Skip navigation

Muirfield röstar en andra gång om kvinnliga medlemmar

Bo Steffensen - 12:17 15/02/2017 (uppdaterad 23:20 16/02/2017)

Skotska Muirfield ska nu rösta en andra gång om att ta in kvinnliga medlemmar eller inte. Resultatet kommer i mitten av mars. I potten ligger British Open-status.

I maj förra året röstade den skotska Muirfield  om klubben skulle tillåta kvinnor som medlemmar. Det blev nej.
Det behövdes två tredjedelars majoritet för att det skulle bli en ändring, men endast 64 procent av de 616 röstande gentlemännen i The Honourable Company of Edinburgh Golfers, som driver Muirfield, var för förslaget.
Och innan någon hann ropa fore så tappade klubben – förutom en hel del respekt – också sin plats som British Open-bana.
Muirfield har stått värd för The Open 16 gånger. Senast gången var 2013 när Phil Mickelson vann (bilden ovan). Nu kom beskedet från R&A att det inte kommer på fråga att spela The Open på Muirfield så länge beslutet ligger fast.

Muirfield
Muirfields ordförande Henry Fairweather hoppas på ett ja denna gång
Bild: Getty images.


NU HAR klubben meddelat att en andra omröstning ska genomförs. Hur resultatet blir denna gång får vi, enligt klubben, veta i mitten av mars.
I det pressmeddelande som klubben skickade ut på torsdagen stod det bland annat att ordföranden och klubbkommittén enhälligt stod bakom att rösta ja för förslaget att tillåta kvinnliga medlemmar.

KVINNOR tillåts spela på banan och vara i klubbhuset men får inte vara medlemmar i klubben. Skulle det bli ett ja denna gång kan det sannolikt innebära att Muirfield får tillbaka sin British open-status. 
– Om klubben ändrar sin policy så kommer vi att överväga Muirfield som spelplats för The Open i framtiden, säger R&A-chefen Martin Slumbers.

EFTER DEN första omröstningen, som alltså slutade i ett nej, fick klubben motta skarp kritik. Från spelare, allmänhet, politiker ...
Den gången sa ordföranden Henry Fairweather sa så här, när det stod klart att klubben stod utanför British Open.
– En klar majoriutet av våra medlemmar har röstade flör en förändring och många har vädrat sittmissnöje med resultatet och efterföljande händelser.
Rory McIlroy var en av de spelare som då var kritisk.
– De får göra som de vill, men nu för tiden är det inte rätt att förlägga världens största tävling på ett ställe som inte tillåter kvinnliga medlemmar. Förhoppningsvis kan de ta sitt förnuft till fånga, och vi kan komma tillbaka en dag.
Källa: bbc.com, golf.com


BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat