Skip navigation

VECKANS PROFIL: Johanna Björk börjar om på LETAS: "Jag mådde inte bra"

Lennart Sandahl - 15:18 17/03/2017 (uppdaterad 15:01 17/03/2017)

VECKANS PROFIL. Fjolårssäsongen blev inte vad Vasatorps GK:s Johanna Björk hade hoppats på. Pressen på att spela in pengar och hålla sig högt uppe på rankingen gjorde att spelglädjen försvann. Nu tar hon ny sats på LETAS med målet att komma tillbaka ännu bättre. "Förhoppningsvis är jag tillbaka på LET 2018", säger hon till golfing.se. 

2016 var inte ett helt lätt år för helsingborgaren Johanna Björk.

23-åringen gjorde sitt andra år på LET-touren, det första med full spelrätt, men i takt med att pressen ökade på hösten försvann spelglädjen och självförtroendet.
– Första året (2015) hade jag en sådan där kategori där jag inte spelade så många tävlingar. Så varje gång jag kom med var det mer: "Shit, vad roligt det är". Jag hade ingen större press på mig och var mest där för att se och lära, säger hon till golfing.se och fortsätter: 

– Medan förra året var en annan grej då jag hade full spelrätt. Det blev fler tävlingar och man känner att man hela tiden vill spela bra. Det blir mer press på sig att leverera resultat. 

Ranking och inspelade pengar blev plötsligt viktigare?
– Ja, precis. Jag tyckte det var jättejobbigt att behöva tänka på ranking och pengar. Det syntes ganska mycket på resultaten också. På våren spelade jag många gånger väldigt bra eftersom jag inte hade samma press på mig själv. Sedan kom hösten och det började bli skarpt läge. Man missade en cutt och så var det bara fyra tävlingar kvar. Missade en till och så var det tre tävlingar kvar. Pressen byggs upp hela vägen, sedan vet ju alla att det är en del av touren, men allt runt omkring blev för mycket för mig. 

Under hösten säger Björk att hon spelade bättre på LETAS-tävlingarna än på LET och när det väl kom till kritan så avstod hon från att försöka kvala sig kvar på LET – trots att hon hade kunnat gå rakt in i slutkvalet. 

Hur resonerade du när du avstod att kvala?
– Jag kände att det var en väldigt intensiv höst med långa resor och mycket tävlingar. Jag var såååå trött när jag kom hem i november. Varken kropp eller huvud var redo och jag kände att om jag ska utvecklas så behövde jag ta ett år på LETAS. Det här blir mitt första helår på den touren. Det är lite mindre press, kortare resor och mindre fokus på det ekonomiska. 

sadasd

Det känns som att du verkligen tänkt igenom det här beslutet? 
– Det var väldigt genomtänkt. Jag mådde inte bra och att då att slänga sig in i ett kval... jag känner att jag inte hade haft en så stark vision och bara frågat mig själv varför jag gör detta? Då spelar man inte bra heller. 

– Sedan var det ont om tävlingar på LET förra året, så för alla pengar man la ned på det fick man ganska lite tillbaka. Att köpa dyra flygbiljetter och kanske komma med som reserv... då känner jag starkare för att spela hela det här året på LETAS. För oss tjejer med fullt kort kände man sig tvingad att åka på allt. Vissa tjejer valde ju bort att åka på Kinas 250 000 eurostävling eftersom det i princip krävdes att komma topp-10 för att inte gå back ekonomiskt. 

Var det ändå några i din närhet som tyckte det var konstigt att du inte försökte kvala dig kvar?
– Jag brukar vara ganska självständig. Sedan är det klart att det alltid är någon som tycker att vad fan, det värsta som kan hända är att du missar, men min familj och nära vänner har verkligen stöttat mig i det här beslutet.

Är målsättningen att ta sig tillbaka till LET efter den här säsongen?
– Som det ser ut kommer det vara fler tävlingar i Europa den här säsongen och det blir förmodligen ännu bättre 2018. Men först och främst vill jag fokusera på att bara spela med glädje igen. Nu var jag i Sydafrika och spelade tre tävlingar på deras Sunshinetour med fokus på att sänka kraven och stressen – vilket fungerade bra. Jag gjorde väl inga superresultat men kom i mitten någonstans på alla tre och kände att jag fick med mig mycket positivt inför fortsättningen. 

Ser du något i ditt spel som måste förbättras innan du är tillbaka på LET?
– Egentligen inget särskilt mer än att man kan bli bättre på allt. För mig handlar det snarare om att få allt runt omkring att fungera med träning, mat, resor och jobb. Så att jag bara kan slappna av när jag väl är på banan. Det är inte så mycket i mitt spel som hindrat mig från att prestera, det har mer varit mentala saker som jag hoppas få bukt på det här året på LETAS. 

Hur ser den närmsta tiden ut för dig?
– Nu ska jag åka min första skidsemester på två år vilket ska bli jättekul (skratt). Det är inte ofta man får resa utan golfklubborna. Sedan är det LETAS i franska Terre Blanche (31 mars - 2 april) som gäller. 

Lennart Sandahl
[email protected]


Relaterat