Skip navigation

Nu fokuserar Blomstrand på CT – och barnafödsel

Bo Steffensen - 7:34 14/03/2017 (uppdaterad 9:49 14/04/2017)

Christofer Blomstrand har ägnat vintern åt att jaga sponsorer. Nästa vecka drar Challengetouren igång i Kenya. Och i sommar kommer barn nummer två. 
Det ska bli kul alltihop, en till i familjen och så spela golf igen, säger han.

Christofer Blomstrand bor i Skanör med fru och 1,5-årige sonen Vincent. Planen i höstas var att hyra ett hus i Sydafrika över vintern. Blomstrand, som vann Zambia Open på Sunshine tour förra året, har ju kort på Sydafrikatouren.
Nu blev det inte så. Det blev en vinter i Skåne i stället.
– Jag har faktiskt varit hemma och försökt fixa allt praktiskt. Jag har fokuserat mest på fysen och allt runt omkring golfen, att försöka få ekonomin att gå ihop under en säsong. Det är inte så lätt, det tar rätt lång tid att fixa. Det är inte så enkelt att få in sponsorer i dag. Men det känns bra nu att jag gjorde det, säger han.
1,5-årige sonen Vincent hör av sig då och då i bakgrunden under vårt samtal. I sommar ska han få en syster. Ännu en anledning att stanna hemma.
– Jag har precis varit och handlat barnvagn och lite sånt nu när vi väntar nummer två. I mitten på juni är det planerat. Nu kommer det en lite tjej, vi har ju en kille innan så det ska bli kul med en tjej. Det kommer att bli 22 månader mellan dem ungefär. Det är lika bra att ha alla på en och samma gång, skrattar 25-årige Christofer Blomstrand.

EN MÅNAD i Sydafrika har det ändå blivit för honom i vinter – och spel i de fyra tävlingar på Sunshine tour som även ingår i Europatouren. I slutet av februari blev han delad 23:a i Joburg Open i Johannesburg, tävlingen som höll på att regna bort och därför spelades över 54-hål.
 – Det var kul, det var den bästa placeringen på Europatouren för mig och det tar jag med mig. Jag vet inte exakt men jag har kanske gjort sju starter på Europatouren nu. Man vet ju inte exakt vad det innebär spelmässigt och allt runt omkring, men nu känner jag mig mer hemma i och med att jag fått spela de här tävlingarna. Jag vet vad som krävs och vad jag behöver göra för att ta mig dit och det är inga omöjligheter alls utan bara små detaljer i spelet och kanske lite annat omkring som jag ska fixa till så tror jag det kommer att bli bra.

Christofer%20Blomstrand
Det var blött under Joburg Open när Christofer Blomstrand tog sin bästa placering hittils på Europatouren.
                                                                         Bild: Getty Images


CHRISTOFER Blomstrand kommer inte att spela mer på Sunshine-touren i år. Han väljer i stället att fokusera på Challengetouren. Premiär i Kenya 23 mars, tävlingen som Sebastian Söderberg vann förra året.
– Jag har ju kategori 14 på CT och jag räknar med att komma in på kanske 15 tävlingar. Det ska bli kul med alltihop, en till i familjen och så spela golf igen.

Hur påverkar födseln säsongen?
– Jag ska planera in det i mitt schema, en vecka före och efter. Man får stå stand by. Jag ska ändå ha ett par breaks under året så jag får tajma in så att det passar in just kring det datumet.

Du sa att du lyckades skaffa sponsorer under vintern?
– Ja, jag tycker jag har fått ihop det ganska bra. Det är inte lätt att finansiera en golfsatsning i ett år. Det kostar ändå över en halv miljon att resa så mycket som man gör på Challengetouren. Det är mycket pengar och kan man säkerställa den biten så är det ju bra och det är jag glad att jag lyckats göra på ett bra sätt.

I januari var du en av tolv spelare som fick stipendium från PGA:s framtidsfond, 50 000 kronor?
– Det var roligt att jag blev nominerad i år. Jag vann ju i Zambia i fjol och gjorde några andra bra saker och det är ju kul att folk uppmärksammar det, att det finns andra vägar att nå Europatouren än just Challengetouren och kvalet i november.

Zambia ja, ska du inte ner och försvara den titeln?
– Det är många som har frågat det. Planen var att jag skulle göra det men jag har valt att inte åka ner och spela den tävlingen just på grund av att jag ville fixa med ekonomin hemma framför allt och lägga lite mer fokus på CT under året. Plus att den inte låg så bra i schemat heller tycker jag. Det finns andra tävlingar man kan vinna i stället, ha ha.

Den går 1–4 juni, samtidigt med Nordea Masters. Europatourspel på Barsebäck vore kanske ett bättre alternativ?
– Jo, det är bara 40 minuter med bil dit om det skulle bli så. Vi får se vad som händer, ingenting är klart, men det hade så klart varit jättekul om jag fick en invite dit.

De 15 bästa på Challengetouren får kortet till Europatouren. Är det årets mål?
– Det är intressant när man pratar om mål. Jag har inga direkta mål som typ att jag ska klara topp 15. Om jag säger så sätter jag en annan press på mig än att bara försöka spela så bra jag kan. Däremot har jag många delmål.

Okej. Vad har du för delmål?
– Väldigt många, till exempel att jag vill bli bättre med mina wedgar som jag har tappat lite grann, att jag kan prestera med dem när det väl är tävling. Sedan har jag många delmål mentalt också. Men jag håller dem lite inom mig själv om jag ska vara ärlig. Känner jag bara att jag utvecklas och tar mina delmål så kommer det att bli bra i längden. Det tror jag på. Sedan om det händer i år eller om ett par år det vet man ju inte.

Du har mer Europatourrutin nu, gör det att det blir lättare att gå ut på en CT-tävling?
– Det kan det nog. Kanske tog man det lite för seriöst i början på Europatouren och trodde att allt behövde vara fläckfritt och perfekt, vilket det inte behöver. Jag har spelat med många duktiga spelare nu som jag såg upp till när jag var liten och så. De är jätteduktiga så klart men det är inte så att man går runt och tänker ”shit, vad mycket bättre de är” utan man känner att det är små marginaler och man måste ta vara på chanserna när de kommer. Nej, jag har faktiskt en go känsla.

Årets stora grej blir ändå födseln i sommar?
– Ja, det är klart. Sedan hade det ju varit kul men en vinst givetvis. Det hade varit riktigt fint om det skulle bli så. En vinst och ett barn till, mycket bättre än så kan det inte bli.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

Spelschemat Challengetouren


Bild: Getty Images

Relaterat