Skip navigation

Oscar Lengdén duckar leaderboarden: "Nästan blivit som ett tics"

Lennart Sandahl - 16:37 07/03/2017

SEGERINTERVJUN. I slutet av förra säsongen missade Oscar Lengdén Europatourkvalet med en hårsmån. Trots det ångrar han ingenting och ser fram emot säsongen på Challengetouren. Som uppvärmning inför det nya äventyret fick han en smakstart genom att vinna Lumine Hills Open på Swedish Golf Tours Winter Series.  

24-årige Oscar Lengdén fick ett genombrott förra säsongen. Helsingborgaren kom på delad fjärdeplats i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson på Katrineholms Golfklubb och genom att komma topp-5 på Nordic Golf League kvalificerade han sig till ett kort på Challengetouren 2017. 

Det var dock nära att han rusade iväg hela vägen upp till Europatouren. Med endast ett slags marginal missade han chansen på kvalskolan. Men det är ingenting han ångrar i dag – tvärt om. 
– Jag har nog inte varit bitter en enda gång över det. Jag missade med ett slag, samtidigt vet jag att det inte hade blivit en lugn säsong, säger han till golfing.se. Jag hade fått en ganska dålig kategori på Europatouren och fått sitta på söndagen och inte veta om jag får spela nästa vecka eller inte.

– Det var inte länge sedan jag slutade på college och spelade minitouren. Jag är lite rädd att det ska gå för fort, så det här är ett perfekt steg för mig att ta. Jag är nöjd att bättra på min kategori på Challengetouren och spela ett par mindre tävlingar på Europatouren under året. 

Du gillar inte att stressa fram resultat?
– Jag gillar inte att stressa i livet över huvud taget. Jag har jobbat mycket mentalt med mig själv och i Spanien var jag inte nervös en enda gång. Även om jag är fokuserad så ser jag inte varje enskilt resultat som hela världen. 

De senaste två veckorna har han startat upp säsongen i Spanien på Swedish Golf Tours tävlingar på Lumine Golf Club. Vecka ett slutade han på delad sjundeplats i Lumine Lakes Open – fem slag efter slutsegraren Mikael Lundberg. Den andra veckan gick det hela vägen i Lumine Hills Open. 
– En extremt skön känsla att vinna så här tidigt på säsongen. Det visar på att man gjort något bra under försäsongen. 

Lengdén slog ut i ledning men fick en usel start. Tre raka bogeys gjorde att han trodde att loppet var kört. 
– Sista dagen var jättetuff och jag fick inte direkt någon smakstart. Det var kallt på morgonen och det blåste på ordentligt. Första nio var riktigt tuffa och jag spelade dåligt. Då började såklart tankarna skena direkt att det kanske inte var min dag. Som tur var blev jag räddad av mitt närspel och de sista tre hålen hade jag flyt med att vinden avtog. 

Långputten du sänkte på femman blev vändningen?
– Det måste jag nog säga. Den hade tre meter break i sig och var 15-20 meter lång. När en sådan går i så kände jag att det var en bonus att bygga vidare på.

Trots att Lengdén gick runt på 73 slag blev det en komfortabel seger med tre slags marginal (-11) före dansken Victor Österby. Att det var så pass lugnt hade han ingen koll på förrän i tävlingens slutskede.
– Jag har ju en taktik i att jag inte bryr mig om hur det går det för de andra spelarna. Jag kollar aldrig leaderboarden efter första, andra eller tredje dagen utan jag kör mitt eget race. På 17:e kände jag dock att jag var tvungen att kolla för jag behövde veta om jag behövde spela aggressivt. Sedan hörde jag att jag ledde med tre slag och kunde slappna av.

Är det inte svårt att hålla sig undan resultatlistan?
– Jo, det är skitsvårt! Killarna jag hänger med snackar mycket leaderboard... Men jag känner att om jag kollar för mycket på den så sätter jag upp för mycket press på mig själv. Det har fungerat bra att hålla mig undan och jag tänker inte ändra på det. Det har nästan blivit som ett tics (skratt).

Utöver schemat på Challengetouren har Lengdén tänkt spela ett par tävlingar på Europatouren, där han bland annat anmält sig till Marocko, Italien, Tjeckien, Danmark och Nordea Masters på Barsebäck. 

Vad betyder den här segern för fortsättningen?
– Väldigt mycket i och med att startfältet var så pass starkt. Förmodligen ett av de allra bästa på den nordiska ligan under hela säsongen, säger Lengdén som har högt ställda förväntningar på sig själv det här året. 

– Mitt mål är att vinna Challengetouren. Jag vet att det är högt och det är klart att om jag inte gör det är nöjd med topp 15 så att jag får ett kort till Europatouren. Men det hade varit coolt att vinna rankingen också. 

Vad måste du förbättra i ditt spel för att uppnå ditt mål?
– Förra säsongen så hade jag sagt puttningen. Men nu har puttningen varit rätt okej, medan mina järnslag varit sämre. Det skiftar lite för järnspelet fungerade bra under 2016. Samtidigt måste man putta lågt på Challengetouren så jag kan inte släppa fokuset på det heller. 

Den här veckan är Lengdén hemma i Skåne och tränar på Kristianstads Golfklubb i Åhus – dit han precis bytt ifrån Rya Golfklubb. 
– Jag hade många bra anledningar att byta. Min coach David Green (headpro) flyttade dit och jag ville helt enkelt fortsätta med honom. Sedan är gemenskapen på klubben väldigt bra. De har visioner och det känns som att klubben är på väg framåt. 

Men du bor kvar i Helsingborg?
– Vi får se lite hur jag gör. Just nu sitter jag i bilen en timme och tio minuter enkel väg varje dag. Och andra sidan kommer jag inte vara hemma i Sverige så mycket under året. Men jag kommer eventuellt att flytta till Kristianstad. 

Lennart Sandahl
[email protected]


Relaterat