Skip navigation

Här är appen som ger proffskänsla – följ bollbanan som på tv

Lennart Sandahl - 8:30 30/09/2016 (uppdaterad 14:09 29/09/2016)

ProTracers intåg i golfsporten har lyft tv-sändningarna till nya nivåer. Nu har du möjlighet att följa din egen bollbana på den lokala klubben – via mobilappen Shot Tracer. 

Tennisen har sin HawkEye-teknik och sedan tio år finns ProTracer som hjälpmedel för tv-producenterna av golftävlingar på Europa- och PGA-touren. 

Teknologin gör det möjligt att följa bollbanan på spelarnas utslag genom att hämta information från en doppler-radar, vanligtvis Trackman eller Flightscope, och använder sedan infon till att lägga grafik med illustrerde bollbanor. 

Såväl längd, höjd som drag åt höger och vänster ger tv-tittarna en chans att se vad som åtskiljer spelarna i deras teknik, och val av slag. Nedan är ett exempel på Rory McIlroys utslag med ProTracer från en Europatourtävling i Abu Dhabi.

 

Det österrikiska appföretaget Visual Vertigo har nu sett till att alla kan testa detta på egen hand. Med hjälp av mobilappen Shot Tracer kan alla med iPhone och iPad (ännu inget besked om den kommer släppas till Android) testa "object tracking" på sin egen enhet. 

Norsk Golf har testat appen i skarpt läge med bedömningen att den "fungerade överraskande bra". Vid några tillfällen misslyckades den med att fånga upp slagen, men när den lyckades så imponerades redaktionen av resultatet. 

 

"Resultatet blir bäst när telefonen står på ett stativ, men det är absolut ingen nödvändinghet – förutsatt att du är villig till ett par tagningar för ett precist resultat". 

Appen är lätt att använda och gör det enkelt att dela på sociala medier. Den finns att köpa i App Store för 50 kronor. 

App
App Store

 

Lennart Sandahl
[email protected]


Bild: Shot Tracer

Relaterat