Skip navigation

Svensk seger i Race to Dubai? – här är förutsättningarna

Lennart Sandahl - 11:13 14/11/2016 (uppdaterad 16:36 14/11/2016)

Nu har Sverige två spelare bland världens tio bästa. Dessutom har både Henrik Stenson och Alex Norén chansen att vinna Race to Dubai på Europatouren. Här är förutsättningarna för det.

Ingen har kunnat undgå att både Henrik Stenson och Alex Norén haft en kanonsäsong. För Stensons del kom den efterlängtade majorsegern i The Open, och för Noréns del har de fyra Europatoursegrarna gjort att han klättrat från 96:e till 9:e plats på världsrankingen sedan året inleddes. 

Norén tog hem den gångna veckans Nedbank Challenge i Sydafrika, en seger som gav honom 1 048 523 euro i prispengar, och det betydde att han avancerade upp till en tredjeplats på Race to Dubai. 

RTD
European Tour

– Det är stort. Jag har försökt att ta mig in i den här tävlingen under hela i karriär. Att vinna här är fantastiskt, säger Alexander Norén när han segerintervjuas på 18:e green.

Den här veckan spelas tourfinalen i Dubai och här är förutsättningarna för svensk seger: 

Vinnaren av tourfinalen i Dubai får 1 217174,99 poäng vilket betyder att alla på topp 4 har en teoretisk chans att vinna titeln. 

Henrik Stenson toppar tabellen med 299 675 poäng före Mastersvinnaren Danny Willett och Alex Norén som trea. Stenson har alltså matchboll för att vinna Race to Dubai för andra gången sedan 2013. Om fjärdeplacerade Rory McIlroys ska ta sin tredje raka Race to Dubai-titel måste han vinna tävlingen och hoppas att Stenson kollapsar. 

RTD
European Tour

– McIlroy måste vinna tävlingen och hoppas att Stenson slutar utanför topp 45, Willett utanför topp 5 och Norén utanför topp 2. 

– Om Norén ska vinna behöver han minst en topp 2-placering. Vinner Norén får inte Stenson sluta tvåa om stockholmaren ska ta hem det. 

– Om Norén slutar tvåa, måste Stenson sluta untnför topp 8 och Willett utanför topp 2, för att Norén ska vinna. 

– Om Willett slutar fyra, måste Stenson sluta innanför topp 30 för att behålla ledningen.

– Om Willett slutar trea, måste Stenson sluta före engelsmannen för att inte förlora sin position. 

– Om Willett slutar tvåa, vinner han Race to Dubai om Stenson slutar utanför topp 2 och Norén inte vinner. 

– Om Willett vinner i Dubai, vinner han Race to Dubai oavsett hur det går för konkurrenterna. 

– Om inget av ovanstående sker så vinner Stenson Race to Dubai igen. 

Lennart Sandahl
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat