Skip navigation

47 veckor på toppen – världsrankingen fortsätter driva Day

Lennart Sandahl - 11:07 15/02/2017 (uppdaterad 9:21 21/02/2017)

29 år gammal så har Jason Day redan uppfyllt ett av sina största mål i karriären – att vara högst rankad i världen. Nu har han stått på tronen i 47 veckors tid och känner fortsatt ingen mättnad. "Att nå dit är speciellt även om det bara handlar om en vecka", säger han. 

Australiensaren har bara vunnit en major (PGA Championship, 2015) men har hållit en hög lägstanivå och kammat hem totalt tio titlar på PGA-touren och tre på Europatouren. 

Därför har han lyckats hålla sig i världsrankingens toppskikt i flera år. Första gången han stod högst på listan var just efter majortiteln 2015. Det höll bara en vecka, men sedan segern i WGC-Dell Match Play i mars 2016 har han lyckats hålla spelare som Rory McIlroy, Dustin Johnson och Henrik Stenson bakom sig. 

För Jay betyder rankingen väldigt mycket och han har inga planer på att släppa någon förbi sig. 

– Det är inget man får troféer för. Det är mer något du kan vara stolt över när karriären är över – då vill man veta hur många veckor man var världsetta. Att nå dit är speciellt även om det bara handlar om en vecka, säger Day enligt Golf Channel.

För de allra flesta är drömmen att stå högst på prispallen i US Masters på Augusta National eller i British Open. För Day är titeln som världsetta minst lika viktig. Nu är målet att hålla postionen under hela 2017 – från januari till december. Men han är långtifrån ohotad. Tätt bakom skuggar McIlroy, Johnson, Stenson och Hideki Matsuyama. 

– Mitt livsmål var att bli nummer ett i världen. Vart ska man ta vägen nu, om ni förstår vad jag menar? Man måste försöka fortsätta pressa sig framåt och hitta en väg att stanna där. 

asdasdasda

I helgens Genesis Open ställs han på prov då det finns flera scenarion där både Johnson och Matsuyama kan passera – om Day misslyckas kapitalt. Day har inte spelat på Riviera sedan 2012 där han slutade på delad 62:a plats. 

– Jag känner mig som en bättre spelare nu gentemot hur jag var många år tillbaka när jag spelade i den här turneringen, säger han. 

Lennart Sandahl
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat