Skip navigation

TISDAGSKRÖNIKAN: Påfyllning finns – men det är inte läge att luta sig

Bo Steffensen - 12:28 18/10/2016 (uppdaterad 16:39 20/10/2016)

Mörkret tar över mer och mer, om knappt två veckor ställer vi om till vintertid och golfsäsongen är inne i sista kurvan.
Och vilken säsong det varit för svensk golf.
Henrik Stenson bröt herrmajorförbannelsen, tog OS-silver, trippelvinster för Alexander Norén på Europatouren, fyra segrar, hittills, på Challengetouren (Söderberg, Forsström, Björk, Edfors), Anna Nordqvist toppade på LPGA-touren och våningen under, på Symetratouren, har Madelene Sagström dominerat fullständigt … I ordets rätta bemärkelse.
Kanske är hon den som imponerat mest under året. I alla fall om man tittar nivå för nivå.

I DEN TUFFA amerikanska collegegolfen har Frida Gustafsson Spång (4), Anna Magnusson (3), Martina Edberg (3), My Leander, Linnéa Ström, Robin Petersson, Fredrik Nihlén, Moa Folke, Isabelle Johansson, Emma Henriksson, Martin Eriksson och Louise Ridderström fixat svenska vinster under skolåret (jag har säkert glömt någon).
15-åriga Julia Engström vann British Amateur, spelade sig in i Junior Ryder Cup-laget (tillsammans med Frida Kinhult, Beatrice Wallin – som vann Annika Invitational –  och Marcus Svensson) och fick av bara farten pegga upp i tre majors.
Den tjejen kanske kan bli något.

DE DÄR ÄR bara några exempel på svenska framgångar under året. Det finns många fler. Så i det närmaste framtidsperspektivet ser det bra ut på den högsta nivån. Det fylls på. Vilket är nödvändigt för att det ska fortsätta att fyllas på även om tio år. Sverige behöver spelare på världsnivå för att skapa intresse hos de unga.

​I golf kan ett land leva lång tid på några få stjärnor. Världsfemman Henrik Stenson är 40, har onekligen varit med i några år och håller sannolikt ett bra tag till. Alexander Norén, 34, står beredd att ta över stafettpinnen.
Där bakom finns 29-årige Rikard Karlberg och 25-årige Joakim Lagergren. Jag tror också på 26-årige Alexander Björk som imponerat på Challengetouren och tar steget upp på Europatouren nästa säsong.
Han står ett steg bakom än så länge och bakom Björk har vi 20-årige Marcus Kinhult, som haft en motig första säsong som proffs, men som kanske är den spelare som har störst potential att gå riktigt långt – vilket jag är övertygad om att han kommer att göra. Han har allt som krävs; spelet, huvudet, rätt maskineri kring sig, viljan … Det är bara en fråga om tid.
På damsidan är det många duktiga spelare på väg upp. Längst fram i kön bakom Anna Nordqvist står just nu 23-åriga Madelene Sagström. Hon ska in på LPGA-touren och lyckas inte hon där så gör ingen det. Nästa svenska majorvinnare, tror jag.


JUST NU PUTTRAR det på och det är lätt gjort att luta sig bakåt och sitta nöjd, det rinner ju in seger efter seger ändå. Men ser man inte upp, och framåt, är det lätt att hamna i samma läge som svensk tennis. Plötsligt är det tomt. Ingen tar över.
Det går inte över en natt men tennisen gick från att vara en omskriven, uppmärksammad, stolt svensk sport med mängder av spelare på allra högsta världsnivå till en sport som nästan inte syns längre. Sveriges bäste herrspelare, Elias Ymer, är just nu rankad 161 i världen, och då ska man veta att det är högt jämfört med hur det såg ut för ett par år sedan.

ANTALET AKTIVA medlemmar ökade under 2016 med 9 794 till totalt 486 631, enligt Svenska golfförbundet, men det finns orosmoln vid horisonten. Spelarna i åldrarna 13–15 är för få, siffrorna i de åldersgrupperna är sköra, enligt förbundskapten Katarina Vangdal, som Golfing intervjuade nyligen.
Ett instabilt "hus" riskerar att falla ihop och vi vet alla vad som händer när ungdomar blir 16,17 år, oavsett vilken sport de håller på med. Många dras till annat och trappar ner eller slutar.
Så vad göra?
Katarina Vangdal pratar om att ligga tätare på spelarna. Följa upp, få kontinuitet, anpassa efter individen. Och att det behövs mer go ute på klubbarna.
Just nu håller landslagsledningen på att bygga upp en elitbas i Arizona för spelare som gått college och sedan vill satsa vidare i USA. Det ska finnas en lägenhet dit tjejer och killar kan komma och bo och klara överenskommelser med bra träningsanläggningar. En svensk samlingspunkt, helt enkelt


DET ÄR BARA att köra på och efter det år som varit med majorseger och OS-silver och mängder av svenska framgångar, tydligt och ambitiöst presenterade i tv, kan man i alla fall konstatera en sak; bättre läge att rekrytera, marknadsföra och utveckla svensk ungdomsgolf får man inte.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat