Skip navigation

Josephine Janson: "Tävlingshjärnan var inte riktigt påkopplad"

Bo Steffensen - 11:40 11/04/2017 (uppdaterad 9:45 14/04/2017)

Säsongspremiären är avklarad. Josephine Janson lyckades inte vara så lugn på banan som hon jobbar på att vara.
– Jag coachade mig själv dåligt och kom tillbaka i gammalt tänk, säger hon.

Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Några spelare – tre herrar och tre damer – följer vi extra noga. Josephine Janson från Ringenäs GK i Halmstad är en av dem.
Hennes fokus i år ligger på att ha roligt, att spela mer fritt och komma ifrån stressen på banan. Det berättade hon om i den här intervjun.
Nu har 25-åringen gjort tävlingspremiär för säsongen i franska Terre Blanche, årets första tävling på LET Acess, undertouren till Europatouren. Det blev två rundor på 80 respektive 74 slag och missad kvalgräns.
– Tävlingshjärnan var inte riktigt påkopplad, men det känns ändå bra över lag. Jag gjorde en del birdies, men det är klart att jag inte är nöjd med scoren. Det var skönt att komma igång med säsongen. Jag har ju inte varit på bra greener eller varit iväg någonstans i vinter. Egentligen var det nio hål första dagen som jag tappade. Jag coachade mig själv dåligt och kom tillbaka i gammalt tänk. Det var mer så, och så spelade jag helt okej de övriga 27 hålen, säger hon.

Du satte för mycket press på dig själv?
– Ja, jag behöll inte lugnet på banan. Om jag gjorde ett misstag så var jag tvungen att hämta upp det med en gång liksom. Det funkar inte riktigt. Man ska ha tålamod och bara köra på, men jag lyckades inte riktigt med det första dagen. Jag började jaga birdies, men man gör inga birdies från tee.

Det här med att ha kul och spela fritt?
– Det är lite samma sak, att jag inte ska stressa upp mig över att jag gör ett dåligt slag, för det är då det inte blir kul. Slår du ett dåligt slag … ja, men lös problemet och ha kul under tiden. Man kanske får ett läge som inte är optimalt om man missar men man får försöka se det roliga med det också och inte göra världens överkompensation med en gång utan bara fortsätta spela.

TÄVLINGEN i Frankrike gick i månadsskiftet mars/april och nästa för Josephine Janson blir inte förrän Ladies Open 4–­6 maj i Schweiz. Efter den väntar PGA Championship på PGA National utanför Malmö 24–26 maj, en tävling som ingår både på Letas och den svenska Swedish Golf Tour.
Det finns i och för sig en Letas-tävling att spela på Azorerna 21–23 april men den åker inte Josephine Janson på.
­ – Nej, det är medvetet. Det funkade inte riktigt. Det blev lite snabbt, den kom upp bara för några veckor sedan och det kändes inte riktigt bra i magen att åka dit. Det är en ganska lång och krånglig resa. Det kändes bara inte kul att åka så då bestämde jag mig för att stanna hemma.

Det är få tävlingar under våren, behöver du inte spela de som finns?
– Jo, men samtidigt har jag lärt mig av mina misstag, att inte hetsa in tävlingar bara för att tävla. Det måste kännas att det är kul att åka annars kommer det ändå inte att bli bra. Jag har gjort så tidigare, att jag ville spela så mycket som möjligt men ... Nej, jag spelar för att det är kul och det kändes inte hundra så då bestämde jag mig för att inte åka. Jag känner ingen hets där.

Hur ser det ut framöver då?
– Schweiz i maj ska jag vara med. Eventuellt spelar jag någon mindre på Future series också, men Schweiz är ju den viktiga. Nu blir det fullt fokus på träning i april. Jag känner väl själv att det varit lite mycket i vinter med skola och jobb och få ihop allting så det ska bli väldigt skönt nu att ha många timmar och mycket tid kring greenerna och bara komma igång.

Är försäsongen för lång om man är hemma i Sverige?
– Det är klart att man hade velat ha en lite kortare vinter men det är som det är. Man har ju möjligheten. Det är klart att jag hade kunnat flytta till Spanien och varit där ett halvår eller så men man gör ju ett val att vara hemma.

Sådant kostar pengar också?
– Ja, annars hade jag ju också kunnat sticka någonstans. Det handlar om pengar men också om allt runt omkring, att man ska må bra som människa och ha vänner och familj nära sig. Annars tror inte jag att jag skulle spela så bra.

BO STEFFENSEN
[email protected]

Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Tre herrar och tre damer kommer vi att följa extra noga.
Det är Mikael Lindberg, Björn Pettersson, 
Robin Petersson, Josephine Janson, Sofia Ljungqvist och Sarah Nilsson .

LÄS OCKSÅ:

Björn Pettersson
Veteranen tänker fortsätta leva sin dröm
"Det blir ett tråkigt schema fram till juni"

Robin Petersson
Sveriges bäste amatör laddar för proffslivet
"Jag ska bara äta bättre och mindre"

Mikael Lindberg
Den här säsongen vill han ta steget upp
"Det var en hjälp jag verkligen behövde"

Sofia Ljungqvist
"I år har jag en starkare självbild"
Proffsets vardag – en ständig jakt på sponsorer

Sarah Nilsson
"Just nu kliar det i fingrarna"
Sarah Nilsson kryddar med spanska ingredienser

Josephine Janson
I år fokuserar Josephine Janson på att ha roligt

 

LÄS MER:
Spelprogrammet – SGT 2017


Bild: SGT

Relaterat