Skip navigation

Nu fokuserar Josephine Janson på att ha roligt

Bo Steffensen - 14:30 15/02/2017 (uppdaterad 9:52 14/04/2017)

Josephine Janson har ett mål i år, att inte sätta upp några mål.
– Jag vill mer försöka gå ut varje dag och vara lite mer i nuet. Jag vill försöka komma ifrån den där stressen, säger hon.

Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Några spelare – tre herrar och tre damer – följer vi extra noga. En av dem är 25-åriga Josephine Janson från Ringenäs GK.
För snart fyra år sedan kom hon tillbaka till Halmstad efter tre år på college i USA, kvalade in till Europatouren, spelade där två säsonger men kunde inte riktigt klamra sig kvar. Förra året blev hon 24 totalt på undertouren Let Access och det är den, och den svenska touren, som gäller även i år. Första tävlingen blir i Frankrike i mars.
– För mig känns det som en jättebra nivå just nu för jag ska, i grund och botten, bara spela för att det är roligt. Sedan är det klart att jag vill upp till Europatouren igen och kanske ännu längre, men det kommer när det kommer, säger Josephine Janson.
Fokus i år ligger på att spela mer fritt – som hon gjorde när hon var yngre.
– Inför förra vintern tyckte jag inte att det var så kul. Det hade varit två tuffa år, man lägger ner mycket tid och så känner man att det inte händer någonting. Då tänkte jag om lite och på något sätt lyckades jag bryta mönstret. Jag tog in en tränare till. Hon sa att det handlade mer om att börja om, att släppa allt det där och bli lite mer som en junior igen.

”ALLT DET DÄR” är det plötsliga allvar som kom in i bilden i och med att golfen blev ett heltidsjobb – och vad det förde med sig vid sidan av själva golfen. Josephine Janson började helt enkelt spela sämre.
– Det blev lite för mycket press på något sätt, som jag inte kunde hantera just då. Så jag har jobbat mycket med det mentala sista tiden. Nu tycker jag att det är mycket roligare att spela igen. Förra året var jätteroligt och det var så himla kul att tycka att golfen var rolig igen, säger hon.
Den gången säsongen tog hon också en seger på Letas – i Borås Ladies open.

Egentligen är det konstigt att det ska vara så svårt att tycka golfen är rolig?
– Jo, men man kommer till insikt där någonstans. När man inte pluggar eller annat blir det så på riktigt, framför allt när man har drömt om det hela livet, som jag har gjort. Och så är det lite tuffare än vad man har tänkt sig. Det blir lite för mycket press, pengarna som ska in och så vidare … Det tar bort lite av det där att gå ut och leka med bollen och skruven.

JOSEPHINE Janson läste sports management på Oklahoma State, ett college med stark koppling till svensk golf där spelare som Alex Norén, Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg, Maria Bodén och Karin Sjödin har gått. För att nämna några.
– Det har en väldigt bra historia genom tiderna vad gäller svenskar och spelare över lag. Men när jag gick där var det ingen svensk där faktiskt. Jag var den enda européen till och med, säger Josephine Janson.

Vad har med dig golfmässigt därifrån?
– Jättemycket. Bara att få spela sådana banor och träna på sådana greener och områden är ju obeskrivligt. Hela coachingbiten är väldigt annorlunda. Hur de tänker. Bollen ska i hål, det kvittar hur det ser ut eller vad du gör. Det gäller att prestera när det är tävling, det är allt som betyder något. I Sverige är det nästan tvärtom, så länge du gör dina processer väl och ligger bra i alla vinklar så är du bra. Jag försöker ta det bästa av båda delarna. Det är viktigt att ha en bra teknik, men när det väl gäller så är det inte riktigt det det handlar om. Det är så himla mycket annat som styr.

Du hade inga planer på att stanna i USA och försöka ta dig fram via Symetratouren?
– Nej, just då ville jag hem och då var också Europatouren ganska bra. Nu har den ju haft en liten svacka. Det försvann väldigt många tävlingar mitt andra år på Europatouren – men detta året ser det mycket bättre ut. Det är kul.

Hur har vintern sett ut?
– Den är ju som den är här. Det blir mycket range, mycket teknik, mycket fys. Jag försöker jobba lite med det mentala och träna på sådant som inte kräver bra greener. Sedan har jag vikat på dagis för att få in lite extra pengar..

De fem bästa på Let Access får ett kort till Europatouren, ett givet mål?
– Jo, absolut, det är klart. Men mitt mål är väl att inte sätta upp så många mål utan fortfarande hålla det på ett sådant plan att jag tycker det är roligt. Det är klart att jag vill uppåt men jag tror att det kommer när det andra känns bra.

Du menar att målsättningar kan vara stressande?
– Jag ska försöka att inte tänka på rankingen. Det hade varit jättekul att komma topp fem och undermedvetet så är det väl ett mål, men jag tror inte att jag tjänar något på att sätta upp det målet. Jag vill mer försöka gå ut varje dag och vara mer i nuet och prestera på banan. Jag vill försöka komma ifrån den där stressen, försöka känna att händer det inte i år så händer det inte i år. Vill man för mycket så låser det sig.

FÖR NÅGRA år sedan drog Josephine Janson igång ett talangprojekt i Halland tillsammans med proffskollegan, och Halmstadbon, Madeleine Ziegert. Utgångspunkten var att allt färre tjejer tävlar och tränar golf.
– Det går jättebra, vi håller fortfarande igång med det. Vi ska träffas nästa vecka och planera året. Vi försöker koppla ihop klubbarna i Halland så att de ska få lite mer kontakter sinsemellan. Det är många tjejer som är själva. De har ju sina tränare. Meningen är att de ska se oss som mentorer och kan fråga oss om allt möjligt. Vi vill mer inspirera, kanske kan komma med någonting annat. Det har varit jätteuppskattat, säger hon.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Tre herrar och tre damer kommer vi att följa extra noga; Mikael Lindberg, Robin Petersson, Björn Pettersson, Sofia Ljungqvist, Sarah Nilsson och Josephine Janson.


LÄS OCKSÅ:
Björn Pettersson
Veteranen tänker fortsätta leva sin dröm

Robin Petersson
Sveriges bäste amatör laddar för proffslivet

Mikael Lindberg
Den här säsongen vill han ta steget upp

Sofia Ljungqvist
"I år har jag en starkare självbild"

Sarah Nilsson
"Just nu kliar det i fingrarna"

 

LÄS MER:
Emma Nilsson räds inte LET
Julia Davidsson: "Det blev lite för mycket jobbtänk kring golfen"
Spelprogrammet – SGT 2017

 


Bild: SGT

Relaterat