Skip navigation

Robin Petersson: "Jag ska bara äta bättre – och mindre"

Bo Steffensen - 8:56 13/04/2017 (uppdaterad 14:53 27/06/2017)

Robin Petersson har proffsdebuterat och lagt om kosten. Och han är en av få svenskar som spelat på Augusta National.
– Efter första gången sa jag att nu kan jag dö lycklig, säger han.

Skåningen Robin Petersson, Vasatorp GK, är tillbaka i Sverige efter fem år på amerikanskt college och han har precis klarat av sina första tävlingar som professionell spelare.
Det är Nordic League och svenska SGT som gäller för 24-åringen och han slutade 46 och 17 i de två vintertävlingar som spelades i spanska Lumine i månadsskiftet februari/mars. Det är han nöjd med, fokus under vintern har mest legat på fysträning – och nya kostvanor.
– Ja, det handlar om smartare val varje dag. Du kan tänka dig, jag spelade fem år på college i USA. Jag var lite stor även innan jag åkte över och tyvärr rann det iväg lite där borta. Det jag gör nu handlar bara om att göra smartare val i vardagen. De är inget avancerat utan jag ska bara äta bättre och mindre, säger han.

Robin Petersson är med i förbundets så kallade 2020-satsning inför OS och tillsammans med ledarna där togs beslutet om nya matvanor.
– Det är klart att det är väldigt onödigt att gå runt och släpa på extra kilon. Men jag tror att den största skillnaden är psykologisk, att jag trivs med den jag är. Det är ju första steget att göra någonting bra vad det än är, att man måste trivas med sig själv. Det är på god väg och nu väntar jag bara på att säsongen ska starta här hemma, säger han.

GOLFING kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen och några spelare – tre herrar och tre damer – följer vi extra noga. Robin Petersson är en av dem och trots att hans proffskarriär bara är några månader gammal så har han redan varit med om något som de flesta ärrade proffs bara drömmer om. Han har spelat på Augusta National, där det, om man inte är medlem, i princip krävs att man kvalificerar sig till US Masters för att få pegga upp.
Det har Robin Petersson inte varit i närheten av. Däremot studerade han på Augusta University – vilket uppenbarligen har sina fördelar.
– Vårt golflag har en supportergrupp som stöttar med framför allt pengar. Två i den gruppen är medlemmar på Augusta National och de har varit snälla och bjudit ut oss ungefär en gång om året. Det är en av de största grejerna jag gjort, säger Robin Petersson.

Hur är det att spela den?
– Första gången sköt jag fyra över, det var jag väldigt nöjd med. Vi spelade ungefär fem, sex veckor innan tävlingen och då sa våra caddies, man får ju caddies där, att greenerna var långsamma. Men de var ändå snabbare än den snabbaste greenen jag har puttat på i Sverige. De har ju stenkoll på varje kvadratcentimeter på banan och den var i fantastiskt skick. Det är den bästa banan jag spelat i mitt liv, helt outstanding.

Du ska tillbaka dit igen?
– Det är så klart en dröm att få spela Masters. Jag följde tävlingen nu, det blev en sen söndagkväll. Kollar man på tv kan man tycka att det är si och så när de missar en kortputt, men har man inte varit där så förstår man inte hur ondulerat det är och hur snabba greenerna är. Det är sååå svårt.

RB
Robin Petersson under amatör-VM i Mexiko i höstas.
Bild: Göran Söderqvist


EFTER ÅREN i sydöstra USA – Augusta ligger i Georgia som är grannstat till Florida – är det nu en tillvaro i Sverige och Helsingborg som gäller för Robin Petersson. Och lite sämre förutsättningar för golf.
– Man blir lite bortskämd där borta. Man inser inte hur lång vintern är i Sverige. Det har varit en lång period nu utan bra väder så det är lite tråkigt. Men jag ser det också som en morot, spelar man bra kan man ha råd att flytta härifrån. Det krävs om man ska kunna slåss med de stora spelarna, säger han.

Hur är livet annars som professionell?
– Det är okej, tycker jag. Med tanke på att säsongen inte börjat än så kan man ju träna ett par timmar om dagen och har ändå ganska mycket tid över. Sedan har jag väldigt bra personer runt omkring mig som hjälper mig med satsningen så jag behöver egentligen inte tänka på så mycket mer än att fokusera på golfen.

Du har spelat dina första tävlingar som proffs, är det någon skillnad mot tidigare?
– Golf är ju golf och när man är inne i tävlingstänk så känns det inte som att det är någon skillnad. Sedan är det klart att när man kommer in efteråt och sätter sig ner så tänker man att nu kommer jag kanske att tjäna lite pengar på detta. Det är väl det egentligen. Motståndet har ju blivit lite bättre nu men rent psykologiskt tycker jag inte att det är så annorlunda.

SÄSONGEN drar igång på allvar i maj med två tävlingar i Danmark och därefter två i Sverige. Robin Petersson är anmäld till alla fyra. Han tar en dag i sänder och tänker inte så mycket på långsiktiga mål men självklart siktar han på att sluta topp 5 på Nordic League, där den svenska touren SGT ingår, vilket skulle ge ett kort till Challengetouren nästa år.

I det stora, långa perspektivet, vad har du för bild framför dig då?
– Som det ser ut i dag så blir det stegen ut i Europa. Förhoppningsvis topp 5 nu till hösten och, lite beroende på hur det går, försöka kvala till Europatouren. Mycket handlar om hur länge pengarna räcker, men jag har sagt till mig själv att jag får ge detta tre, fyra år och satsa hundra procent. Det är jag ändå skyldig mig själv med tanke på att jag lagt fem år i USA och började spela när jag var elva. Jag har spelat golf över halva mitt liv och ger jag det inte chansen nu så kommer jag att ångra mig när jag blir äldre.

Den andra tävlingen i Danmark avgörs 12 maj, på din 25-årsdag?
– Ja. Ha ha. Det hade varit något alldeles extra att vinna där så den får jag lägga lite mer energi på.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Tre herrar och tre damer kommer vi att följa extra noga.
Det är Mikael Lindberg, Björn Pettersson, 
Robin Petersson, Josephine Janson, Sofia Ljungqvist och Sarah Nilsson .

LÄS OCKSÅ:

Mikael Lindberg
Den här säsongen vill han ta steget upp
"Det var en hjälp jag verkligen behövde"

Björn Pettersson
Veteranen tänker fortsätta leva sin dröm
"Det blir ett tråkigt schema fram till juni"

Robin Petersson
Sveriges bäste amatör laddar för proffslivet

Josephine Janson
I år fokuserar Josephine Janson på att ha roligt
"Tävlingshjärnan var inte riktigt påkopplad"

Sofia Ljungqvist
"I år har jag en starkare självbild"
Proffsets vardag – en ständig jakt på sponsorer

Sarah Nilsson
"Just nu kliar det i fingrarna"
Sarah Nilsson kryddar med spanska ingredienser

 

LÄS MER:
Spelprogrammet – SGT 2017


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat