Skip navigation

Björn Pettersson tänker fortsätta leva sin dröm

Bo Steffensen - 14:32 15/02/2017 (uppdaterad 9:52 14/04/2017)

Kroppen börjar säga ifrån men veteranen Björn Pettersson gillar livsstilen och kompisarna för mycket.
– Så länge jag tycker att jag kan vara med och bråka och, eventuellt, ta steget ut på Europatouren så tänker jag inte sluta, säger han.

 

Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Några spelare – tre herrar och tre damer – följer vi extra noga.
En av dem är Björn Pettersson.
Han fyllde 40 i januari, har varit proffs i drygt tjugo år och gjort sina vändor ute på banorna i Norden och Europa.
För sex år sedan var bensinen slut, han tröttnade rejält. Men Björn Pettersson saknade tävlandet – och den lite mer fria vardagen.
– Det är klar att golfen tär ibland och man är så less så man inte vet vart man ska ta vägen. Men samtidigt; hur roliga är alternativen, och så länge som flera av mina polare fortfarande lirar så är det ju livsstilen också. Vi har ju så jäkla roligt. Det är främst jag och Rasken och Ludwig Nordeklint och Åke Nilsson. Jocke Rask och jag har kämpat ihop i tjugo år. Det vanligaste jag ser när jag vaknar på morgnarna är ju det facet. Det är lite roligt, två riktiga sportnördar som inte kan sluta leva sin dröm, säger Björn Pettersson.

HAN ÄR sugen igen, men det var nära att han satte undan klubborna 2011.
– Jag var väldigt less på golf då. Det hade varit tio, tolv år på Challengetouren. Pengarna var slut. Det fick vara nog. Så då provade jag att vara snickare ett par år och spelade bara någon enstaka tävling. Efter ett tag var ju inte det så spännande heller, utan jag ville tillbaka. Kompisarna spelade fortfarande och sedan har det löst sig med hjälp av några bekanta, sponsorer och min nuvarande arbetsgivare som givit mig chansen att spela igen. Och då var jag inte sen att hoppa på. Innerst inne ville jag ju spela golf men jag var trött på att spela för dålig golf, säger Björn Pettersson.

BJÖRN Petterson representerar Djurgårdens GK, men bor i Sala. Arbetsgivaren som han säger givit honom chansen är en bekant som driver ett behandlingshem för ungdomar, i Sala.
– Jag kan lägga upp mina veckor ungefär som jag vill. Jag kan anpassa dem med kort varsel till mina tävlingar.

Du har ju fyllt 40 precis. Hur tänker du?
– Nu har jag ju tagit det rätt lugnt de sista fem åren. Jag har varit i slutkvalet till Europatouren två år i rad, förra året hade jag ju Challengetourkategori, och jag tycker väl att så länge jag kan ta mig till slutkvalet och visa att jag klarar av att ta mig dit så är jag ju ganska nära att vara bra på det här i alla fall. Och så länge jag tycker att jag kan vara med och bråka och, eventuellt, ta steget ut på Europatouren så tänker jag inte sluta. Då kommer jag nog att ångra mig.

Har du några mål?
– Jag har inga uppsatta mål att jag ska till Europatouren inom två år eller så, det låter ju bara löjligt om man är fyrtio. Men så länge jag kan tävla och tjäna någon krona på det och ha mitt liv på sidan med familj och jobb så kommer jag ju aldrig att sluta spela golf.

Ett jobb vid sidan av är ett måste?
– Ja, för mig är det det, eftersom min golf fortfarande är relativt dyr. Jag har  levt under ekonomisk stress i hela mitt liv och det är jag inte så sugen på att göra igen. Det var väl häftigt att göra när man var 25, men nu … Hallå, du får väl ändå se till så att det finns grejer på bordet! Jag har flickvän och två bonusbarn, men mest gäller det för min egen del att ha lite pengar vid sidan så att jag kan spela i lugn och ro. Sponsorerna växer inte på trän. Det har ju blivit tuffare. Hur ser min golf ut? Jag vet ju knappt det, jag kör bara. Jag är glad om jag får lira några tävlingar och det är klart att jag vill ta mig till nästa nivå och det är Europatouren. Det är ett litet pussel att få ihop allting men all prioritering ligger på att jag ska kunna spela så mycket golf som möjligt.

