Skip navigation

TV: Norge får Challengetourtävling – se trailern för Viking Challenge på Miklagard

Lennart Sandahl - 10:40 16/03/2017 (uppdaterad 10:53 16/03/2017)

Norsk golf har fått ett rejält glädjebesked. Nu står det klart att Challengetouren är tillbaka i landet och det blir Miklagard GK som får arrangera Viking Challenge – med dubbelt så stor budget som sist det begav sig. "Vi har låtit oss inspireras lite av "Vikings" och "Game of Thrones" och använder vikingatemat för allt vad det är värt". 

Challengetouren spelades på Miklagard fram till 2014 men sedan dess har ingen större europeisk tävling spelats i grannlandet. Nu är det slut på den saken. 

Efter flera års arbete med att förbättra förutsättningarna har Miklagard lyckats presentera ett nytt upplägg som fallit Europatouren i smaken. Mellan den 14 och 20 augusti kommer Viking Challenge att spelas på Miklagard GK. Avtalet är skrivet på fyra år med en option på ytterligare fyra år efter det. 2017 års tävling kommer att ha en budget på mellan fyra och fem miljoner norska kronor – över det dubbla jämfört med Challengetourtävlingen 2014. Målsättningen är att budgeten ska öka år för år. 

Från klubbens sida ska man försöka skapa en av de tuffaste tävlingarna på touren – en golf-happening utöver det vanliga. 
– Det är unikt att en klubb står som arrangör för en sådan här turnering och Europatouren är väldigt positiv till arbetet vi gjort. De är glada över att Challengetouren är tillbaka i Norge. Turneringen ska bli mer än bara fyra dagars golfspel. Vi hoppas att detta ska bli huvudattraktionen i norsk golf de kommande åren, säger klubbchefen Tore Waagø till norskgolf.no.

Viking Challenge 2017 from Norsk Golf on Vimeo.

Att turneringen fått namnet "Viking Challenge" är ingen tillfällighet. 
– Det finns till och med en vikinggrav på banan. Vi vet att det varit en vikingbosättning här och det är ett viktigt tema i Ullensakers kommun. Vi har låtit oss inspireras lite av "Vikings" och "Game of Thrones" och använder vikingatemat för allt vad det är värt. Priset som vinnaren får är ett gigantiskt vikingasvärd, säger Arild Andre Karlsen, Miklagard-medlem och vd på Next Hole Consulting, som är en av tävlingens huvudsponsorer. 

Miklagard backas upp av det norska golfförbundet som går in med 700 000 kronor per år. Kommunen går in med 50 000 kronor årligen. Eventuellt överskott från tävlingen går tillbaka till klubbens juniorverksamhet. Drömmen på lång sikt är att tävlingen på Mikagard ska få Europatourstatus. 
– Miklagard är en mästerskapsbana och vi gör detta för klubbens medlemmar och anställda. Men först och främst ville vi få till Viking Challenge för att bidra till utvecklingen av norsk golfsport. Espen Kofstad är allt för ensam på Europatouren, och med så många lovande juniorer och amatörer som vi i dag har i Norge, menar vi att det är viktigt att Challengetouren kommer tillbaka till Norge, säger Tore Waagø till norskgolf.no.

Lennart Sandahl
[email protected]


Relaterat