Skip navigation

Matsuyama – japanen som kan bli den nye Tiger

Bo Steffensen - 9:06 07/02/2017 (uppdaterad 9:13 07/02/2017)

Hideki Matsuyama, är det den nye Tiger Woods?  Han är i alla fall den hetaste golfaren just nu. Den 24-årige, självlärde, japanen är på väg mot något stort men en sak har han fortfarande svårt med –  engelskan.

Japanen Hideki Matsuyama vann sin första seger på PGA-touren i USA 2014 (The Memorial).
Efter den tävlingen sa Jack Nicklaus: ”Jag tror att vi just har sett början på något, han kommer att bli en av världens största spelare de kommande tio, femton åren”.
Jack Nicklaus brukar ju veta vad han pratar om.

FAKTUM är att den serie resultat som Matsuyama haft de senaste månaderna ger Tiger-vibbar. Japanen spelar som Tiger Woods gjorde när han var 24.
Nja, kanske inte riktigt – Tiger hann vinna sex PGA-tävlingar och tre majors innan han fyllde 25 – men nog är Hideki Matsuyama på väg mot något riktigt stort.
Sedan PGA-tourfinalen i slutet av september, där Matsuyama blev femma, har han spelat nio tävlingar – och vunnit fem av dem (och kommit tvåa två gånger).
Hideki Matsuyama leder nu Fedex-rankingen, har klättrat från artonde till femte plats på världrankingen och han lär fortsätta uopåt. Det skiljer bara några hundradelar till fyran Dustin Johnson och trean Henrik Stenson.
I söndags vann Matsuyama sin fjärde seger på PGA-touren, efter fyra håls särspel mot Webb Simpson. Han försvarade sin titel i Phoenix Open på TPC Scottsdale. De tre senaste åren har japanen kommit tvåa, etta, etta i den tävlingen. 

Matsuyama
Hideki Matsuyamas resultat sedan PGA-tourfinalen förra året. Fem segrar och två andraplatser på nio tävlingar.


HIDEKI Matsuyama fyller 24 år den 25 februari. Han föddes i en stad som har samma namn som han själv, Matsuyama på ön Shikoku, och blev vid fyra års ålder introducerad i golfens värld av sin pappa, Mikio – själv duktig golfare och klubbmästare. 
– Han drillade mig i grunderna, om och om igen. Men när jag flyttade fick jag göra det själv, säger Hideki Matsuyama som i åttan bytte till en high school på södra Shikoku för att få bättre förutsättningar för sin golf.
2010 började han studera på universitet i Sendai. Samma år vann Hideki Matsuyama de asiatiska mästerskapen, vilket gav honom en inträdesbiljett till US Masters 2011. Matsuyama blev ende amatör som klarade kvalgränsen det året.
2012 var han också rankad som världens bäste amatör. 

NU ÄR han alltså femma på världsrankingen – och på väg uppåt. Men efter några år på den amerikanska touren har han fortfarande problem med engelskan. Vid intervjuer och presskonferenser finns alltid en tolk med. Matsuyama förstår det mesta men är inte bekväm med att prata.
– Jag vill kunna skaffa fler vänner på PGA-touren och kunna prata med mina kamrater, men just nu står en språklig vägg i vägen eftersom jag inte pratar engelska så bra som jag vill. Jag jobbar hårt med det engelska språket, men av någon anledning fastnar det inte riktigt i min hjärna,  säger han.
 

HIDEKI Matsuyama är stor i Japan. I det perspektivet är han faktiskt uppe i Tiger Woods-nivå. Varje tävling följs han av tidningsreportrar och tv-team, i ordet följs rätta bemärkelse. Alla slag på banan dokumenteras, det filmas när han äter, när han tränar, sover … överallt.
– När jag blev proffs och kom till PGA-touren frågade japansk media mig saker efter varje rond, oavsett om jag spelade bra eller dåligt. Det var svårt i början och jag kände stor press då. Men sedan lärde jag mig att det bara är en del av mitt jobb som professionell golfare och så fort jag insåg det blev det lättare, säger Hideki Matsuyama.

SVINGEN, med det lilla stoppet på toppen och det kraftfulla tillslaget, har han mejslat fram själv. Matsuyama har ingen svingcoach.
För några år sedan sa han så här till PGA-touren:
– Jag har alltid gillat att komma på saker själv och att ha friheten att leta och prova olika saker för att se vad som funkar, hellre än att någon annan säger vad som är bäst för mig. Jag tittar dagligen på videos på min egen sving. Alla spelare där ute har bra svingar men för mig har det alltid varit Tigers sving som jag försökt ta efter.
Matsuyama slår långt, har järnslag som de flesta spelare tittar avundsjukt på och kombinerar det med fin touch runt greenerna.
– Jag är stolt över att folk ser mina järnslag som styrkan i mitt spel, men jag tror att jag behöver jobba med alla delarna i mitt spel, framför allt om jag vill bli nummer ett i världen, säger han.

 

PUTTNINGEN har varit den svaga sidan men den fick han hjälp med för ett tag sedan, av landsmannen Hiroshi Iwata.
Iwata gav Matsuyama ett träningsredskap, en siktskiva. Och Matsuyama har skapat en övning som blivit en del av hans förberedelser inför varje rond (och träning efteråt). 
Först slår han tio puttar med klubban enbart i vänster hand, sedan tio puttar med klubba i höger hand och till sist tio puttar när han använder båda händerna (se filmen ovan).

SÅ VAD KAN vi vänta i fortsättningen från Hideki Matsuyama. En majorseger under 2017? Avancemang till världsetta?
Varför inte båda.
Skulle han nå högst upp på rankingen blir han den förste asiat som lyckats ta sig allra längst upp. 
Själv har han siktet inställt på US Masters i april.
Efter segern i Hero World Challenge i december sa han:
– Med början nästa vecka är allt mitt fokus på US Masters. Men förhoppningsvis kan jag spela bra på PGA-touren på vägen dit.

BO STEFFENSEN
[email protected]

Källor: PGA-touren, Golf.com, todaysgolfer.co.uk, nytimes.com

 


Bild: Getty Images

Relaterat