Skip navigation

TISDAGSKRÖNIKAN: Ryder Cup 2016 – Tiger vs Seve

Bo Steffensen - 9:24 13/09/2016 (uppdaterad 11:42 13/09/2016)

Europa har vunnit åtta av de tio senaste Ryder Cup. Det svider och det svider rejält på andra sidan Atlanten.

Ett av de starkaste minnena efter senaste Ryder Cup på Gleneagles är inte ett slag eller en spelare utan det som etsat sig fast i minnet är hur öppet Phil Mickelson visade sin besvikelse för sin kapten Tom Watson. Det gjorde riktigt riktigt ont att ännu en gång få stryk av det europeiska laget.

EUROPA har alltid vunnit som ett lag och Seve har varit ledaren som enat laget. Jag minns fortfarande de rosa lamullströjorna och de röda byxorna från The Belfry 1985 när han, tveklöst, driver green på hål 10 med sin persimmon, ett par 4 på 274 yards med vatten innan och längs med hela högersidan. En ledare som visade vägen. Men även efter det att han lämnat jordelivet har han haft en stor inverkan på Europas Ryder Cup-lag. Det känns som att laget fortfarande spelar för Seve och jag hoppas han är med oss på tröjorna även under 2016 års upplaga.

 


DAVIS Love III fick den tuffa uppgiften att få ordning på USA:s Ryder Cup-lag. Ett lag som man i många år diskuterat om det är ett lag eller inte.
Incidenterna har vart många och stora spelare som Tiger och Phil har haft tveksamma resultat. Många har även frågat sig om Tiger verkligen bryr sig om Ryder Cup. 
Nu har Davis Love gjort sina första tre av totalt fyra val och man slås av att något är på gång. För min del inte av spelarna han valde, utan av spelaren han inte valde. Bubba Watson fick inte plats. Två US Masters, slår bollen snuskigt långt. En spelare som satt stämning på Ryder Cup med klapp klapp likt en trestegstävling i Golden League, en spelare som verkade stortrivas på OS och som tveklöst är en av de större patrioterna. Men han är även en av de minst omtyckta spelarna på touren av de andra spelarna. Han är uppenbarligen ingen lagspelare. Ett tufft beslut är taget, men en signal är signalerad.


JAG VET inte om Tiger har långtråkigt eller om han faktiskt bryr sig om Ryder Cup. När han utnämndes till vicekapten kändes det mest som en politisk markering. I samband med att han deklarerade att han skulle göra comeback skrev Martin Strömberg på Svenskgolf.se under rubruken ”Jag har inte saknat Tiger en sekund”.
Men att döma av reaktionerna från USA så tror jag världens största golfnation har saknat sin Tiger. Davis Love och Phil Mickelson har varit tydliga med hur viktig och involverad Tiger är i arbetet kring Ryder Cup laget. Han har tillfört synpunkter i det mesta och han har uppenbarligen en hel del påverkan på hur laget förbereds och kommer att spela. Jag tror Tiger kan ge laget den Seve-effekt Europa haft i snart över 30 år.

Davis Love III fjärde val sker efter Tour Championship i halvleken under NBC Sunday Night Football och jag är inte förvånad om ryktet talar sanning – det kommer att bli ett legen-dary besked, som Matt Kuchar sa, om vi får se Tiger ta den sista platsen i laget.

RYDER CUP 2016 blir en match mellan Seve och Tiger – ikonerna som enar lagen. Sitt ner och njut, för det kommer bli åka av. Oavsett om Tiger spelar eller om han är mannen som får USA att spela som ett lag.

MATHIAS RESARE – ansvarig utgivare på Golfing.se
[email protected]

 

 


Bild: Getty Images

Relaterat