Skip navigation

Sveriges bästa amatör laddar för proffslivet: "Jag vill ut på Europatouren"

Lennart Sandahl - 11:31 01/02/2017 (uppdaterad 14:44 15/02/2017)

Sveriges bäste amatör 2016 är redo för nästa kliv i sin golfkarriär. Robin Petersson gör proffsdebut när Swedish Golf Tour startar upp säsongen i Spanien – och han är förväntansfull. "Det är något jag har tränat för en längre tid och det känns väldigt roligt att ta steget", säger han till golfing.se.

Fjolårssäsongen var en stor framgång för Vasatorps GK:s Robin Petersson. I maj avslutade han sina studier och sitt spel på Augusta University – och han gjorde det med stil. 

Han var där mellan 2011 och 2016 och under tiden vann han fyra titlar med skolan och en rad individuella utmärkelser. Utöver det skördade han framgångar i internationella sammanhang. Petersson var med i det svenska laget som tog silver i EM i juli och slutade på delad 13:e plats i Eisenhower Trophy i september. Dessutom representerade han Europa i St Andrews Trophy samt var med i de vinnande lagen i Bonallack Trophy och Arnold Palmer Cup. 

För ett par dagar sedan blev han officiellt en professionell golfspelare och väntas göra sin debut när Swedish Golf Tour, tidigare kallad Nordea Tour, gör säsongspremiär i Spanien i februari. 

Rankad som Sveriges bästa amatör 2016 och nu är du proffs. Berätta om känslorna kring det?

– Väldigt spännande! Det är något jag har tränat för en längre tid. Det känns väldigt kul att ta det steget. Jag tillbringade några år på college och målet har alltid varit att bli proffs, när det skulle bli har varit obestämt, men nu kändes steget naturligt, säger han till golfing.se. 

Det blev fem år på college i USA. Känns det inte konstigt att lämna den världen och klara dig på egen hand?

– Det känns väl lite både och. Jag menar... Vi hade fantastiska träningsmöjligheter med flera olika banor att spela på. Jag lämnar ju också flera goda vänner där borta. Men sedan måste man ta hand om skolbiten också, vilket inte alltid är så kul. Samtidigt var det ett fantastiskt roligt liv. Det känns skönt att vara klar men man saknar gemenskapen där man har 9-10 andra som är med i laget och är ute och tränar varje dag. Jag saknar det litegrann, samtidigt känns det ändå kul att vara på väg framåt.

– Den största skillnaden kommer vara det ekonomiska. På college var allt serverat och förra året fick jag mycket hjälp från förbundet. Att kunna förlora 20 000 kronor på en missad putt har jag inte varit med om tidigare, men det är något som jag förhoppningsvis kan koppla bort när jag spelar. 

robin%20petersson
Foto: Göran Söderqvist

Kan du rekommendera andra att gå collegevägen?

– Det passade mig väldigt bra. Men det är väldigt individuellt. Jag har många kompisar som har trivts bra och vissa som har hoppat av efter en kortare period. Något som var väldigt skönt för mig var att inte ha några krav från skolan, om du åker dit och inte gillar det kan du hoppa av. Det var en av de faktorerna som övervägde att flytta för mig. Att det fanns en enkel väg ut. 

– Sedan är det klart att de första månaderna är tuffa. Ett nytt klimat, både rent vädermässigt och att även prata ett annat språk som du kanske inte är van vid. Du pluggar på ett annat språk och måste ta hand om dig själv, laga mat, städa och tvätta. Det kanske inte passar alla men det passade mig bra. Jag hade tur att hitta väldigt bra kompisar som hjälpte mig. Ofta är det så, om det finns internatonella spelare på skolan så är de andra vana att hjälpa till. Jag utvecklades mer än jag trodde under åren där borta. 

Hade du någon tuff tid där eller har det gått spikrakt?

– Första året hade jag inte så höga krav på mig själv med tanke på att allt var nytt. Andra året började jag ställa krav på mig, och då gick det sämre än första året. Det gjorde att jag valde att ta ett "red shirt" år (ett sabbatsår från tävlingar) – man är med i laget och tränar, men utan att spela officiella tävlingar för skolan. Jag gjorde det dels för att att få klart skolan lite snabbare och dels på grund av negativa formkurvan under andra året innan.

Vad berodde svackan på?

