Skip navigation

Nytt tävlingsformat – i Champions League-stil

Bo Steffensen - 13:07 14/02/2017

Europatourens tävling i Australien denna veckan avgörs med sexhåls-matcher sista dagen.
I maj kommer ännu ett nytt spelformat; nationella tvåmannalag möts i ett Champions League-liknande upplägg.

Den här veckan spelas en lite annorlunda tävling på Europatouren; World Super 6 i australiska Perth.
De tre första dagarna blir det 54 håls slagspel som vanligt, men den sista dagen spelas utslagsmatcher över sex hål.
– Jag tycker det är bra att vi provar lite nya saker och jag tror at det kommer att bli trevligt för publiken och tv-tittarna, säger världselvan Alex Norén, som är högste rankade spelare i tävlingen, till Europatouren.

OCH DET kommer en fortsättning. Den 6–7 maj, på Centurion Club utanför London, spelas nästa udda tävling på Europatouren; Golf Sixes.
Sexton länder representeras av tvåmannalag som möts i utslagsmatcher över sex hål.
Dessutom kommer samtliga spelare att förses med en mikrofon och det kommer att spelas musik och skjutas fyrverkerier på första tee.

– Det är helt klart att den bästa atmosfären i golf får vi varannat år när Ryder Cup spelas och vi är angelägna att försöka skapa den nationella glöden med det här formatet, säger Europatourens chef Keith Pelley (bilden ovan) till sportbusiness.com.

SPELFORMEN blir greensome, båda spelarna slår ut och sedan väljer man boll. Den högst rankade, och lediga, spelaren från varje land får välja sin medspelare.
Första dagen spelas det gruppspel á la Champions League i fotboll. Seger ger tre poäng, oavgjort en poäng och förlust noll poäng.
Andra dagen blir det slutspel för de bästa lagen.

VARJE spelare är garanterad 15 000 euro (cirka 142 000 kronor). Segarna får 100 000 euro var i prispengar (cirka 950 000 kronor).
– Golfen behöver moderniseras och att introducera nya innovativa spelformat är ett sätt att uppnå det målet, säger Keith Pelly.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat