Skip navigation

VECKANS PROFIL: Wennstam klar för Challengetourspel i Kenya

Lennart Sandahl - 14:40 10/03/2017 (uppdaterad 15:07 10/03/2017)

VECKANS PROFIL. Alexander Wennstam kommer från en lysnade fjolårssäsong där han kvalade in till Challengetouren via en topplacering i Nordic League. Under fredagen fick han beskedet han väntat på – det blir säsongspremiär i Kenya. "Jag känner mig grymt taggad för den tävlingen", säger han till golfing.se. 

Utvecklingen har gått snabbt för den 25-årige spelaren från Hills Golfklubb i Göteborg. 

Efter flera collegeår vände Alexander Wennstam hem till Sverige för att i fjol göra sitt första proffsår på Swedish Golf Tour. Tillsammans med Oscar Lengdén placerade han sig som en av de fem bästa spelarna på Nordic League-rankingen och fick ett kort till Challengetouren som belöning. 

Nyss hemkommen från SGT-tävlingarna på Lumine i Spanien fick han på fredagen beskedet han längtat efter. Han har fått en plats till tävlingen i Kenya mellan den 23-26 mars och kommer förmodligen att åka ned och spela förtävlingen veckan innan. 
– Jag känner mig grymt taggad för att spela på Challengetouren. Skönt att snön är borta här hemma också så att man kan gå ut och träna (skratt), säger han till golfing.se. 

Hur ser upplägget ut nu när du plötsligt har hela världen som spelplats? 
– Den största skillnaden blir ju resorna, men det har jag alltid gillat. Sedan är det pengarna. Kenya är extremt dyrt... Jag kommer spela utan caddie den här säsongen också för annars blir det ju dubbla kostnader. Vad jag förstår går en tävlingsvecka på runt 12-15000 kronor när man räknar in flyg, bonde, startavgift och sådana saker. Att spela utan caddie är väl egentligen den stora skillnaden mot upplägget på Europatouren.

Ser du problem framför dig med att få det att gå runt ekonomiskt?
– Det största kruxet är ju pengarna. Att få in sponsorer är inte det lättaste så det får jag kämpa på med. Det handlar väl om att jag får se till att spela så bra som möjligt, leverera bra resultat, och då kommer både prispengar och sponsorer på köpet. Man får dela boende med andra 

I två veckors tid har Wennstam varit nere i Spanien och spelat på Swedish Golf Tours Winter Series på Lumine. I Lakes Open slutade han på delad 34:e plats och veckan efter på Hills Open blev det en delad 13:e plats. 
– Det var två kanontävlingar på två väldigt bra banor som är väldigt olika varandra. Jag hade problem med min nya putter så jag fick gå tillbaka till min gamla på det första varvet. Sedan strulade min nya driver som jag fick med mig från USA. 

– Jag var tyvärr segstartad på egentligen alla varven men kom tillbaka senare på rundorna. Det är något jag får fila på tillsammans med min mentala tränare, att se till att jag kommer igång snabbare. 

Efter tävlingarna på Lumine åkte Wennstam ned till södra Spanien för att finslipa formen. Känner han sig redo för nästa utmaning?
– Det tycker jag. Jag var i USA två månader där jag tränade och spelade. Sedan var jag i Marbella en vecka med landslaget. Efter tävlingarna på SGT var vi ett gäng som åkte till Torrevieja där jag faktiskt spelade mitt livs golf på Mar Menor och gick tio under par. Vi var tre spelare som åkte från Barcelona i en liten Renault Clio full med packning och bagar. Det var fem långa timmar (skratt).

Nu väntar en oviss tillvaro på Challengetouren där Wennstam kommer att få leva med sena besked om han får en plats eller inte. 
– Lite så är det ju. Jag vet ju inte vilka tävlingar jag kommer med på, så jag är beredd på att det blir ganska hattigt. Men kollar man på spelarna med samma status som mig så spelade de runt 17 tävlingar förra året. Jag får kombinera det med spel på SGT-touren också. 

Det har gått väldigt fort för dig?
– Förra säsongen var min första som proffs efter college. Jag tänkte först spela i USA men det var så jäkla dyrt. Så jag tog efter min vän Johan Carlsson som tagit vägen via Swedish Golf Tour och upp till Europatouren. Det fungerade bevisligen för mig också. Konkurrensen är bra även på den svenska touren och det är ingen barnlek att vinna tävlingar ens i Sverige. Jag vann bara en själv, men hade som tur var många topplaceringar under året. 

Är målet att spela Nordea Masters i år också?
– Jag håller alla tummar att jag kommer med. Jag var ju med förra året och hoppas att jag kan spela till mig en plats på egen hand igen. Det är definitivt en höjdpunkt på året. 

– Det var fräckt att spela inför hemmapubliken och på en så grym bana. Det är på den nivån man vill vara. För mig gav det väldigt mycket att få känna på den nivån förra året. 

För Wennstam finns ingen mellanläge med proffsatsningen. Han hoppas att sejouren på Challengetouren inte blir mer än ettårig. 
– Målet är att ta mig ut på Europatouren. Om det är att jag slutar topp-15 på Challengetouren eller vinner tre tävlingar... det spelar ingen roll bara jag tar mig dit. Sedan får man såklart se hur förutsättningarna blir, vilka tävlingar jag kommer med på. Men jag siktar på det redan den här säsongen. 

Foto: Swedish Golf Tour

Lennart Sandahl
[email protected]


Relaterat