Skip navigation

Camilla Lennarth: "Europatouren går bakåt just nu"

Bo Steffensen - 14:38 25/12/2016 (uppdaterad 15:22 23/12/2016)

Camilla Lennarth vill ha fler tävlingar på Europatouren. 
– Jag vill väl tro att det inte ska vara så svårt men han som leder vår tour verkar tycka att det är svårt, säger hon.
Och sätter sitt hopp till Helen Alfredsson.

Det är dagen före julafton. Camilla Lennarth sitter hos frisören. Håret ska fixas till, bli lite ljusare. Saxen går i bakgrunden under intervjun.
I bakgrunden finns också den gångna säsongen på LET, damernas Euroapatour. 28-åriga Camilla Lennarth slutade nia på rankingen. Hon är både nöjd och lite besviken.
– Tittar man på rankingen så har det varit min bästa säsong sedan jag blev proffs och jag har spelat väldigt mycket bra golf. Jag har bara inte kunnat knyta ihop säcken men jag har utvecklats i många delar av spelet och tycker att jag gjort en stabil säsong över lag även om jag hade hoppats på fler toppar och en seger, säger hon.

FÖR några veckor sedan var hon på slutkvalet till LPGA-touren, det är dit hon ska så småningom, men lyckades inte ta sig in. Så nästa år kommer att bli en mix av spel på LPGA:s undertour Symetra och Europatouren.
– Jag ska spela lite på Symetra tänkte jag, för att fylla ut schemat och få någonstans att tävla och lära mig mer. Det kanske blir fem, sex tävlingar. Jag har full kategori och man vet ju aldrig vad som händer där borta. Det kanske kan gå jättebra. Jag tänker att det kan vara rimligt att försöka ta mig in så att jag kommer till slutkvalet igen på LPGA-touren.

DET DÄR med att ”ha någonstans att tävla” kan låta konstigt när man spelar på Europartouren.
Camilla Lennarth är sambo i Stockholm med Kristoffer Broberg, som spelar på herrarnas Europatour, och skillnaden är stor om man jämför deras förutsättningar. Herrarna kan tävla i stort sett varje vecka året om, damerna kommer inte upp i hälften så många tävlingar.
För dåligt, tycker Camilla Lennarth.
– Jag önskar verkligen att det fanns fler tävlingar, mer att göra. De har det väldigt bra på herrarnas Europatour. De behöver inte sitta av tiden så mycket som vi gör. De kan utvecklas med tävlingarna och vet att om de har en dålig vecka så kan de åka till nästa vecka där det finns en ny möjlighet. För oss är det ofta att vi åker på en tävling och sedan hem igen och tränar vidare. Det är stor skillnad, de har så mycket att göra på herrarnas Europatour och utvecklas verkligen som spelare. Tyvärr har vi det inte så.

UNDER sommarmånaderna juni, juli och augusti finns det endast fem, sex tävlingar på tourprogrammet. Ett belysande exempel på statusskillnaden är Helsingborg Open som fick ställas in den gångna säsongen. 

Varför är det så svårt att få till fler tävlingar?
– Jag vill väl tro att det inte ska vara så svårt men han som leder vår tour verkar tycka att det är svårt. Nu börjar ju Helen Alfredsson som Players president och det tror jag är helt perfekt och precis vad vår tour behöver. Hon är stark, hon har bra åsikter och är inte rädd för att säga vad hon tycker – och det behöver de som jobbar på Europatouren höra. Hon har erfarenhet och att hon kom in nu, det är inte en sekund för sent. Jag hoppas hon kan rädda touren.

Det låter som att du är kritisk mot tourledning?
– Jag hoppas att de gör sitt bästa, och det tror jag att de gör, men jag tror att det är bra att det kommer in någon som Helen. En frisk fläkt som varit med förr, som har spelat på högsta nivå och gått igenom lite av samma sak på LPGA-touren. Jag tror att det är bra att komma in med lite nya åsikter. Just nu går det lite bakåt.

Camilla%20Lennarth
Under kvalet till LPGA-touren.
Bild: Göran Söderqvist


Hur ser vintern ut?
– Jag har inte riktigt bestämt när jag ska ge mig ut på grönbete igen, men andra veckan i januari så kommer jag att behöva ge mig iväg till Mellanöstern eller Spanien, om det är fint väder där, eftersom första tävlingen är i februari. Den går i Melbourne på en ny bana. De har tagit bort Nya Zeeland och gjort den till en LPGA-tävling så vi har bara en tävling i Australien. Men jag åker dit. Jag åker på allt, annars finns det inget att göra. Man vill ju spela tävling.

