Skip navigation

Ärofyllt pris till Stenson: "Seve var en av mina idoler"

Lennart Sandahl - 14:15 16/03/2017 (uppdaterad 15:38 16/03/2017)

Priset för årets spelare på Europatouren 2016 går till Henrik Stenson. Från och med i år kallas priset Seve Ballesteros Award och det är medlemmerna på touren som röstar fram vinnaren. 
Det är också klart att Henrik Stenson startar en svensk juniortävling tillsammans med Fanny Sunesson – på Barsebäck.


2016 var ett fenomenalt år för Henrik Stenson. Göteborgaren vann sin första majortitel när han fick lyfta pokalen på Royal Troon efter the Open Championship. Han vann Race to Dubai för andra gången på fyra säsonger och tog dessutom ett OS-silver i Rio de Janeiro. 
– Eftersom jag vunnit priset en gång tidigare vet jag hur speciellt det här priset är. Jag är verkligen hedrad över att vara den första spelaren som får ta emot priset efter att den bytt namn till Seve Ballesteros Award. Seve var en av mina idoler och en ikon inom sporten, vilket gör det ännu mer speciellt att ta emot priset från mina kollegor, säger Stenson till Europatourens hemsida.

Seve Ballesteros avled 2011 och hade fyllt 60 år under Mastersveckan i april. 
– Ingen golfare gjorde mer för att popularisera sporten i Europa än Seve Ballesteros och det är ett privilegium att kunna säkerställa att hans namn lever vidare, säger Europatourens vd Keith Pelley. 

Tidigare vinnare av priset: Padraig Harrington (2008), Lee Westwood (2009), Martin Kaymer (2010), Rory McIlroy (2011, 2014 and 2015), Luke Donald (2012), och Stenson 2013 och 2016. 


DET ÄR NU också klart att Henrik Stenson och förre caddien Fanny Sunesson kommer att starta en årlig juniortävling på Barsebäck. 
– En gång i tiden började jag som juniorspelare på olika klubbar i Sverige. När jag nu genom mina framgångar skapat möjligheter att ge tillbaka känns det väldigt naturligt. Det ska bli kul att få dela med mig av mina erfarenheter, men också se hur duktiga spelarna är, säger Henrik Stenson. Jag hoppas att mina framgångar inspirerar andra att vilja träna hårdare och bli ännu bättre för att uppnå sina drömmar precis som jag. Kan jag vara en liten hjälp på vägen betyder det mycket för mig personligen, säger Stenson till Svenska golfförbundet.

Tävlingen har fått namnet Stenson Sunesson Junior Challenge och spelas helgen 8–9 juli på Barsebäck.
Inspelet sker på fredagen och då kommer också Stenson och Sunesson att vara på plats för middag och frågestund med spelarna.
Tävlingen är öppen för 78 spelare mellan 13 och 21 år, varav 24 flickor och 54 pojkar. Segrarna i respektive klass kvalificerar sig till finalspelet i Nick Faldos och Ernie Els internationella juniortävling Friendship Cup.

Lennart Sandahl

[email protected]


Relaterat