Det är ett bra liv?
– Ja, jag tycker det. Nu har man varit med så länge och har lite kontakter runt om i Europa. Det dyker upp lite roligare tävlingar och happenings här och där som man inte får möjlighet till annars. Och det lockar; att komma iväg hemifrån, tävla … Jag har provat snickare och allt möjligt, men där kan du inte påverka så mycket. Här påverkar du din vardag helt själv. Och så tävlingsmomentet, det spelar roll vad du håller med. Det är många hockeyspelare som säger när de lägger av. Vad saknar du mest? Ja, det är att spela match och sitta i omklädningsrummet. Jag saknar ju noll sekunder om året att stå på rangen, men att tävla och livsstilen, det saknar jag. Fast för att kunna ha kul där ute så måste man ju träna, annars kommer man ju sist och det är ju inte så jäkla roligt.

BJÖRN Pettersson är precis hemkommen från Spanien. Han har varit på Lumine, anläggningen som ligger en dryg timmes bilresa väster om Barcelona och som står värd för två tävlingar i Winter Series runt månadskiftet februari/mars. De ska Björn Pettersson spela.
– Jag har varit nere i tio dagar och tränat, startat säsongen lite. Han som är general manager är en av mina bättre kompisar så jag tillbringar väldigt mycket tid där nere. Det är bra, jag bor hos honom och gör vad jag vill på golfbanan. Så där har jag ett litet privilegium och det gillar jag. Man måste ju ha någonstans att träna, betala överallt går ju inte. Så jag är tacksam för att jag kan springa runt där.

BJÖRN Pettersson har kategori 15 på Challengetouren. Den kategori som man får om man spelar slutkvalet till Europatouren men inte tillhör dem som klara kvalgränsen.
han har många spelare före sig på den rankingen men Björn Pettersson räknar i alla fall med att få spela minst åtta CT-tävlingar i sommar.
Men han var en hårsmån från att missa slutkvalet. Han åkte nämligen ut i det andra kvalsteget, efter särspel.
– Jag kom trea i särspelet så jag var tredje reserv till slutkvalet. De första dagarna drog sig två ur och två dagar innan drog sig Sören Hansen ur så där hade jag tur. Jag slank in. Det gör ju att jag har något att se fram emot i år. Hade jag inte kommit med i finalkvalet så hade jag ju haft noll CT-starter och det är klart att det är mer inspirerande att träna inför lite större arrangemang än vad vi har här hemma. Så det var viktigt.

Det här med att ta dig till Europatouren, hur ser på det?
– Det ser jag som absolut fullt möjligt. På många sätt är jag en bättre golfspelare nu än vad jag var förr. Jag är betydligt säkrare nu, det är stabilare. Den dagen när jag inseratt jag aldrig kommer att bli lika bra som jag har varit – då tror jag att jag skiter i det, men så länge jag tror att jag kan bli bättre än jag har varit är det bara att köra på. Sedan är det klart att jag var piggare i kroppen och slog lite längre tidigare, men det är inte hela världen. Jag kan väl vara tio, femton meter efter min maxlängd nu men det påverkar inte så mycket. Kan jag få ihop det här på ett lite bättre sätt över sommaren och styra min egen tid bättre än vad jag gjort med tre jobb samtidigt så borde det inte vara något problem att åtminstone komma till den nivå jag hade tidigare.

Kroppen då?
– I fjol var första gången som jag kände att det börjar ta emot. Jag har blivit väldig stel, har lite problem i ryggen. Jag har väl inte tränat rätt. Jag har spelat mycket hockey. Vi är ett gäng här i Sala som kör flera gånger i veckan och för några år sedan spelade jag i seriesammanhang också. Det har inte varit skitsmart, så det får jag väl släppa fast det är det roligaste jag vet. Nu har jag tagit reda på vad jag behöver göra. Förra året var första gången jag var tvungen att dra mig ur en tävling. Jag hade ont i ryggen på Söderby. Så nu får jag lägga om om jag ska kunna slå ungdomarna. Så enkelt är det.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 

Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Tre herrar och tre damer kommer vi att följa extra noga.
Det är Mikael Lindberg, Robin Petersson, Björn Pettersson, Sofia Ljungqvist, Sarah Nilsson och Josephine Janson.

 

LÄS OCKSÅ:
Robin Petersson
Sveriges bäste amatör laddar för proffslivet

Mikael Lindberg
Den här säsongen ska han ta steget upp

Sofia Ljungqvist
"I år har jag en starkare självbild"

Sarah Nilsson
"Just nu kliar det i fingrarna"

Josephine Janson
Årets mål; att inte ha något mål

 

LÄS MER:
Emma Nilsson räds inte LET
Julia Davidsson: "Det blev lite för mycket jobbtänk kring golfen"
Spelprogrammet – SGT 2017

 


Bild: SGT

Relaterat