Skip navigation

Oscar Stark: "Jag älskar att vara i pressade situationer"

Bo Steffensen - 8:58 18/03/2017 (uppdaterad 9:49 14/04/2017)

Oscar Stark känner sig trygg när han får spela med "kniven mot strupen".
– På något vis får jag ett annat fokus och driv när det gäller någonting, säger han.


Oscar Stark var två slag från att knipa ett Europatourkort på kvalskolan 2013. Efter sex år i USA  – college följt av spel på mindre tourer – var han nära att gå direkt ut på den stora scenen Det gjorde han inte det och det är han faktiskt glad för i dag när han står inför sin fjärde säsong på Challengetouren.
– Jag känner att jag har kommit närmare och närmare med små steg i rätt riktning hela tiden. Även om jag kanske hade velat göra det lite snabbare så är tre år ingenting om man tänker på det. Det är klart att jag hade velat komma ut på Europatouren direkt, men det var bra att jag inte gjorde det. Jag hade inte klarat mig på den nivån just då. Nu vet jag mer om mitt spel. Challengetouren är en väldigt bra skola att gå, säger han.

DET ÄR några dagar kvar till det är dags att åka till Kenya och årspremiären av Challengetouren och Kungsbacka-killen Oscar Stark är i Thailand. På svenskbanan Black Mountain, tillsammans med bland andra Björn Hellgren.
– Det var Hellgren som bjöd in mig kan man säga. Han tyckte att jag skulle komma ner. Vi bor tillsammans men vi tränar givetvis med de andra som är här också. Karlberg är här, Sebastian Söderberg … Det är faktiskt första gången jag är här. Jag har annars varit i USA det mesta, säger Oscar Stark.

 

Oscar%20Stark
På finalkvalet i november. Oscar Stark missade cutten med ett slag.
Bild: Getty Images


HAN slutade 31:a på Challengetourrankingen förra året och har därmed kategori 6 i år. Det innebär att han kan planera CT-säsongen som han vill. Han kommer också att kunna mixa med en och annan tävling på Europatouren under säsongen. En har han redan klarat av, Joburg Open i Sydafrika där han slutade delad 86:a (hans sjunde ET-tävling i karriären).
– Jag trodde att jag skulle komma in i Tshwane Open också men det blev inte så. Jag spelade ett måndagskval och sköt fyra under men det räckte tydligen inte, skrattar han.

OSCAR STARK tillbringade fyra tränings- och tävlingsveckor i Sydafrika, men tiden innan var lugnare. Den här vintern valde 28-åringen nämligen att ta långledigt. Han ville göra andra grejer; umgås med kompisar, träffa familjen ...
Så när Oscar Stark peggade upp i Dimension Data på Sunshine tour i mitten av februari var det första tävlingen sedan november.
– Jag hade faktiskt inte hållit i en klubba på två och en halv månad. Det passar ju inte alla att göra så, men jag kände att det funkade för mig att ta lite ledigt för att känna mig fräsch när det börjar dra ihop sig, säger han.
Det gör det nu.

Hur går tankarna inför säsongen?
– Det viktigaste för mig är att ha jäkligt kul och bara njuta av resan. Allt annat känns som att det finns där. Det gäller bara att ha kul, helt enkelt. Men målet är ju självklart ett så bra Europatourkort som möjligt 2018.

DET DÄR med att ha kul kan vara lättare sagt än gjort. De flesta spelare sätter stor press på sig själva, varpå spelet kan knyta sig. Följden blir att många mår dåligt trots att de sysslar med det roligaste de vet.
Oscar Stark har givetvis också krav och förväntningar på sig själv och vill inget hellre än att hans CT-säsong ska sluta med en plats bland de 15 som får ett kort till Europatouren nästa år – men han vill njuta längs vägen.
Han tycker att han har skaffat sig den trygghet som behövs och trivs faktiskt extra bra när han hamnar i lägen som verkligen gäller något.
– Det känns som att det är därför man spelar, att det är jäkligt kul att tävla när det börjar dra ihop sig där på sista hålet och man spelar ledarboll och är uppe och nafsar på en vinst. Den känslan går inte att förklara riktigt. Det är en zonkänsla och det är därför jag spelar. Jag älskar att vara i pressade situationer. Jag känner mig trygg där på något sätt, när jag har kniven på strupen, säger han.Läs också: Kinhult tar sats igen efter "nödvändig" paus

Christofer Blomstrand fokuserar på CT – och barnafödande

 

Hur funkar du mentalt på banan när det går emot?
– Det är det jag jobbar på, att vara mer stabil i mitt tillstånd. Det är viktigast för mig och jag jobbar på det spå mycket det går. Det känns som att jag är ganska stabil på många områden i mitt spel och när man missar något från ingenstans kan det ju bli …. Men jag försöker ta det på det bästa sättet som finns egentligen, jag försöker skjuta bort det och gå vidare.

Du gick på Oklahoma Christian college. Vad har du fått med dig därifrån?
– Det var en väldigt kul tid måste jag säga. På alla sätt. Jag växte både på och utanför banan. Där känner jag också att jag utvecklade mig själv och uppgraderade mig själv år efter år. Jag spelade min bästa collegegolf sista året. Jag gick på en lite mindre skola, en privatskola, men vi hade ett jättebra lag. Det tror jag också gjorde att jag växte. Det var alltid tufft att ta en plats i laget. Vi var 13, 14 man, vilket är ganska ovanligt i collegegolfen. Så jag lärde mig ganska snabbt att prestera där. Det kanske var där det började; att jag gillar att behöva prestera när det verkligen gäller.

Hade ni någon i laget som nu är etablerad på PGA-touren?
– En australiensare, Rhein Gibson, som spelade på PGA-touren förra året. En fantastisk bra spelare men han varktiskt  inte den bästa då. Det var en argentinare som var ännu bättre. Han vann elva collegetävlingar, men det ville sig inte riktigt sedan för honom.
– Det finns en ganska rolig historia om Rhein Gibson. Helt sjuk faktiskt. På en av våra hemmabanor, som vi tränade på, sköt han den lägsta rundan som gjorts i världen. Han sköt 55. Det var ju inofficiellt, men till slut fick han faktiskt den godkänd av Guinness. Jag kommer inte riktigt ihåg men jag tror att par var 71, så han gick 15, 16 under. Det är okej, ha ha.

JO, par var 71 och det hände den 12 maj 2012. Gibson gjorde två eagles, tolv birdies och resten par.
Så här står det på guinnessworldrecords.com under rubriken Lägsta golfscore 18 hål (män):

Guinness
Klipp från guinnessworldrecords.com


OSCAR STARK är från Kungsbacka, men bor numera i en lägenhet i Göteborg, en bit söder om Liseberg.
– Ja, det är väldigt nytt. Jag har bott hemma hos mina föräldrar i Kungsbacka till för bara några månader sedan. Jag tillhör ju Vallda och tränar för Rikard Fors när jag är hemma. Men golfmässigt är jag uppvuxen på Forsgården.

Tycker du att det är svårare att etablera sig på Europatouren än att vara där?

– Det handlar ju om erfarenhet. Man känner sig givetvis tryggare nu än vad man gjorde första året. Som jag sa tidigare; det känns som att jag tagit steg i rätt riktning hela tiden. År efter år, vilket är kul. För vissa tar det kanske jättekort tid att ta det där stora klivet. Jag har ett steg kvar att ta upp till Europatouren, det är dit jag vill. Men drömmen är att spela i USA igen.

BO STEFFENSEN
[email protected]
 

 

SPELSCHEMA Challengetouren


Bild: Getty Images

Relaterat