Skip navigation

VECKANS PROFIL: Hemkära Isabella Ramsay blickar sakta mot USA

Lennart Sandahl - 12:34 12/04/2017 (uppdaterad 9:44 14/04/2017)

VECKANS PROFIL. Isabella Ramsay från S:t Arilds Golfklubb är mitt uppe i en ny säsong på LET-touren. I helgen spelar hon i Marocko och till hösten tänker 29-åringen försöka sig på kvalet till LPGA. "Min dröm har egentligen alltid vara att spela på LET. Jag är lite hemkär", säger hon till golfing.se. 

Den här veckan befinner sig Isabella Ramsay i Marocko för att spela Lalla Meryem Cup på LET. Tourens tredje tävling för säsongen. Efter en 26:e plats i Australien i början på februari så missade Ramsay cutten i Kina månaden senare. Med det utspridda schemat så har hon svårt att svara på hur dagsformen är inför tävlingen. 
– Bra fråga! Det var några veckor sedan jag spelade sist i Kina. Det är lite av på med schemat under våren så man har inte stenkoll på vart man står egentligen, säger hon till golfing.se. 

– Det har känts riktigt bra när jag tränat hemma, samtidigt är det alltid en helt annan sak att komma till tävling. Nu spelar vi två veckor i rad och jag åker till Barcelona direkt efter Marocko. 

Är schemat bättre på touren i år?
– Ja, det tycker jag. Andra halvan av året är fullsmockad med tävlingar. Det är lite långt mellan tävlingarna nu men det kommer att bli bättre. Jag tänkte passa på att spela någon tävling i Sverige också, till exempel LETAS på PGA Sweden National i Bara. Man får passa på när det är tävlingar hemma. Det är en bra tour med hög standard. 

Hur ser du tillbaka på fjolåret. Är du nöjd med din insats?
– Både ja och nej. Jag är såklart nöjd med att behålla kortet, men jag hade nog hoppats på att förbättra mig några platser ytterligare. Men alla spelare är olika. Jag tror att jag är en sådan person där det tar lite längre tid för att känna sig trygg, kunna slappna av och bara spela mitt spel, säger S:t Arilds GK-spelaren som fick en stor dröm uppfylld 2016. 

– Mitt bästa minne var att få spela British Open! Det är min drömtävling. Även veckan innan med Scottish Open var riktigt kul. 

Vad var det jobbigaste med förra säsongen?
– Varje missad cutt (skratt). 

Haha, okej... Är du bra eller dålig på att hantera motgångar? 
– Nu blir jag inte så himla arg längre. Det är mer en besvikelse och att självförtroendet får sig en törn. Men jag tränar hårt för att inte låta mig påverkas och försöker intala mig själv att det är sådant som alltid kommer hända i i den här sporten. 

– Jag jobbar mycket med det mentala. Man mognar eftersom och lär sig att världen trillar inte ned bara för att jag missar en cutt. Man behöver kanske inte slå sönder sin TV varje gång utan det är bättre att göra något konstruktivt av det i stället. I min värld lär man sig som mest i motgångar och jag känner att jag utvecklas av att analysera mina misslyckanden. 

Är det något speciellt i spelet du jobbat på under vintern?
– Det är egentligen inga nya saker utan jag har fortsatt med det jag gjort de senaste två åren. Det är en hög anspänning när man kommer på en ny tour och det är först nu jag börjar känna mig lugnare. Att jag kan göra min grej utan att stressa upp mig. Jag jobbar som du hör mycket med mentala processer. 

– Livet på LET är speciellt och nu när jag kommit in i det kan jag slappna av och spara energi. Det är väldigt skönt. 

Har du satt upp någon målsättning för 2017?
– Jag har inte satt upp några resultatmål mer än att jag vill göra min bästa säsong hittills. Ett delmål är såklart att spela British Open igen. Jag missade cutten med två sist så det vore kul att vara med hela veckan där.

Och framåt?
– Min dröm har alltid varit att spela på fulltid i Europa och på LET. Jag är lite hemkär av mig... Men nu funderar jag på att spela kvalet till LPGA i höst. Det verkar bli sista året man kan kvala in direkt utan att gå via Symetra Tour. Planen är i alla fall att testa att spela mig in på LPGA. Det kanske slutar med att jag älskar USA (skratt). 

Madelene Sagström är en svenska som kommer starkt underifrån. Hur bra kan hon bli?
– Jag skulle säga att hon kan bli en av de allra bästa i världen. Det baserar jag på hur hon hanterade förra året på Symetra. Det är väldigt imponerande sett ur golfspelares ögon. Hon har dessutom jobbat mycket med sig själv och sin attityd. Jag ser väldigt många gröna lampor på hennes väg fram. 

Lennart Sandahl
[email protected]


Relaterat