Skip navigation

STUDIE: Golf kan förlänga ditt liv med fem år

Bo Steffensen - 11:57 13/10/2016 (uppdaterad 19:50 11/10/2016)

Vill du ha ett långt liv? Fortsätt spela golf.
Enligt forskare vid Edinburghs universitet kan en golfare leva fem år längre än en icke-golfare.

Det diskuteras ofta om golf är en sport eller inte.
Just den semantiska frågan gick inte forskarna bakom studien The relationships between golf and health: a scoping review (ungefär Relationerna mellan golf och hälsa, en omfattande studie) in på. Däremot kom de fram till att en golfspelare kan förlänga livet med fem år jämfört med en person som inte spelar.

FORSKARNA gick igenom 5 000 relevanta studier om golf och drog sedan den sammankopplade slutsatsen att golfspel hjälper till att förebygga 40 olika kroniska sjukdomar och även ger förbättrad mental hälsa.
– Våra resultat visar att golfare lever längre än icke-golfare som en följd av förbättrade kolesterolvärden och kroppsammansättning, ökat välbefinnande, ökad självkänsla och egenvärde, säger doktor Andrew Murray på Edinburghs universitet, en av forskarna bakom undersökningen.

En golfare förbränner, enligt de data som samlats in, minst 500 kalorier och kan gå upp till 12,7 kilometer under en 18-hålsrunda.
Enligt studien ger bättre balans och ökar muskelstyrkan men är också förebyggande mot hjärt- och kärlsjukdomar, förbättrar andningen och den metabola hälsan (diabetes, blodtryck och kolesterolhalt).
Hälsoförbättringen gäller för människor i alla åldrar men effekten blir tydligare bland äldre spelare.
Forskarna anser också att golf kan hjälpa den som lider av kroniska sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar, tjocktarms- och bröstcancer samt stroke.
Studien, publicerad i British Journal of Sports Medicine, är en del i ett hälsoprojekt som drivs av World Golf Foundation.

Källa: cnbc.com

BO STEFFENSEN
[email protected]

Läs mer: Rapporten i sin helhet

 


Bild: Getty Images

Relaterat