Du spelade slutkvalet till LPGA-touren nyligen och gjorde 81 första dagen?
– Man kan säga att efter det behövde jag bestiga Mount Everest för att ta mig in. Jag kom väldigt nära, men jag är chockad över att det hände. Spelet fram till dess hade känts ganska bra, inte topp men jag hade inte sett några sådana tendenser.  Jag har gjort över 80 två gånger i år, båda under LPGA-kvalen. Så det är väldigt sällan jag kommer upp i det.

Det är LPGA du vill till?
– Absolut, det är mitt mål. Det är många grejer jag vill uppnå och LPGA är en av dem. OS 2020, Solheim Cup … jag tror att för att uppnå till exempel OS skulle jag behöva spela på LPGA-touren

Det är svårare att få ett jobb än att klara av det. Egentligen har du väl spelet för LPGA?
– Jag tror det. Jag har inte spelat så många LPGA-tävlingar men jag har varit med i några – British Open, US Open och några tävlingar i Australien – och även om det inte alltid gått så bra så ser man ändå var man ligger, vilka slag man klarar av och vad man behöver bli bättre på. Jag har fått ett kvitto på att det och det har jag, men det här skulle jag behöva höja en nivå. Jag tycker att jag står mig ganska bra men det är vissa delar av spelet jag behöver steppa upp.

Vad krävs för att lyfta den där lilla biten?
– Det är framför allt mitt närspel som behöver höjas. Det är ju avgörande. Jag är bra på att transportera bollen men har haft lite tuffare de sista två åren att få bollen i hål och jag nådde väl egentligen botten av den grop jag grävt till mig själv vid British Open. Där kände jag att jag behövde hjälp för att ta mig upp. Jag hade haft det völdigt tungt på greenerna under ett och halvt år. Jag puttade med wedge i stället för putter och sådana grejer. Det gick för långt och jag behövde hjälp att ta mig därifrån.

Puttade du med wedge?
– Ja, det händer tyvärr fortfarande. Egentligen är det ju inte bättre, men någonstans i huvudet så känner jag att det ställer inte lika höga krav och man har inte riktigt lika höga förväntningar på att bollen ska gå i från ett visst avstånd eller starta rätt. Men när jag får en putter i min hand så … Det blir som en lättnad när jag puttar med wedge.

Du vill till LPGA-touren, är tanken att Kristoffer helst ska in på PGA-touren samtidigt?
– Det spelar ingen roll. Jag måste gå min väg. Som det ser ut nu är det tyvärr inte ett alternativ att spela för evigt på Europatouren. Men lever bara en gång så man måste göra som man själv vill, och så får allt annat lösa sig.

Det blir lite åkande fram och tillbaka till USA för Symetratävlingar nu då?
– Ja, men jag har längat lite efter USA så det ser jag fram emot.

Du bodde där i fem år, gick college på University of Alabama fram till hösten 2011?
– Jag tycker att det är många fördelar med att jag gått på college. Språket så klart, men också att jag har lärt USA som land. Jag har inte bara kommit in som turist utan vet hur det fungerar, allt från pappersarbete till hur vägarna och trafikreglerna fungerar. Hur en stad är uppbyggd. Det är så mycket runt omkring som man lär sig på college. Amerikanerna lär en också att få bollen i hål och att bli lite tuffare, att inte vara så himla lagom hela tiden utan kunna säga att man faktiskt är bra på det man gör.

Du hade ingen tanke då att stanna där och ta den vägen?
– Jo, jag var ett år på Symetratouren. Det gick okej, men jag trivdes inte. Jag hade alldeles för mycket hemlängtan, jag var så himla ensam där. Jag bodde kvar i min collegestad, mina vänner flyttade därifrån och det fanns inte så många ställen för mig att flytta till. På touren reste jag med lite olika collegetjejer men deras föräldrar kom alltid framåt onsdag, torsdag. Jag blev så himla ensam kände jag och jag klarade inte det längre. Jag tyckte inte det var kul, ville bara hem och orkade inte hänga i.

Solheim Cup till hösten, hur stort skulle det vara?
– Det är jättestort att både få representera sitt land och kontinenten. Det är ju något man fostras i i landslaget i och med EM och VM. Det är några av de bästa minnena i mitt liv att ha spelat EM och VM. Solheim skulle verkligen vara en dröm. Tyvärr har vi inte jättemånga tävlingar på LET tills det är dags för uttagningen. Jag skulle behöva sätta in en stöt nu om jag ska ha en chans men jag ser ändå att det finns en möjlighet.

Antar att det blir en del golfprat vid köksbordet hemma hos dig?
– Ja, jag har en pappa som är golfnörd också så jag är uppfostrad i det här med golfsnack. Jag vänder mig till min mamma eller mina tjejkompsiar när det är dags att prata om någonting annat. Men min värld cirkulerar ju kring golf så det blir mycket golf rent allmänt. Men visst, Kristoffer pratar mycket golf.

BO STEFFENSEN
[email protected]

Läs mer: Helen Alfredsson får tung roll på Europatouren


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat