Skip navigation

LISTA: Här är Norges topp 20 bästa golfhål

Lennart Sandahl - 15:32 19/09/2016 (uppdaterad 17:13 26/09/2016)

Experter på bandesign, arkitekter, greenkeepers, fotografer och golfare på alla nivåer har tillsammans med Norsk Golf utsett landets 100 bästa golfhål. Golfing.se har tagit del av den genomarbetade listan. 

Foto: Jacob Sjöman

I över ett års tid har våra vänner på Norsk Golf arbetat med att utse rikets bästa golfhål. 

Ett digert arbete har genomförts där bruttolistan landade på 300 hål, och sedan skalades ned till topp 100. Till sin hjälp har redaktionen använt tourproffs, amatörer, experter på bandesign, arkitekter, greenkeepers, fotografer, pensionärer och hobbygolfare med särskilt intresse i bandesign. 

Juryn har fått nominera sina förslag och Norsk Golf har därefter utsett de 100 bästa hålen, inte de 100 vackraste – för då hade listan varit överrepresenterad av korta par 3-hål med vattenhinder. Nu är fördelningen relativt jämn mellan par 3, 4 och 5-hål och varje klubb har max fått fem nominerade hål till listan.

Golfing.se har valt att skala ned listan till Norges 20 bästa hål, men vill du läsa den fullständiga sammanställningen: Klicka in på Norsk Golf!

20. Kongsvingers GK – hål 12

Par 5, 475/526 meter
Arkitekt: Peter Nordwall

Kongsvinger har mer än ett bra par 5-hål. Tolvan har dock en given plats på listan. Med stora höjdskillnader ned mot fairway ned i en dal, spelas hålet kortare. Från den böljande och välfriserade fairwayen inleds klättringen upp till höger mot green, som ligger gömd uppe på en backe i hörnet av skogen. Missar du green väntar en blind pitch i uppförsbacke. Ett tufft test från början till slut. 

Kongsvinger
Foto: Christian Døvle

 

19. Haugaland GK - hål 4 

Par 4, 305/356 meter
Arkitekt: Svein Drange Olsnes

Ett slående vackert hål som utmanar dig från tee till green. Den s-formade fairwayen kräver en bra placering för att sedan slå ett mellan eller långt slag över vattnet på andraslaget. Går du för flaggan behövs en carry hela vägen upp till green. Ett av Norges tuffaste par 4-hål. 

Hungeland
Foto: Haugaland GK

 

18. Holtsmark GK – hål 4

Par 4, 238/317 meter
Arkitekt: Robert Trent Jones Jr

Ett kort par 4 med tre stora bunkrar på rad längs den högra sidan. Fairway är dock hela 50 meter bred så det ska kunna gå att undvika sanden, med risk att hamna för nära träden till vänster och göra det svårt på det sättet. Greenen är på två platåer och kanaliserar alla bollar ned till höger. 

Holtsmark
Foto: Holtsmark GK

 

17. Kvinesdal och Omegn GK – hål 15

Par 4, 323/348 meter
Arkitekt: Graham J. Webster/Team Niblick 

Ett häftigt hål i nedförsbacke som testar din slagreportear ordentligt. För bästa möjliga utfall krävs en fade på utslaget och en draw på inspelet. Andraslaget i nedförsbacke är ett av det mest krävande på hela banan, då du behöver slå över vattnet till en green på två platåer som skyddas av tre bunkrar i bakkant. 

Kvinesdal
Foto: Olav Magne Trydal

 

16. Lofoten Links – hål 9

Par 4, 260/300 meter
Arkitekt: Jeremy Turner

Från banans högsta punkt slår du ditt utslag med panoramavy över golfbanan och fjällen. Landningszonen är bred och ger dig flera val baserat på var flaggan är placerad för dagen. Oavsett var den ligger så skyddas den av en av de tre bunkrarna framför green. Ett både vasst och vackert golfhål. 

Lofoten%20Links
Foto: Kevin Murray

 

15. Meland GK – hål 8

Par 4, 232/333 meter
Arkitiekt: Robert Hunt

När du spatserar från greenen på sjuan och kommer fram till utslaget på åttan är det lätt hänt att missa den hisnande vyn som omger dig. Här har du utsikt över fjorden vid Bergen och till de snötäckta fjälltopparna långt där borta. Hålet erbjuder stor höjdskillnad från tee till fairway med ett vattenhål som kommer i spel för de mest långtslående. En stor, djup green vaknats av bunkrar på båda sidorna. 

Meland
Foto: Meland GK

 

14. Miklagard GK – hål 11 

Par 4, 287/352 meter
Arkitekt: Robert Trent Jones Jr.  

Elvan på Miklagard är ett läckert par 4-hål från banans högsta punkt. En rekommendation är att studera banguiden ordentligt för det är inte helt lätt att välja linje för ditt utslag, inte ens om du faktiskt hade kunnat se hela fairway. Det säkraste är att hålla sig till höger, och hoppas på att den branta nedförsbacken hjälper bollen in till mitten. På minuskontot tvingas du då spela förbi vattnet in till green. Spelar du till vänster får du stå flackare, men långt in och med en green som sluttar kraftigt från vänster till höger – ned mot vattnet. Ett genialt golfhål. 

miklagard
Foto: Klaus Kaensche

 

13. Norsjø GK – hål 11

Par 3, 132/187 meter
Arkitekt: –

Bilden talar för sig. Det här par 3-hålet är ett spektakulärt sådan med magisk utsikt över insjön. Men se upp! Vattnet på höger sida är faktiskt Norges mest välbesökta vattenhinder.
Det är inte lätt att pricka rätt från 180 meter och därför är nyckeln att fokusera på vänster sida. Där finns över 20 meter med torrt och grönt land att landa på framför green. Förmodligen ett smart val om du inte är helt säker på att stanna på green från tee. 

norsj%F6
Foto: Geir Norling

 

12. Oslo GK – hål 16

Par 3, 115/154 meter
Arkitekt: Arthur Hill/ Steve Forrest & Associates

Oslo GK har fler än ett grymt hål. Ett av de bästa är 16:e par 3. Från bakre tee är det ett av Norges svåraste par 3-hål då det är 214 meter till flaggan. Står flaggan i framkanten så frestar det att spela safe där bakom, men då återstår en putt i blixtsnabb nedförsbacke. Spelar du i stället till höger för att undvika vattnet, riskerar du – som så många andra – att hamna i "bollmagneten" till bunker.

oslo
Foto: Oslo GK

 

11. Meland GK – hål 13

Par 3, 130/142 meter
Arkitekt: Robert Hunt

Ett spektakulärt korthål som går paralellt med åttan och har lika vacker utsikt samt samma layout. Stora och svårt djupa bunkrar beskyddar greenens framkant och till höger. Tricket är att inte slå för kort här, då är det bättre att bränna av ett slag för långt om du ändå ska missa. 

Meland
Foto: Meland GK

 

10. Altungstad GK – hål 17

Par 4, 287/298 meter
Arkitekt: Dave Thomas Ltd

Inne på topp 10 höjer vi nivån ytterligare. Banarkitekten Dave Thomas har skapat välkända banor som The Belfry och San Roque, men hål 17 på Atungstad är ett av hans mest ikoniska. Hotbilden från vattnet är påtagligt från vänster, samtidigt är det bäst att lägga sig så nära vattenkanten du vågar för ett bra läge in mot green. Slår du långt ska du ändå veta att krävs minst 250 meter carry för att bollen ska rulla upp till greenen. Efter 235 meter blir fairway så smal som 17 meter och strategiskt placerade fairwaybunkrar gör inte saken lättare. Speciellt med tanke på att vattnet ramar in halva greenen. Den sistnämnda är långsmal och hålet kan placeras på olika platser, vilket ger olika strategi för ditt andraslag. På 17:e är vattnet både din bästa vän och värsta fiende. Njut av ögonblicket! 

Altungstad
Foto: Atlungstad GK/Bjørn Norevik

 

9. Kongsvingers GK – hål 9

Par 4, 308/310 meter
Arkitekt: Peter Nordwall

Först slås du av den underbara utsikten, sedan kallsvettas du uppe på tee. Utslaget måste lyfta över vattnet mot en fairway som ser smalare ut än den är i verkligheten. Flaggplaceringen avgör var du bör placera dig eftersom onduleringen på green är en stor utmaning bara det. Det bästa är nog ändå att lägga sig kort till vänster framför de två fairwaybunkrarna. 

Kongsvinger
Foto: Christian Døvle

 

8. Losby GK – hål 15

Par 4, 225/338 meter
Arkitekt: Peter Nordwall

Det här vackra par 4-hålet kommer man varken undan med en miss till höger eller vänster. Det är ett krav att visa precision från början till slut. Detta då vatten är i spel över hela hålet. Ditt hopp är att det faktiskt finns överraskande mycket yta att landa på såväl med drivern som med trä- eller järnslagen, även om det kanske inte ser ut som det från tee. Den svagt ondulerade greenen beskyddas av vatten.

Losby
Foto: Benjamin A. Ward

 

7. Stavanger GK – hål 3

Par 3, 136/156 meter
Arkitekt: Fred Smith/Niblick Golf Design

Signaturutsikten från en av Norges äldsta golfklubbar är ett utsökt par 3-hål med vacker utsikt över Stokkavattnet. Tre stora bunkrar ramar in greenen och straffar alla som missar för långt, till höger eller vänster. Det visuellt slående hålet är riktigt svårt med den välkända Stavanger-vinden som gör sig ständigt påmind. 

Stavanger
Foto: Stavanger GK

 

6. Valdres GK – hål 3

Par 4/5, 253/345 meter och 345/405 meter
Arkitekt: Jeremy Turner

Wow, är ett ord som passar in bra här. Jeremy Turners ligger bakom flera hundra golfhål i Norge men det här är kanske hans allra mest kända. Hål 3 varierar mellan att vara ett par 4 eller par 5-hål och är en unik kombination av golf- och naturupplevelse. Lider du av slice så ligger du riktigt risigt till här... För det gäller att hålla sig till vänster om du inte vill hamna i plurret. Men blir det för mycket vänster så får du brottas med höga träd som kommer i spel. Att ta sig upp på green för birdie är inte enkelt alls, men samtidigt kan du nog ha överseende med en dålig score efter att ha gått ett av landets vackraste hål.

Valdres
Foto: Ole Jørgen Liodden/Naturfokus

 

5. Tyrifjord GK – hål 15

Par 4, 289/364 meter
Arkitekt: Jan Sederholm/Tor Eia

Sedan hål 15 byggdes 2003 har det rankats som ett av Norges bästa golfhål. Från utsiktspunkten på tee ser du ned mot Tyrifjorden och fjorden kommer i spel ju närmare green du komer. Vattnet kommer i spel först 260 meter från green. Två fairwaybunkrar kan skrämma dig, men lyckas du placera dig nära dem är vinkeln mot green som allra bäst. Då sätter du vattnet på vänster sida ur spel och greenbunkern till höger blir plötsligt mycket mindre farlig. 

Tyrifjord
Foto: Christian Døvle

 

4. Holtsmark GK – hål 18

Par 5, 416/512 meter
Arkitekt: Robert Trent Jones Jr.

Precis utanför topp 3 finner vi Holtsmark GK:s sista hål. Fyra timmars väg rakt ut i skogen hittar du banan med en avslutning i världsklass. Utslaget slås i uppförsbacke med skog på båda sidor fairway. På toppen av backen utmärker sig sedan ett hav av bunkrar. Robert Trent Jones Juniors placering av dessa framstår nästan som en optisk illussion för det finns faktiskt mer yta att landa på än vad det ser ut att göra. Här gäller det att ha koll på både banguiden och hur långt du slår med de olika klubbvalen, för att efter andraslaget få en så god vinkel som möjligt mot greenen – som vaktas av två stora bunkrar på vardera sida. 

Holtsmark
Foto: Jan Nordstrom/Holtsmark GK

 

NORGES BÄSTA PAR 3-HÅL
3. Lofoten Links – hål 3 

Par 3, 97/134 meter
Arkitekt: Jeremy Turner

Bilden nedan är svår att inte låta sig imponeras av. Det är inte bara ett av de mest pittoreska golfhålen i landet, utan i hela världen. Utslaget slås mot en liten, liten green på en udde. Det är sandstrand, vass och vatten som omges av ett litet berg och där havsörnen gärna hälsar på tidigt på morgonen. Framför greenen ligger en liten pot-bunker som kan psyka ut den mest självsäkra spelaren. Vädergudarna kan också ställa till med trubbel om vinden från det Norska havet piskar på. Lyckas du kontrollera den har du mycket vunnet!

Lofoten%20Links
Foto: Jacob Sjöman

 

NORGES BÄSTA PAR 5-HÅL
2. Miklagard GK – hål 16 

Par 5, 456/503 meter
Arkitekt: Robert Trent Jones Jr.

Norges bästa par 5-hål finns på Miklagard GK och hål 16. Från tee ser du en tvådelad fairway efter vattnet, som delas av en lurig fairwaybunker i mitten. Vad är alternativen? Att spela kort till vänster, eller försöka mer aggressivt till höger – med risk för att sätta vattnet i spel. Ja, det är lite pest eller kolera som gäller här. Slår du långt finns möjligheten att nå green på två slag, men det är inte säkert att det som känns mest logiskt vid första ögonkastet är det allra smartaste. 

miklagard
Foto: Per Ervik

 

NORGES BÄSTA HÅL (par 4)
1. Oslo GK – hål 14

Par 4, 278/303 meter
Arkitekt: Arthurt Hill/Steve Forrest and Associates

Norges bästa hål alla kategorier finns i huvudstaden och på Oslo GK. Det är lika skrämmande som vackert och inget hål på banan erbjuder fler valmöjligheter. Det baseras på träden längs fairway som ställer din spelstrategi på sin spets. Sedan väntar en halvblind och upphöjd green med en bunker i framkant och Bogstadsvattnet i bakgrunden. Greenen är vinklad rätt emot tee, och frestar de som har tillräcklig längd i slagen att testa lyckan över vattnet. Scorekortet säger 303 meter, men det krävs bara en carry på 190-200 meter för att klara vattnet, och 210 meter för att träffa green. Sett från fairway är en fade att föredra och från tee är det möjligt att plocka fram ett långt inspel med sin wood eller driver. Hål 14 på Oslo GK har fått överlägset flest nomineringar och är den solklara vinnaren. Gör ett besök på Bogstad och du kommer att förstå varför. 

oslo
Foto: Jacob Sjöman

 

Källa: Norsk Golf 

Lennart Sandahl
[email protected]


Bild: Foto: Jacob Sjöman

Relaterat