Skip navigation

Veckans profil: Jessica Karlsson tog den långa vägen till LET: "Min dröm är att spela Solheim Cup"

Lennart Sandahl - 13:57 24/02/2017 (uppdaterad 15:17 27/02/2017)

VECKANS PROFIL. Hon har bara satsat helhjärtat på golfen i sju års tid och var aldrig med i landslaget. Nu är Jessica Karlsson medlem på LET-touren och drömmen är att en dag spela i Solheim Cup. "Jag har tränat betydligt hårdare i vinter", säger hon till golfing.se.

På Forsgårdens Golfklubb i Kungsbacka har 24-åriga Jessica Karlsson gnuggat hårt den är vintern. Hårdare än någonsin. 

Anledningen är att hon till den här säsongen slagit sig in som medlem på LET-touren. På Europatourtävlingen i Abu Dhabi slutade hon på en meriterande femteplats och kort därefter fick hon beskedet att hennes stora målsättning gått i uppfyllelse. 
– Det var 80 spelare som fick kortet och jag kom på en 70:e plats till slut. Jag var väldigt nervös men det var lugnare än jag trodde, säger hon till golfing.se. 

Innan topplaceringen i Abu Dhabi hade Karlsson klarat tre cutter men kommit på 40:e plats som bäst. Femteplatsen gav ett rejält skutt på rankingen.
– Jag trodde att jag skulle behöva cutten i Qatar och var stressad över det. Sedan visade sig att jag inte hade behövt göra det, även om jag nu ändå lyckades. 

Hur var känslan?
– Jag blev självklart jätteglad! Det är faktiskt bättre att komma på topp 80 än att kvala in till LET. Man får fler garanterade starter. Jag hade ju anmält mig till kvalet men det var riktigt skönt att slippa det. 

Vägen dit var långtifrån självklar. Karlsson var aldrig med i juniorlandslaget och det dröjde längre än för de flesta innan hon verkligen bestämde sig för att golfen var hennes kall. 
– Jag började inte satsa förrän jag var 18 år. Så det var senare än de flesta. Visst, jag spelade sedan tio års ålder, men det var inte så att jag satsade. Jag tyckte inte alltid att det var roligt att träna och höll samtidigt på med andra sporter. Bland annat konståkning. Men när jag var 18 år bestämde jag mig för att satsa och har sedan dess strävat mot att slå mig in på LET. 

Nu är du garanterad många fler starter än förra året. Vad har det gjort för skillnad i ditt upplägg?
– Det är betydligt lättare att planera säsongen i år. Att veta att jag kommer komma med på tävlingar. Förra säsongen var det mycket som dök upp i sista stund. Jag satt till exempel på ett plan till Spanien utan att veta om jag ens skulle få spela tävlingen. Tryggheten är väldigt skön. 

– Tidigare har jag alltid jobbat på vintrarna för att få in pengar och då jobbade jag som lärarvikarie. Nu har jag inte behövt göra det. Det är inte samma krav på det för att jag ska "överleva". 

Jessica%20Karlsson
Foto: LET

Då har du kunnat träna mer i stället? 
– Precis. Jag har tränat betydligt hårdare i vinter. Jag bor nere i Kungsbacka och håller till på Forsgårdens GK. Där har jag kunnat låna deras studio. Förra veckan var jag även i Spainen och jag ska dit igen om två veckor på träningsläger innan tävlingarna sätter igång. 

Nu är du med i hetluften på ett helt annat sätt. Men har du någonsin tvivlat på om satsningen är värd allt slit?
– Nej, det är inte så att jag varit nära att sluta, men det är klart att man funderat ibland om det är värt det när det går tungt. Men jag har satt ett mål att jag ska satsa tills jag är 28-30 år gammal och kan jag inte försörja mig ordentligt då så kommer jag att sluta.

Jessica Karlsson rankas just nu 422 i världen och hoppas ha sänkt sig rejält på den listan efter den här säsongen. Hon berättar att hon kommer att varva spel på LET med undertouren LET Access. En vardag som ger möjlighet att tjäna bra pengar, men då gäller det verkligen att göra resultat. 
– Jag ska inte sticka under stol med att det är tufft med sponsorer. Lagidrotterna drar mycket pengar, medan det är svårare för oss mindre. Det är ett givande och tagande där det är svårt att få rena pengar, utan man får försöka att erbjuda samarbeten. Men jag jobbar på det och försöker dra in tillräckligt för att klara mig även när resultaten inte är som bäst. 

Har du någon förebild inom golfen?
– Då måste jag säga Annika Sörenstam. Jag kommer ihåg när jag kollade på Solheim Cup i Halmstad (2007) och fick min keps signerad av henne. Sedan träffade jag henne igen nu i Abu Dhabi, men jag vågade inte fråga om en bild (skratt). 

Hur skulle du beskriva dina styrkor och svagheter just nu?
– Mina styrkor är nog att jag slår långt och att jag har bra kontroll i mitt järnspel. Däremot måste jag förbättra närspelet och puttningen för att ta nästa kliv. 

Var ser du dig själv om några år?
– Min dröm är att spela Solheim Cup. Det verkar jäkligt kul att spela lag och det är de allra bästa som får en plats. Det hade varit häftigt att tävla i lag för jag kan tänka mig att det är en grym lagkänsla.

Jessica Karlsson är femtereserv till LET-tävlingen i Kina i mitten på mars. Blir det inte spel där så säsongsdebuterar hon på touren i Frankrike senare samma månad. 

Lennart Sandahl
[email protected]


Bild: LET

Relaterat