Skip navigation

Julia Davidsson: ”Det blev för mycket jobbtänk kring golfen”

Bo Steffensen - 13:06 09/02/2017 (uppdaterad 13:15 09/02/2017)

Julia Davidsson vill tillbaka till Europatouren men resan dit kombinerar hon numera med studier på Jönköpings universitet.
Och skolan har gjort en film om henne.


Julia Davidsson, Jönköpings GK, har spelat tre säsonger på Europatouren. Men det var några år sedan sist.
26-åringen hamnade, som många andra golfare, i en återvändsgränd, golfen kändes inte rolig och förra året bestämde hon sig för att ändra fokus.
– Jag tror att jag kom till en insikt att jag inte mådde bra av att bara ha golfen och att jag tryckte ned mig själv så mycket när resultaten inte var bra. Jag kände att det här måste bli roligare om jag skulle kunna fortsätta och jag tror att omgivningen såg det också. Man kan inte gå runt och må dåligt över golfen, då är det inte värt det. Så jag såg till att det blev roligare, säger hon.

Se filmen om Julia Davidsson:


Ekman Winroth Filmproduktion.

JULIA Davidsson bytte tränare, till Thomas Persson på Sand, går nu en treårig på Jönköpings universitet utbildning (HR och marknadsföring) och har fått tillbaka golfsuget igen.
– Det blev för mycket jobbtänk kring golfen. Det blir det ju eftersom det är det man vill livnära sig på. Jag kände att får jag inte ut det jag vill så blir det ju inte särskilt roligt och så blir det stressande för man får inte in de pengarna man behöver för att kunna leva. Min nya tränare fattade direkt hur jag kände. Han sa: ”Vi tränar när du känner för det och känner du inte för det så gör vi inte det, det finns inga måsten”. Jag började i februari och körde tre timmar i veckan vilket ör sjukt lite mot vad jag gjort innan. Men jag fick kvalitet på de timmarna och det blev att jag längtade till träningen. Och jag kände att jag var nöjd när jag gick därifrån. Det hade jag verkligen inte känt tidigare, säger Julia Davidsson.

Det är rätt vanligt att golfare säger att de mår dåligt?
– Jag tror att man vill så gärna och har man kommit till den nivån att det är ens stora sysselsättning så … Jag vet inte om man kan jämföra med ett vanligt jobb, men om man går dit och känner att man gör en dålig dag varje dag så vill man säkert byta arbetsplats.  Hoppar man av golfen är det inte så lätt att komma tillbaka så det känns som att man har sina år. Jag har alltid sett att jag ska göra klart golfen och sedan ska jag ha familj och den biten, inte att jag ska vara 40 och fortfarande spela på touren. Det är olika hur man känner.

Vad har du för mål i år?
– Jag ska spela på Letas och kombinera med den svenska touren. Jag har känt att det är Europatouren som är det roligaste med golfen och det är där jag vill vara. Undertouren är också kul att spela men det är inte riktigt samma sak. Så mitt mål är att ta mig tillbaka till Europatouren, men jag är också väldigt öppen och kommer verkligen att ta det som det kommer. Det ska vara på mina villkor men just nu är målet att ta mig tillbaka.

Universitetet har gjort en film om dig?
– De brukar göra tre filmer per år som blir reklam för skolan inför kommande sökande. Nu var det en kille från Uganda som läser på internationella skolan och en kille som håller på med musik. Jag blev rekommenderad av den programansvarige som vi har.

Utbildningen är tre år?
– Jag gick ju i Halmstad på School of golf tidigare och då pluggade jag också samtidigt med golfen. Efter det har jag haft några års uppehåll från skolan och bara kört på och spelat på Europatouren och då har det varit mycket resor. Jag vill ju tillbaka till Europatouren igen men just nu är jag inte där och då kände jag att jag vill komma framåt också, pressa mig lite med något som jag verkligen vill ha. Skolan i Halmstad var ju jättebra men jag gick ju där mest för golfens skull. Nu kände jag att jag ville göra något som jag kommer att vilja jobba med sedan.

Passar det dig att göra något mer än bara spela golf?
– Ja det är jag ganska säker på. Jag har nästan alltid jobbat lite vid sidan av. Det har jag tyckt varit skönt, särskilt när man har ganska mycket tid över på vintern och man inte riktigt kan lägga hela dagarna på golfbanan. Då blir jag nästan bara mer stressad av att inte ha något annat.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 


Bild: Jönköpings universitet

Relaterat