Skip navigation

I år tänker Lynn Carlsson spela sin första major

Bo Steffensen - 12:29 23/03/2017 (uppdaterad 9:48 14/04/2017)

Europatourspelaren Lynn Carlsson tycker att det borde finnas en svensk tävling på touren. Själv arrangerar hon en egen pro-am för sina sponsorer.
Det stora målet i år är att ta sig in i en major, gärna British Open.
­– Det vore superhäftigt – och väldigt betydelsefullt, säger hon.

FÖRRA säsongen slutade Ringenäs-spelaren Lynn Carlsson 57:a på Europatour-rankingen vilket innebär att hon i år har en kategori där hon får spela alla tourens tävlingar.
Ett av årets stora mål är att ta sig in i en major, framför allt siktar hon på British Open och/eller Evian Championship. Ett annat är att ta den första segern som proffs. I det långa perspektivet finns tankarna om majors, OS och Solheim Cup.
– Absolut. Min vision med golfen när jag jobbar för det varje dag är att kunna ta mig till de stora eventen, säger hon.

FÖR ATT få vara med i British Open på Kingsbarns i början av augusti behöver Lynn Carlsson antingen vara topp 25 på LET-rankingen eller så spelar hon till sig en topplacering i Scottish Open veckan före eller så får hon lita till måndagskvalet.
Det där kan vara lite som att söka jobb. Det är ofta svårare att få jobbet än att klara av det när man väl fått det.
– Det ligger något i det. Jag tror ju verkligen att jag har spelet som krävs och kan spela i exempelvis en major. På något sätt är det nog det där första steget som är svårast, oavsett vad man kvalar in till.

DAMERNAS Europatour har svajat lite de senaste åren, och också fått kritik för att det finns för få tävlingar. Sveriges bidrag, Helsingborg Open på Vasatorp, är exempel på en tävling som har försvunnit.
– Det är klart att man önskat fler tävlingar, det är väl ingen som säger emot det. Många ifrågasätter touren och det är mycket upp och ner, men det känns som att vi försöker hålla en god ton, att vi försöker ta vara på de tävlingar vi faktiskt har och blickar framåt. Jag fokuserar inte på det där utan jag spelar det jag kan spela och sedan tar jag in Letas-tävlingar eller andra tävlingar från olika delar av ”bordet”, säger Lynn Carlsson.

 Borde Sverige ha en LET-tävling?
– Ja, att vi inte har någon i Sverige är ju jättetråkig och det är jag nog inte heller ensam om att tycka. Vi har så många duktiga damer och tjejer här i Sverige och vi har en bra historia kring damgolfen så det är tråkigt att vi inte kan ställa upp och ha en tävling i Sverige.

Lyn%20Carlsson
Dubai Masters, sista tävlingen förra säsongen. Lynn Carlsson slutade D19, nio slag efter segrande världsfyran Shanshan Feng.
Bild: Getty Images

 

LYNN CARLSSON, som blir 23 i maj, är uppväxt i Varberg. Hennes pappa är golfpro och hans halländska väg från Hofgård till Harabäcken till Varberg Västra blev även Lynns golfresa. Nu bor hon i Halmstad, spelar för Ringenäs och har varit proffs sedan säsongen 2014. Meningen var att hon skulle kombinera med studier på School of Golf i Halmstad men när hon, efter en och en halv termin, kvalade in till LET valde hon att hoppa av skolan.

Hur är vardagen som golfproffs under vintern?
– Det är ändå ett heltidsjobb. Det är många som tror ”okej, du tränar och spelar golf”, men det är mycket som kommer till. Man driver eget företag och det är mycket administrativt kring det, sponsorjobb och så. På något vis har man alltid något att göra.

Är det du själv som jobbar in sponsorpengarna?
– De åren jag har varit igång har jag legat bakom det mesta arbetet, men det är ett mål att kunna minska det åren som kommer. Jag har inte den ekonomiska möjligheten att ta in någon proffshjälp på den biten just nu så. Då får man jobba med det själv helt enkelt.

Du behöver säkra säsongens reschema under vintern?
–  Ja, man vill ju sikta på att man klarar sig över säsongen och så får prispengarna vara ett plus utöver det. Men det är tufft att få ihop tillräckligt med sponsorer och man är tacksam över de man har.

Är det tufft som tjejgolfare?
– Jag upplever absolut att det är det och jag vet att det inte enbart är jag, det är något vi pratar om lite då och då. Framför allt är det en individuell idrott och i Sverige är vi mycket för att stötta föreningar. Det är ganska tufft och golf kanske inte är en jättestor sport om man jämför med fotboll eller vad det nu kan vara.


"Jag bjuder in lite proffskollegor sedan får tre amatörer spela med ett proffs" 

 

LYNN CARLSSON har sitt sätt att göra sig attraktivare för en sponsor. I september förra året körde hon den första upplagan av Lynn Carlsson Challenge på Varberg Östra.
– Det är min egen golftävling som jag har för mina sponsorer, partners och viktiga privatpersoner som är inblandade i min satsning på något sätt. Jag bjuder in lite proffskollegor sedan får tre amatörer spela med ett proffs. Vi spelar 18 hål med lite småtävlingar ute på banan. Vi börjar med lunch, spelar och avslutar med prisutdelning och mingel. Förra årets upplaga var mycket uppskattad och det är en grej jag vill göra för mina sponsorer eftersom de är väldigt värdefulla för mig. Det är en viktig dag på året.

Det är ingen dum idé?
– Jag är nog inte ensam om att göra så, jag vet några fler som gör något liknande. Det är många människor som får utbyte med varandra och det kan alltid skapa nya band. Det är en rolig och social dag.

LYNN CARLSSON är nyligen hemkommen från en tvåveckorsvistelse i Sydafrika där hon tränat, och spelat två tävlingar på Sunshine Tour. Hon blev D18 i Sun City och 25 i Joburg Open.
Nästa tävling blir Terre Blanche på Letas, undertouren till Europatouren, innan hon kliver in på den första LET-tävlingen för året, i Marocko.
– Tanken var att få två tävlingar i Sydafrika och en på Letas som lite uppvärmning, om man vill kalla det så, inför LET i april. Jag ser det som en bra början på året, att få testa mitt spel. Annars har jag varit hemma i Halmstad sedan jag spelade de sista tävlingen i Dubai i december. Jag tog några veckor ledigt, helt utan golfklubbor, fram till jul och sedan satte jag igång igen.

Halmstad borde vara en bra stad att bo i om man är svenskt golfproffs?
– Verkligen. Det är många elitsatsande golfspelare här, både killar och tjejer. Det är en fostrande golfstad, vi sporrar varandra. Golf är ganska ensamt i sig så att få de här träningspassen när det kanske inte är så roligt väder och kunna ha utbyten och inspirera varandra är verkligen guld värt. Vi håller ihop lite från School of Golf-tiden; det är Philip Eriksson, Per Längfors, Oliver Larsson, Emma Westin, Josefin Odenring och flera andra. Så det är jättekul.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat