Skip navigation

Anton Karlsson: "Veckan i Qatar förändrade mycket"

Bo Steffensen - 13:21 17/02/2017 (uppdaterad 9:52 14/04/2017)

Anton Karlsson gör sin första säsong på Europatouren. I Qatar slog han till med en topplacering.
– Det är ju på många sätt den största veckan i min karriär hittills, säger han.

Anton Karlsson står och puttar på Los Naranjos i spanska Marbella när Golfing når honom. Han är på läger med förbundets utmanarsatsning inför OS 2020 tillsammans med bland andra Oscar Lengdén, Gabriel Axell, Mikael Lindberg, Alexander Wennstam, Niklas Lindström och Björn Hellgren.
I huvudet är Anton Karlsson också på väg till nästa tävling på Europatouren. Om några dagar lyfter flyget till Sydafrika och Joburg Open. Om allt går som det är tänkt – att han kommer in i tävlingarna –  spelar han två raka veckor i Sydafrika och åker sedan till Hero Open i Indien.

23-ÅRINGEN från Upsala GK, som fick sitt kort till Europatouren när han knep en delad femteplats i kvalet i november, har avverkat tre tävlingar. De två första missade han kvalgränsen, i den tredje – Qatar Masters – slog rookien till med en delad trettondeplats. Bra för självförtroendet. Bra för plånboken. Bra för säsongen. 
– Det betyder jättemycket. Den veckan gör att jag känner mig lite lugnare framöver oavsett hur det går egentligen. Nu vet jag att jag kan och har spelet, det finns där liksom. Och att ha slagit en hel del namnkunniga spelare en sådan vecka är ju jätteroligt för min del, säger Anton Karlsson.
Jo, det ger säkert lite extra råg i ryggen att ha namn som Alexander Norén, Martin Kaymer, Torbjörn Olesen, Andy Sullivan, Graeme McDowell och Bernd Wiesberger bakom sig.
På "köpet" fick Anton Karlsson in drygt 34 000 euro (cirka 320 000 kronor) vilket också gör saker och ting lite lättare.
– Absolut. Pengar är ju också något man kan bli stressad av. Det där täcker ändå större delen av säsongen även om man inte känner sig jätterik ännu. Det är ju stora kostnader där ute.

Anton%20Karlsson
I slutet av januari var rookien Anton Karlsson nära en topp 10-placering i Qatar.
Bild: Getty Images


Hur har känslan varit den första tiden på touren?
– Jag har trivts jättebra hittills. Det har varit kul att få var med lite på ”riktigt”, och få möta spelare man bara har sett på tv genom åren tidigare. Det är mycket som är nytt, men för mig har ändå känslan varit ganska lik den jag hade förra året då jag kom ut och spelade mina första Challengetour-tävlingar. Då tyckte jag nästan att det var lika stort som det varit nu.

Allt är lite större nu?
– Det är ju definitivt större evenemang varje vecka, mer folk, en stor by och sådana saker. Det är lite som jag tänkte. Men resandet är ju ganska likt. Sydafrika åkte vi aldrig till på CT men man vänjer sig vid att resa där också; vi var nere i Afrika, vi var i Asien några gånger så det är inga korta resor där heller.

Och det är lite samma gubbar som förra året; Björk, Fahrbring, Söderberg, Widegren …?
– Ja, många av dem jag spelade mot förut spelar jag mot nu också, men toppen är på en helt annan nivå än tidigare. Det kan ju vara verkliga världsstjärnor som är med.

Banorna då?
– Det är klart att banorna är tuffare än på Challengetouren, framför allt från tee. Det har varit längre och mycket tjockare ruff och tuffare om man missar. På CT spelar man egentligen på att man bara ska slå så långt man kan och så brukar bollen ligga okej. Nu kostar det om man missar fairway och när banorna dessutom är längre så ställs det mycket högre krav på spelet från tee. Sedan skulle jag nog säga att varenda del av spelet blir lite svårare, men den stora skillnaden är från tee.

Hur ser du på säsongen i stort?
– Behålla kortet är ju första målet för i år. Det är satt lite efter att man inte får så jättemånga valmöjligheter när man kommer ut första året, man får spela de små och minsta tävlingarna för att få ihop tillräckligt. Även jag som kom femma i kvalet får ganska begränsat med starter om man jämför med, säg, de som behöll kortet förra året. Förra året hade jag fått runt 25 tävlingar. Skulle jag behålla kortet i år skulle jag ha helt andra förutsättningar kommande år.

Tänker du komplettera med Challengetouren?
– Jag har det i åtanke. Jag skulle ju helst inte göra det, men det kan bli några riktigt långa perioder, framför allt mitt i sommaren där det är många majors och andra stora tävlingar, där jag inte kommer in i tävlingarna. Har jag otur med det där kan jag få sex–sju veckor utan spel på Europatouren och då måste jag ju hålla igång. Så det kan bli att jag går ner och spelar några CT-tävlingar också. Fast målet är att hålla mig på Europatouren.

VECKAN i Qatar förde upp Anton Karlsson till 98:e plats på Race to Dubai. De 110 bästa på den listan behåller kortet.
– Den veckan förändrade mycket. Jag känner att jag hör hemma på touren på ett annat sätt. Just nu är jag topp 100 vilket jag ska försöka hålla. Så det är klart att allt känns mycket bättre nu än för ett par månader sedan. Det ska bli kul att tävla igen, få nästa chans i Sydafrika. Det har jag sett fram emot sedan jag lämnade Qatar, säger Anton Karlsson.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat