark. Här måste man vara lite mer flexibel, lösa grejer på plats och tänka lite mer långsiktigt med hotell, flyg och alla grejer runt omkring. Innan jag blev proffs spelade jag collegegolf och det var också bekvämt i en curlad omgivning. Det var bara att dyka upp och haka på. Sedan tror jag även att mitt golfspel är bättre.

Det gäller ju att få in lite pengar också?
– Förra året spelade jag in så att jag kunde täcka mina kostnader. Det har jag inte gjort i år så det är inte helt enkelt att få ihop det.  Jag jobbar på det där just nu faktiskt, att hitta folk som vill hjälpa till. Men man märker att hittar man några så vill de ha någonting tillbaka och det är inte alltid man kan ställa upp på det.

Hur ofta är du hemma i Sverige och Stockholm?
– Rätt mycket på sommaren när vi inte har så många tävlingar här och utöver det kanske två, tre gånger under året. Jag har ju tjejen hemma så jag åker hem ibland och träffar henne. Men jag försöker lura ner henne hit. Vi får se om det går.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

Här kan du följa Asientouren


Bild: Getty Images