Skip navigation

DOKUMENT: Svensken som byggde Black Mountain

Lennart Sandahl - 15:15 24/01/2017 (uppdaterad 14:26 10/03/2016)

Byggmaxgrundaren tog sina miljoner och lämnade Sverige - för att förverkliga en golfdröm. Stig Notlöv från Pajala byggde en av världens 100 bästa banor, Black Mountain, i thailändska Hua Hin. "Jag har ingen aning om hur mycket pengar vi lagt ner", säger han i dokumentären "The Story of Black Mountain (2014)"

Det här är en historia utöver det vanliga.

Den handlar om en norrländsk entreprenör som gjorde sig ekonomiskt oberoende på att sälja byggvaruhuset Byggmax, flyttade till Thailand och lade ner hela sitt liv att skapa en golfbana i absolut världsklass.

I maj 2012 utsåg världens största golftidning, amerikanska Golf Digest, Black Mountain utanför Hua Hin i Thailand till en av världens 100 bästa banor utanför USA. Blue Mountain ägs av Stig Notlöv (69 år i år) från Pajala. 

- Jag började spela för 20 år sedan och blev inbiten. Jag drömde om att bygga en egen bana. Gillar stora utmaningar och det här blev ju en riktigt stor utmaning eftersom jag inte var inne på området, säger han i dokumentären "The Story of Black Mountain" från 2014. 

Vi tar det från början. Notlöv växte upp i Norrbotten och småstaden Pajala.

- Man fick tidigt visa lite jävlaranamma, ville man komma nån vart var det var inte lätt där uppe.

Notlöv lämnade Pajala när han var 18 år och 1993 grundade han byggvaruhuset Byggmax. 13 år senare sålde Notlöv och de andra delägarna det framgångsrika företaget och blev stenrika på köpet. 

Thailand och golf blev hans kall. Under 20 års tid åkte han alltid till Phuket under en period på året. Ända tills tsunamin 2004 som blev en nära döden upplevelse. 

- Jag hade precis satt mig i en taxi till en golfbana och hade vågen 5-10 sekunder bakom sig. Det var dramatiskt faktiskt och det är fortfarande jobbigt att prata om. 

Notlöv åkte till sina vänner som bodde sju timmar norrut till turistorten Hua Hin. Stig trivdes snabbt väldigt bra. Han bosatte sig och spelade mycket golf i området. Det började rycka i entreprenörsådran igen. Stig bestämde sig för att bygga en golfbana i världsklass.

20 minuter utanför Hua Hin hittade Notlöv den perfekta platsen. Bland ananasplantage och igenvuxen terräng... 

- Det fanns många banor i Hua Hin, men ingen riktigt bra. Bara platta banor och därför ville man hitta en helt annan karaktär på banan. Vi hade tur att hitta den här marken och det är en av anledningarna att det blev så bra. 

Black%20Mountain
Getty Images

Efter försäljningen av Byggmax kunde Notlöv snabba på processen med sin golfbana. 64 markägare övertygades på bara ett par veckors tid. Han gav samma bud till alla ägare. "Antingen köper jag allt eller ingenting", var Pajalasonens ultimatum. Efter en hel del om och men gick markköpet igenom och svensken kunde börja bygga. 

Ett år efter tsunamin hade han mark nog för att bygga en golfbana. I det torra landskapet byggdes vattenmagasin för att klara torkan som ibland drabbar området. Enligt Notlöv lades 70-80 miljoner kronor enbart på att bygga sjöar till vattenlagret. Av den bortgrävna marken, som visade sig vara en gammal sjöbotten, kunde han sedan använda det mesta till att bygga sin bana.

- Vi hade bara tur att det var ett perfekt material, säger han och berättar om hur tusendals arbetare engagerades för att hålla tidsplanen. 

- När vi byggde det under 2006 när vi forcerade det hade vi som mest 1000 människor som jobbade samtidigt. Det regnade ovanligt mycket det året och det höll på att äventyra schemat.

Men i April 2007 invigdes så Black Mountain. Byggt på rekordtid och Notlöv hade förverkligat sin dröm. En av världens vackraste banor stod färdig och belackarna fick fel. 

- Jag brukar alltid säga: Är det inte omöjligt så är det lätt. 

Den asiatiska tourfinalen har spelats där och 2010 röstades banan fram som den bästa på touren. Royal Trophy mellan Europa och Asien har också spelats. Banan har utnämnts till Thailands bästa vid upprepade tillfällen - och Golf Digest rankar den som en av världens 100 bästa 2012. 

En stor anledning till priserna är Notlöv och de andra i teamets ständiga arbete med att förändra och förbättra banan. 

- Sedan 2007 har vi mer eller mindre byggt om alla andra hål. 

- Vi använde oss av Phil Ryan på Pacific Coast Design i Australien eftersom vi ville ha möjlighet att ändra och dona.

Men samarbetet bröts och då kom en svensk spelare in i bilden. Johan Edfors har sin vinterbas på Black Mountain och är med och utvecklar banan. Han har eget boende där och det har även Rikard Karlberg. Alex Norén har spelat en 30-40 rundor på banan så det har verkligen blivit en "svenskbana" tack vare Notlöv. 

- På Black Mountain har jag bestämt att vi tar besluten direkt. Vi gör inte ens budget (här) för då tror jag inte man vågar göra vissa grejer. Vi räknar efteråt i stället. Hittills har det gett goda resultat av att jobba så. Kanske inte riktigt enligt skolboken men det känns jättesvårt att budgetera. Vi märker att allt vi gör ger mer och mer greenfeeintäkter. 

- Alla förstår varför vi höjt greenfee, vi har faktiskt 100 personer som jobbar varje dag året runt. Får vi en tävling gör vi faktiskt ingenting extra. För oss är det mästerskap varje dag. 

Lägenheter, hus, en korthålsbana, spa, wakeboard en vattenpark. Arbetet på Black Mountain stannar aldrig av och frågan är ju hur mycket pengar Notlöv lagt ner i sitt projekt.

- Ärligt talat vågar jag inte svara på frågan, för jag vet inte exakt. 

* 10-13 mars spelas Europatourens True Thailand Classic på Black Mountain. 

Vill du se dokumentären "The Story of Black Mountain"? 

Klicka här för att komma till Viaplay.

Lennart Sandahl - Golfing.se 


Bild: Dokumentären: "The Story of Black Mountain"

Relaterat