Skip navigation

Sarah Nilsson: "Just nu kliar det i fingrarna"

Bo Steffensen - 15:49 13/02/2017 (uppdaterad 9:53 14/04/2017)

19-åriga Sarah Nilsson gör sitt andra år som proffs. Målet är ett kortet till Europatouren.
– Jag ser verkligen fram emot den här säsongen. Nu har jag ju koll på hur allting funkar, säger hon.

Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Några spelare – tre herrar och tre damer – följer vi extra noga.
En av dem är Kristianstads Sarah Nilsson. 19-åringen tog steget över till proffslivet förra våren och följde därmed i storasyster Emmas spår. En trygghet i tillvaron.
­– Jag hade ju sett min syster göra det så då hade vi koll på läget. Är det något kan jag bara fråga henne. Båda två valde ju bort college och blev proffs direkt. Det var det första, ett stort beslut när man hör så mycket bra om det men det kändes rätt den här vägen, så jag tyckte det lockade mer. Det är en fantastisk möjlighet att kunna tävla och träna tillsammans hela tiden och vi sporrar varandra, säger Sarah Nilsson.

 

Sarah%20Nilsson


FÖRRA året slutade hon på femtonde plats på den totala Letas-rankingen (touren under Ladies European tour). De fem bästa får kortet till Europatouren.
– Jag ser verkligen fram emot den här säsongen. Nu har jag ju koll på hur allting funkar. Jag har sett de flesta banorna på Letas. Ett av mina mål är att kunna ta ett LET-kort via Letas, att bli topp fem där.
Veckan före jul var Sarah Nilsson i Marocko och kvalade till Europatouren. Hon slutade på 62:a plats vilket gav kategori 9B – och kanske, kanske spel i några tävlingar under året. Syrran Emma slog sig fram till en delad 16:e plats och ett fullt kort.
– Jag hoppas att jag får någon tävling på den kategorin. Min syster hade den förra året och då fick hon spela två. Jag var nere på rookiemötet i Spanien nyligen och då lät det som att det kommit till någon tävling. Det hade varit jätteroligt, säger Sarah Nilsson.
Vecka 8 bär det av till Spanien.
– Emma och jag åker till Valencia. Vi ska vara där en månad och förbereda oss inför säsongen. Vi ska bo på en golfbana precis utanför stan. Det är perfekt, vi har varit där förut.

Ni har varandra?
– Ja, speciellt förra året när vi spelade samma tävlingar var det perfekt, vi reste tillsammans hela tiden. I år blir det nog lite annorlunda, men det är inte jättemånga tävlingar som krockar så Emma kommer nog att kunna spela någon Letas-tävling också. Fast vi klarar oss bra själva också, ha ha.

Hur har vintern varit annars?
– Jag har bara tränat och varit hemma förutom när jag var på rookiemötet, men då var det också snö. Det var två decimeter när vi vaknade på morgonen. Det var på Denia, en timme norr om Alicante. Inget spel, bara massor av föreläsningar. Det var jätteintressant.

Det där med en topp fem-plats, är du där spelmässigt?
– Ja, det tycker jag. Jag blev ju femtonde förra året och sedan har jag haft en träningsvinter där jag förhoppningsvis blivit bättre.

Och så behövs det där lilla flytet?
– Ja, det är väldigt små marginaler. Det är ett nålsöga och på topp fem-listan är det också väldigt tajt. Förra året skilde det bara någon poäng mellan femman och sexan. Det är tungt men det är sådant alla är förberedda på och det är lika för alla, så man få acceptera läget och köra sitt eget race.

Hur är du på banan, mentalt?
– Jag är väldigt lugn av mig och inte jättestressad. Jag accepterar varje situation och försöker göra det bästa av det. Jag tror att det är en av mina styrkor. Jag försöker att inte tänka allt för mycket utan bara köra på.

Ur stressynpunkt kan det ju vara en fördel att du är 19 år och inte 27, du har några år på dig?
– Golf är lite speciellt när det gäller den biten. Det kan ju hända när som helst, att man slår igenom. Jag är ju ung så jag har många år på mig att försöka hitta vägar att bli bättre. Man får försöka hitta sina nycklar till framgång. Fast det kan lika gärna komma när jag är 28.

Nu när du är proffs, tänker du golf hela dagarna?
– Golf är ju livet. Jag tycker det är jätteroligt, det hänger med i alla bitar. Men det är klart att man måste ha lite distans också så man inte snöar in helt på det och det blir något negativt. Jag tycker att jag har en bra mängd. Just nu kliar det i fingrarna. Man vill ju bara sätta igång säsongen. Man står och slår i ett nät men tänker att man är på en bana utomlands någonstans och slår in mot en green. Det ska bli skönt att komma ner till Spanien och se bollen flyga igen.

Du vann Nordea Tour-finalen 2015, som amatör?
– Det var fantastiskt. Det var ju första stora segern … Jag kände wow och att det var något jag vill ha mer av. Det var både sporrande och ett kvitto på att jag jobbar på rätt saker och är på rätt väg.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Tre herrar och tre damer kommer vi att följa extra noga.
Det är Mikael Lindberg, Robin Petersson, Björn Pettersson, Sofia Ljungqvist, Sarah Nilsson och Josephine Janson.

LÄS OCKSÅ:
Björn Pettersson
Veteranen tänker fortsätta leva sin dröm

Robin Petersson
Sveriges bäste amatör laddar för proffslivet

Mikael Lindberg
Den här säsongen ska han ta steget upp

Sofia Ljungqvist
"I år har jag en starkare självbild"

Josephine Janson
Årets mål; att inte ha något mål

LÄS MER:
Emma Nilsson räds inte LET
Julia Davidsson: "Det blev lite för mycket jobbtänk kring golfen"
Spelprogrammet – SGT 2017

 

 

Bild: Privat


Relaterat