Skip navigation

Jenny Haglund tog snabbtåget till Europatouren

Bo Steffensen - 20:00 24/12/2016 (uppdaterad 8:00 21/12/2016)

I somras kom Jenny Haglund hem till Karlstad för att starta sin proffskarriär. Nu är hon klar för Europatouren.
– Jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så fort, säger hon.

Efter fyra års collegeliv i Dallas hade Jenny Haglund kunnat stanna kvar i USA och försöka ta sig fram den vägen. Men hon hade bestämt sig för att flytta hem till Karlstad.
– Jag tyckte att jag inte hade utvecklats som jag ville på college. Jag ville hem till min tränare och mitt nätverk och hitta en bra bas i vardagen där jag kunde spela stressfritt. Inte betala en dyr hyra i Dallas utan bo hemma och starta min karriär den vägen, säger hon.
23-åriga Jenny Haglund tog sin examen i maj, ordnade med flytten av alla grejer och kom hem till Värmland i juni.
– Jag hade ju kvar min tränare Fredrik Eliasson på Karlstad GK, jag bytte ju inte honom under collegetiden. Jag kände att jag behövde få en säsong med honom där vi jobbar tillsammans ett helt år. När jag gick på golfgymnasium hade vi inte heller den tiden. Vi har aldrig haft en hel säsong där vi kunnat jobba och utvecklas. Jag ville hem och ha lite kontinuitet med honom och få en bra grund att arbeta från.
Sedan dess har det gått i raketfart.

EFTER tre tävlingsvinster, överlägsen totalseger i Nordea Tour och – framför allt – en andraplats på LET Access-rankingen, efter österrikiskan Sarah Schober, så kan Jenny Haglund nu förbereda sig för Europatouren nästa säsong. De fem bästa på LETAS får kortet.
Snabbt marscherat på ett halvår.

Segerintervju efter LET Access-tävlingen Azores Ladies Open i Portugal.
 

EN MAJOR har hon redan. Ja, en examen alltså, i sport management, plus en så kallad minor i kommunikation.
Europatouren har hon också testat på. Dels när hon fick vara med i Helsingborg Open för två år sedan, dels den gångna säsongen när hon fått två invites; till Tyskland och Abu Dhabi.
– Jag känner faktiskt att jag platsar där rent spelmässigt, det gör jag faktiskt, och det känns kul att ha den känslan med mig när jag går in i nästa år. Jag har ju spelat så bra som jag gjort i år och tagit mig dit och det borde betyda att jag håller på nästa steg också. Det är bara ut och spela samma spel, golfbollen ändras ju inte. Det är bara saker runt omkring som blir lite större.  Det är skönt att ha spelat tre Europatourtävlingar och ha den erfarenheten när jag går in i första tävlingen nästa år för då kanske det inte blir en så stor grej, säger hon.
En annan sak som underlättar inträdet på touren är LET:s fyra dagar långa introduktionsläger för alla nya spelare. I januari, i spanska Alicante.
– Då kommer de att gå igenom alla de saker som är viktiga för rookies att ha med sig. Det ska bli intressant, säger Jenny Haglund.

Vad är du för typ av spelare?
– Jag brukar säga att jag är bra på att få bollen i hål. Det har varit min styrka tidigare men min teknik har faktiskt blivit väldigt, väldigt mycket bättre det senaste året, vilket har gjort att jag tagit det steget som jag har tagit nu. Men jag är väl allround. Lite halvbra på allt.

Nu när du är proffs ska du driva företag också?
– Det är så himla bra här i Karlstad för det finns så många som gjort den här resan före mig. Vi har ju en klubb med många proffs och tränare som har mycket erfarenhet så jag har fått väldigt mycket hjälp med vilka vägar jag ska gå, vilka fällor som finns och vad jag ska tänka på. Det är skönt att ha det stödet, att det är så många som vill hjälpa en.

Hur gör du med caddie?
– Jag trodde ju innan jag hade spelat på Europatouren att alla tjejerna där har caddies. Men så är det inte. Jag har haft min pappa och min bror på de tävlingar jag varit på. Det är faktiskt så att många drar sin egen vagn för de har inte ekonomin att ha med en caddie på varje tävling. Det tror man verkligen inte men så ser det ut på damsidan.

Är det ett alternativ; att gå själv?
– Så som det ser ut med min ekonomi nu inför nästa år så kommer jag att åka mycket själv. Jag klarade hela det gångna året utan en enda sponsor eller ekonomisk stöttning så det bli en väldigt svår övergång att gå från noll till att spela på Europatouren utan sponsorer

Du har gått fyra år på college, vad fick du med dig golfmässigt därifrån?
–  Det är en helt annan miljö och ett helt annat tänk. Det är mer fokus på att prestera. Det är inte som i Sverige att man har en långsiktig plan och utvecklas ett steg i taget utan mer att nu ska du ut och prestera med en gång. Det är ju inte så vi gör i landslaget, men man får lära sig lite av båda vägarna och ta med sig en del bra saker därifrån och blanda med det svenska så får man en bra grund att stå på.

Du känner att du har nytta av det?
– Ja verkligen. Det har gjort jättemycket. College har verkligen varit en lärorik period i mitt liv. Det händer så himla mycket och det händer fort. Det här med att balansera ett liv där du pluggar, tävlar och ska ha ett socialt liv. Du ska få in alla de där bitarna. Det är otroligt viktigt när man kommer ut som proffs nu att kunna balansera alla grejer som händer i livet. Man får mycket där som man kan ta med sig hem. Det är ett intensivt liv på college.
 

Jenny%20Haglund
Bild: Göran Söderqvist

Tänker du ta dig tillbaka USA – och LPGA-touren?
– Ja det är klart att jag vill ta mig dit, men jag känner att jag vill ta ett steg i taget och för att hitta mig själv och för att jag ska må bra så var det här det bästa jag kunde göra just nu. Jag säger inte att jag inte vill tillbaka till USA för det kan jag verkligen tänka mig, men nu ska jag spela LET nästa år. Det ska bli otroligt kul och vi får se om jag känner mig redo nästa år att kvala i USA eller om det dröjer två, tre år. Ett steg i taget tror jag på.

Hur ser vintern ut?
– Det är ett landslagsläger 6 januari i Orlando som jag ska på. Efter det bär det av direkt till Alicante. Sedan ska ju de första tävlingarna, i alla fall enligt det preliminära schema som jag har fått, dra igång i februari.  Det är jul och nyår jag kan vara hemma i Karlstad och träna och sedan har jag väl någon vecka där innan det är dags att åka iväg på första tävlingen. Så det är en väldigt spännande tid nu.

BO STEFFENSEN
[email protected]

 


Bild: Göran Söderqvist

Relaterat