– Jag var borta från min tränare i Sverige och då gick det sämre. Jag var tvungen att lägga om svingtekniken. Som tur var träffade jag en amerikansk tränare som var väldigt bra på det. Jag träffade honom ett par gånger i veckan, fick koll på min sving och vad som påverkar bollen. Vi körde ihop hela tredje året och även om första termien år fyra var sådär, så lyckades jag spela väldigt bra de sista tre. Jag klättrade på rankinglistorna och det var mycket tack vare av det som jag fick olika internationella uppdrag. Jag har haft tur med att inte ha haft en för stor formsvacka. Sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar jag med Lars Hägglund som är tränare på Vasatorps GK. Han är väldigt lik amerikanen så vi har snurrat vidare på samma saker och det har gjort att jag har större koll på vad det är som gör att bollen går åt höger eller vänster, även när tränar och tävlar utan min tränare. 

sadsad
Foto: Göran Söderqvist

När du tittar tillbaka på 2016. Vad är du mest nöjd med?

– Det finns rätt många saker. Jag måste säga att ett av mina stora mål var att kvala in till Arnold Palmer Cup, som jag lyckades med. Att vi sedan vann mot USA var bara en fantastisk bonus. Det var en jättebra vecka utanför Liverpool med 20 av de bästa collegespelarna i världen. Att vinna var bara grädde på moset. Sedan är jag också väldigt med silvret i lag-EM, där vi kanske presterade bättre än vad många förväntade sig. Vi hade en grym lagkänsla och hade otroligt roligt ute på banan. Det står mellan de två insatserna och båda hände inom två veckor mitt på sommaren. 

Nu är det dags för 24-åringen att kavla upp ärmarna. I februari debuterar han som proffs på Swedish Golf Tour. I ryggen har han agenturen P4M Golf Management med Marc Potter i spetsen. 

– De hjälper mig att försöka hitta nya samarbetspartners. Jag har känt Marc i 3-4 år nu och har ett stort förtroende för honom. Vad jag förstår är det ganska svårt att få sponsorer just nu. Folk är intresserade av hur det går för en, men det är inte rätt ekonomiskt klimat att ge bort stora pengar för att hjälpa till. Men jag är inte orolig, det är inte frågan om utan när det släpper på den punkten. 

Petersson försökte kvala in till Europatouren i höstas men det ville sig inte den gången. I stället har han fått en inbjudan till den nationella touren och förhoppningen är att spela till sig någon kategori på den Nordiska ligan – för att sedan ta klivet in på Challengetouren. Helsingborgaren är god vän med Oscar Lengdén och hoppas gå i samma fotspår. 

– Jag har följt hans resultat och det han gjort, det har inspirerat mig att göra likadant i år. Vi är i samma ålder och har väldigt kul tillsammans, så jag ska försöka umgås med honom så mycket som möjligt. Att se och lära för att kunna ta samma steg. 

Vad känner du att du behöver utveckla för att etablera dig på nästa nivå?

– Jag behöver komma i lite bättre fysisk form. När jag spelar bra kan jag gå rätt lågt, men det händer inte särskilt ofta och jag tror det hänger ihop med att jag inte är så bra fysiskt tränad som jag vill. Sedan handlar det om att hålla koll på svingen, att bli lite mer stabil, och så ofta som möjligt slå till bollen likadant. Jag kanske kan utveckla några typer av slag under säsongen, men mycket mer än så behöver jag inte jobba på i dagsläget. Jag känner mig rätt komfortabel med wedgar och puttern och vad jag förstått är banorna i Sverige inte så himla långa. Får jag en wedge i min hand är jag säker. Det är de lite längre slagen behöver jag träna på.

Var ser du dig själv om ett par år?

– Då vill jag var ute på Europatouren. Man börjar se fler och fler i min ålder komma ut där och det hade varit väldigt kul att ta del av deras vardag. Det är klart att man vill vara med och resa runt i världen. Jag kommer ge det 3-4 år, men självklart vill jag spela på Europatouren eller på PGA-touren i framtiden. 

Lennart Sandahl
[email protected]

 

Golfing kommer att hårdbevaka Swedish Golf Tour under säsongen. Tre herrar och tre damer kommer vi att följa extra noga; Mikael Lindberg, Robin Petersson, Björn Pettersson, Sofia Ljungqvist, Sarah Nilsson och Josephine Janson.


LÄS OCKSÅ:
Björn Pettersson
Veteranen tänker fortsätta leva sin dröm

Robin Petersson
Sveriges bäste amatör laddar för proffslivet

Mikael Lindberg
Den här säsongen vill han ta steget upp

Sofia Ljungqvist
"I år har jag en starkare självbild"

Sarah Nilsson
"Just nu kliar det i fingrarna"

Josephine Janson
Årets mål; att inte ha något mål

 

LÄS MER:
Emma Nilsson räds inte LET
Julia Davidsson: "Det blev lite för mycket jobbtänk kring golfen"
Spelprogrammet – SGT 2017

 


Relaterat