Skip navigation

Dokument: Miljardärens lyxklubbor slår igenom på tourerna

Lennart Sandahl - 15:34 03/11/2016 (uppdaterad 9:59 04/11/2016)

Den golftokige miljardären Bob Parsons, 65, var trött på att inte hitta klubbor som var bra nog. I stället tog han tag i saken på egen hand och grundade världens dyraste klubbmärke. 2016 slog sig PXG in på de stora tourerna. "Han struntar i att ta genvägar. Han bryr sig inte om att förlora pengar", säger James Hahn som vann Northern Trust Open 2015.

Zach Johnson, Billy Horschel, Chris Kirk, James Hahn, Charl Schwartzel, Ryan Moore, Charles Howell III samt LPGA-spelarna Christie Kerr, Alison Lee, Sadena Parks, Beatriz Recari och Gerina Piller har alla något gemensamt. De spelar med tourens klart dyraste klubbset. 

Parsons Xtreme Golf (PXG) föddes så sent som förra året (2015). Med en idé om att inte spara på något introducerades märkets klubbor på marknaden. En driver går loss på runt 700 dollar (6 000 kronor), järnklubbor för runt 300 dollar (2 500 kronor) styck vilket gör att ett helt set i runda slängar kostar 40 000 kronor. 

– Vi tror att det finns en stor marknad för detta. Våra klubbor är högt prissatta, över dubbelt så högt som våra konkurrenters bästa set. Även om det ser mycket ut när man ser siffrorna så är priset inom räckhåll för många, många golfare, säger ägaren och grundaren Bob Parsons, 65, till Espn i en stor intervju. 

Bob%20Parsons
Bob Parsons - Getty Images

Affärsmannen Parson växte upp i Baltimore där hans tidiga skolgång var långt ifrån imponerande. "Jag var usel i skolan och klarade inte femte klass". Parson ryckte upp sig, gjorde några år i marinen där tjänstgöring i Vietnam ingick, och tog en examen i bokföring. Han startade sedan ett företag inom el-teknologi som han sålde för 64 miljoner dollar 1994. Bollen var i rullning, han gjorde nya jättepengar på att sälja domänleverantören GoDaddy.com, och i dag äger han förutom PXG bland annat företag inom motorcykel- och fastighetsbranschen. Enligt Forbes är han god för omkring 18,5 miljarder kronor. Det var alltså inte att göra pengar som drev märkets ägare i det här fallet. 

– Jag gjorde det mestadels för min egen skull, så jag kunde ha ett riktigt bra set golfklubbor. Personligen är jag en som är väldigt petig när det kommer till golfutrustning, säger Parsons, som dessutom äger Scottsdale National Golf Club sedan fem år tillbaka, till golf.com.

chris%20kirk
Chris Kirks bag

Vad är då hemligheten med PXG:s utrustning? Klubborna är smidda tre gånger om och genomgår en sofistikerad tillverkningsprocess. Båda vad gäller viktbalans och brukandet av en speciellt utvald metall – samt ett par två-tre injektioner i håligheten, innan klubban förseglas och fryses ner. 

För att lyckas värvade Parsons talangfulla designers som förre PGA-proffset Mike Nicolette och Brad Schweigert från konkurrenten Ping. Båda fick uppdraget att skapa de bästa klubborna som gjorts – utan begränsing för vare sig tidsram eller investerade pengar. 

– De stressade inte utan tog tiden de behövde. De använde det allra bästa materialet som logiskt borde förbättra produkten och brydde sig inte om kostnaden. Några gånger kom jag på dem oroas över kostnaden, då fick jag sätta ner foten. Vi är bara intresserade av att göra det bästa vi kan även om det ger oss små marginaler, säger Parsons vars företag inte är så mycket för ödmjukhet. PXG:s slogan är: "Ingen gör golfklubbor som vi. Punkt".

En spelare som bytt till lyxmärket (från Ping) är 2014 års FedExCup-mästare Billy Horschel. Han hade studerat produkterna och Bob Parson grundligt innan beslutet togs. 

– Jag var inte ett dugg oroad över att det här bara skulle vara en kortsiktig grej i Bobs liv. Han är hundra procent passionerad i golf. Han spelar mycket själv och bara genom att prata med honom om hans egna erfarenheter av andra klubbor, kände man att han kunde sy ihop ett gäng som skulle kunna bygga världens bästa klubbor och låta dem få fria händer på vägen tid, säger han till Espn.  

– Det skulle inte finnas några begränsningar. Och han kände att om det funkar för honom, vad skulle hindra andra från att spela en klubba som skulle förbättra även deras spel? 

På så kort tid har inget annat klubbmärke haft så stort genomslag och till 2016 är tolv spelare kontrakterade. Bob Parsons är nöjd att hans PXG-klubbor börjar spridas bland de allra bästa spelarna. Ryan Moore var först ut 2015 och hans klubbor väckte stor nyfikenhet på rangerna. Företaget har fått allt större exponering sedan kända namn som the Open-mästaren Zach Johnson, Horschel och Hahn valt PXG. 

– Jag är glad över utvecklingen. Den ökade vårt momentum. Jag jagade heller ingen av dem. Alla kom själva till oss, säger Parson.

Du vet väl att Golfing.se finns som app? Håll enkelt koll på tävlingsgolf jorden runt och få snabb access till unikt redaktionellt innehåll, de senaste nyheterna från de främsta internationella golfmedierna, leaderboards, utrustning och mycket mer. Ladda ner appen på App Store eller Google Play.

AV: Lennart Sandahl - Golfing.se


Bild: Getty Images

Relaterat