Skip navigation

Kinhult tar sats igen efter "nödvändig" paus

Bo Steffensen - 14:07 15/03/2017 (uppdaterad 9:49 14/04/2017)

Marcus Kinhult står beredd att ”starta om” på Challengetouren. Under en lång vinterpaus i Spanien har han byggt upp spelet – och en ond rygg.
– I höstas såg jag fram emot den period som har varit nu, säger han.

Efter en tuff debutsäsong på Europatouren, som slutade med en 223:e plats på Race to Dubai, tar Marcus Kinhult sats igen – på Challengetouren. Han har kategori 10, vilket innebär att han får spela i stort sett varje tävling under säsongen.
Målet är självklart, tillbaka till finrummet. För det krävs en plats bland de 15 bästa på Road to Oman-rankingen när säsongen är över.

VINTERN har 20-åringen (21 i juli) från Skaftö tillbringat, som brukligt de senaste åren, mestadels i Spanien. Denna gång på Mar Menor Golf Resort en bit söder om Alicante. Det är också där Golfing når honom.
– Vi har varit här ända sedan jul faktiskt. Pappa, syrran, Adam och jag. Vi har kört alla fyra, säger han.
Pappa Mikael har ju numera lämnat tränarjobbet på Skaftö för att coacha/träna sina barn på heltid. Kompisen Adam heter Eineving i efternamn, spelar för Chalmers GK utanför Göteborg och står inför sitt andra år som proffs (på SGT). Han har också gått caddie åt Marcus på både Europa- och Challengetouren.

OM MARCUS Kinhult hållit sig kvar på Europatouren hade säsongen varit igång för länge sedan. Nu blir det i stället CT-premiär i Kenya 23 mars. Han spelade de båda Winter Series-tävlingarna på spanska Lumine i månadsskiftet februari/mars men i övrigt har Marcus Kinhult inte haft någon större tävling sedan kvalskolan i höstas.
– Det har varit en bra off season för mig. Jag har fått mycket tid att ta i alla delar. Först var det ett skönt break och sedan har det varit en bra uppbyggnadsperiod träningsmässigt. Jag har kunnat täcka alla delar i spelet egentligen, säger han.

Kinhult
Marcus Kinhult, med Adam Eineving som caddie, på ettans tee under CT-tävlingen i Katrineholm förra året.
Bild: Bo Steffensen


Var det kanske nödvändigt att få en paus?
– Verkligen. Det har varit väldigt skönt. Det är en fördel med Challengetouren som jag ser det, att man får en tävlingsfri period. Det är lite svårare om man tar sitt kort på kvalskolan och ska ut två veckor senare och föröka prestera igen. Tittar man på andra idrotter så har de en ganska klar off season, men golfen har inte riktigt det.

Du slutade fyra respektive femma i tävlingarna på Lumine?
– Ja, det var bra. Det var stadigt rakt igenom och en bra genomkörare på många sätt. Dels spelmässigt, dels som en test av kroppen. Jag har haft lite problem i nederdelen av ryggen sedan slutet av förra säsongen som jag har fått jobba med under vintern. Jag har kämpat lite med det där, och det höll bra. Det var sex tävlingsvarv på åtta dagar så det var ganska påfrestande egentligen men det funkade. Så det var skönt.

Hade du smärta under spel tidigare?
– Ja, men det var inget som hindrade mig under tävling förra året. Det var väl snarare mellan tävlingarna och under träningen som det blev lite begränsat vissa perioder.

Hur går tankarna inför Challengetour-säsongen?
– Jag ser verkligen fram emot det, det är lite roliga länder och banor, och jag börjar få klart mitt schema nu också. Det som är bra med den här säsongen är att, i dagsläget i alla fall, så har jag en tillräckligt bra kategori för att planera lite som jag vill. De fyra första tävlingarna i Kenya, Turkiet, Portugal och Spanien har jag planerat att köra. De ligger så utspritt i tid så det funkar faktiskt att spela allihop. Sedan blir det intensivt hela vägen fram till finalen i november, så jag kommer att vara tvungen att välja bort lite där. Jag ska försöka spela ungefär 20 tävlingar. Det är lite beroende på om jag kommer med i slutspelet eller inte.

Och syrran gick och vann spanska öppna nyligen?
– Ja det var stort. Verkligen kul för henne. Hon har ju haft chansen många gånger men inte lyckats vinna i sådana sammanhang tidigare. Det var bra för henne att få gå hela vägen. Hon har tränat på bra här nere. Det har synts att det har gått framåt.

Vad gör ni nere där nere vid sidan av golfen?
– Det blir mycket golf, men vi har spelat en del padeltennis. Det är skitkul. Det finns här på resorten så det passar perfekt.

Spanskan då, tar du dig fram?
– Hyfsat får jag nog säga. Nu är vi ju på en ganska turistvan resort så de är ganska bra på engelska. Man blir lite bortskämd, men jag kan nog ta mig runt i enkla konversationer på spanska. Pappa pratar ganska bra, han brukar vara den som tar initiativ om det behövs.

Nordea Masters i juni, hur ser du på den?
– Det hade varit väldigt nice att få försöka där igen, särskilt nu när tävlingen kommer tillbaka till Barsebäck. Vi får se hur det blir, min kategori kommer i alla fall inte att räcka till. Det krävs en inbjudan för det eller att jag kvalar mig till en plats. Jag har inte pratat med Claes (Nilsson, turneringschefen), men det där beror väl lite på hur jag spelar framöver också. Jag hoppas på en plats, det kan du gott och väl skriva.

Har du lyft någon särskild del i spelet under vintern?
– Ja, det tycker jag absolut. Puttningen har jag lagt tid på och fått bra resultat, men ett övergripande svar är väl att lägstanivån blivit högre. Jag har fått bättre koll på vad jag gör, bra balans i träning och spel. Men ska jag lyfta något specifikt så skulle jag säga puttningen. Det känns bättre, jag är mer bekväm över bollen.

Hur länge blir du kvar i Spanien?
– Jag spelar Kenya, åker hit igen, kör en vecka till och åker sedan hem den 4 april tillsammans Adam. Frida och pappa stannar.  Frida har en tävling i Paris i mitten av april så det blir en liten mellanlandning för dem där. 

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

Spelprogrammet Challengetouren

 


Bild: Getty Images

Relaterat