Skip navigation

Sofia Ljungqvist: "Jag har en starkare självbild nu"

Bo Steffensen - 14:06 08/02/2017 (uppdaterad 9:54 14/04/2017)

Sofia Ljungqvist tycker inte hon var tillräckligt seriös i början av proffskarriären. Det är hon nu. Målet är att spela in sig på Europatouren.
Och i dag är hon glad att hon tog ett break från golfen under ett och ett halvt år.


Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Några spelare – tre herrar och tre damer – följer vi extra noga.
En av dem är 26-åriga västeråstjejen Sofia Ljungqvist som kommer att hålla till både på Europatourens undertour Letas och SGT.
Men just nu är hon i Sydafrika och spelar på Sunshine Ladies Tour. Ett vinteralternativ som ganska enkelt slår en svensk träningshall.

SOFIA Ljungqvist har just avslutat andra rundan av Cape Town Ladies Open på Royal Cape Golf club när Golfing når henne. Det är den fjärde tävlingen hon spelar. I de tre första slutade hon 24, 13 och 29.
– Jag skulle nog säga att nivån är ganska bra även om den lägsta nivån kanske inte är asbra. De har en amatörtour som också spelar den här touren och de vill att de ska göra det för att de ska lära sig. Men jag tycker verkligen att den här touren verkar jättebra och jag skulle absolut kunna tänka mig att åka hit nästa år också, säger hon.
Ytterligare fem tävlingar återstår så Sofia Ljungqvist blir kvar i Sydafrika en bit in i mars. Hon åker runt tillsammans med kompisen Anna Svenstrup från Vasatorp.
– På det stället vi bor nu funkar inte badrumslampan, vår dörr får vi knappt upp och i går slutade garagenyckel att fungera. Men det är väldigt kul att vara här. Man jämför ju med att vara hemma i Sverige och stå och träna inomhus i kylan. Den bästa delen är att man kan spela in pengar också. Jag har tidigare varit i Thailand flera år i rad. Där finns det inga tävlingar och då blir det ju bara utgifter.

SOFIA Ljungqvist valde bort college och blev proffs när hon var 19 år – men tappade motivationen efter ett par säonger. Hon flyttade till London.
– Jag ville ta en paus från golfen. Ganska snabbt så började jag på Callaways kontor och blev mer och mer sugen på golfen igen. Vi kollade lite tävlingar på Wentworth och vi åkte till British Open och det var det som gjorde att jag fick tillbaka glöden. Hade jag inte gjort det så kanske jag hade slutat efter tre år som proffs. Men nu tycker jag, trots att jag hade ett och ett halvt års uppehåll, att det var värt det eftersom det känns så mycket roligare nu, säger hon.

Vad  har du för mål i år?
– Jag vill spela på Europatouren nästa år. Det är mitt mål. Om jag kan placera mig 1–5 på Letas-rankingen vore det ju guld. Då får jag kortet. Annars åker jag ner till Marocko nästa vinter, till kvalet.

Du blir 27 år i sommar. Tycker du att din utveckling gått för långsamt?
– Det är klart att jag önskat att jag tagit mig en nivå högre tidigare. Absolut. Men jag tycker att jag satsar hårdare nu än vad jag gjorde när jag var 19. Att bli proffs på en gång och inte åka till college, det kändes som att … Jag tog det nog inte så seriöst som det är att bli proffs. Men nu känner jag att jag är skittaggad.

Du har blivit seriösare?
– Nu har jag en starkare självbild. Jag känner att jag vet mer, har lärt mig massor, har mer koll på livet. När man är yngre kan man ju stå på egna ben, men man vill ha mycket råd från andra. Nu har jag bättre koll och vet tydligare vad jag vill göra och uppnå.

Du hade möjligheten, men valde bort collegevägen. Hur resonerade du då?
– Jag ångrar mig kanske lite att jag inte försökte. Om vi spolar tillbaka, om någon sagt att du får chansen så hade jag självklart försökt. Men då kände jag att; nej så vass är jag nog inte i skolan att jag kan fixa allting på engelska och jag ville ju mest bara spela golf. Jag kände att jag kan lika gärna lyckas hemma och inte åka. Men om någon junior skulle fråga mig nu om college så skulle jag säga, ta chansen, det är klart att du ska åka. Så jag ångrar väl att jag var lite feg.

Ekonomiskt då, är du tvungen att jobba hemma på vintern?
– Jag spelar absolut inte in tillräckligt med pengar, men jag hoppas göra det i år. Jag har några sponsorer. Det är sjukt svårt. Jag vet inte hur andra har det, men den bästa sponsring jag haftv ar 50 000 som jag fick en gång. Det är några år sedan. Nu är det att man går ut och frågar efter 5 000, 10 000 eller kanske 20 000. Men det är jättesvårt att få. Tyvärr. Det har blivit att jag jobbat i shopen på Västerås golfklubb men också jobbat en del för mina sponsorer. Det ingår i avtalet, det kan vara puttävling hos Toyota. Det är inte så ofta man får en ren sponsring utan det finns tjänster i det.

Det där med att ta dig in på LET, hur långt har du dit spelmässigt?
– Det beror på. Om jag tänker bakåt så tycker jag att jag måste träna mer. Men jag tror ändå på mig själv och att jag ska lyckas ta mig dit 2018.

BO STEFFENSEN
[email protected]

Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Tre herrar och tre damer kommer vi att följa extra noga.
Det är Mikael Lindberg, Robin Petersson, Björn Pettersson, Sofia Ljungqvist, Sarah Nilsson och Josephine Janson.


LÄS OCKSÅ:
Björn Pettersson
Veteranen tänker fortsätta leva sin dröm

Robin Petersson
Sveriges bäste amatör laddar för proffslivet

Mikael Lindberg
Den här säsongen ska han ta steget upp

Sarah Nilsson
"Just nu kliar det i fingrarna"

 

LÄS MER:
Emma Nilsson räds inte LET
Julia Davidsson: "Det blev lite för mycket jobbtänk kring golfen"
Spelprogrammet – SGT 2017

 

Bild ovan: Petri Oescgher 


Relaterat