Skip navigation

TISDAGSKRÖNIKAN: Sexhålstävling till musik – varför inte?

Bo Steffensen - 9:33 26/07/2016 (uppdaterad 15:02 09/08/2016)

En gång i tiden råkade 18 hål bli standard för golf. Vissa dagar känner vi nog alla att det kan vara lite för mycket.
Europatouren funderar nu på att införa sexhålstävlingar. Jag säger: Kör på.


En del hävdar att golfen kommer från Nederländerna, andra att det exporterades till Europa av mongolerna. Vår typ av golf spelades sannolikt först i Skottland. Den ursprungliga banan på St Andrews bestod av 11 hål som var utlagda åt ett håll, sedan vände man och spelade dem en gång till i omvänd ordning. Hade det där hållit i sig så hade vi haft 22-hålsgolf i dag.
Tur då att det var några som tyckte att en del av hålen var för korta. Följden blev att man byggde om till nio hål i stället. Voila; dagens 18-hålsrunda.

DET DÄR var i mitten av 1700-talet och tänk om någon hade sagt att det räcker väl med sex, då hade vi spelat tolv i dag. Och ingen hade tyckt att det var något konstigt med det.
Då hade en golfrunda varit en och en halv timme kortare, fler hade velat spela, fler hade kunnat spela, mindre mark hade krävts för banorna, tävlingar hade varit enklare att följa, en runda hade varit lättare att ta sig igenom de där dagarna inget funkar, 24 hål på en dag hade  … och så vidare.

NYE chefen för Europatouren, Kieth Pelley, anser, och inser, att golfen måste flytta fram positionerna för att hänga med.
Kanadensaren, som kom från mediabranschen förra året, har bland annat infört hårdare krav mot långsamt spel och att det är okej för proffsen att ha kortbyxor på rangen och i Proam-tävlingar.
Nu är han inne på sexhålstävlingar. Till musik.
– Låt oss vara ärliga, uppmärksamheten minskar – vetenskapliga data bevisar detta. Så du måste förändra, folks tid är så värdefull. /…/  Från vårt perspektiv, som väktare av det professionella spelet, tittar vi på att skapa ett format som bygger på sex hål. Det kan vara en timme, en och en halv ... och det skulle bli väldigt underhållande, säger han till The Guardian och målar upp en bild av en show; man spelar till musik, det annonseras i högtalarna, spelarna är annorlunda klädda jämfört med i dag och kanske använder max sju klubbor.

DRASTISKT? Jo, men varför inte prova. Det är precis vad Europatouren kommer att göra. Under 2017 tänker man experimentera med sexhålstävlingar – för att kanske rulla ut alltihop under säsongen 2018.
– Den traditionella 72-hålstävlingen kommer alltid att finnas där i någon form, men om man tittar 10–15 år framåt så kommer golf att konsumeras på ett helt annat vis än i dag och det kommer att finnas andra format, säger Kelley.

I FRAMTIDEN kanske alla nya banor byggs med två eller tre sexhålsslingor i stället för dagens niohåls.
Ska vi spela sex, tolv eller arton hål?
Inte dumt.


Bara några rader om:
SENIOR BRITISH OPEN.
Magnus Persson Atlevi, pro på Lunds GK, imponerade på Canoustie i helgen. Han slutade åtta under och delad trea (tillsammans med Miguel Angel Jimenez), tre slag efter vinnande Paul Broadhurst. MPA ledde faktiskt tävlingen en bit in på sista dagen. Belöningen: 800 000 kronor. Just denna tisdag fyller han 51. Dubbelt grattis!

Alexander%20Bj%F6rk
Alexander Björk.


CHALLENGETOUREN. Ny svensk seger den gångna helgen. Alexander Björk tog hem Le Vaudreuil Golf Challenge i Frankrike och blev den tredje svenska segraren på CT i år. Dessutom är Linda Wessberg på gång inför Women’s British Open. Svensk golf går bra nu.
PGA-MÄSTERSKAPEN. Europa har tagit två av tre majors i år. Det kan mycket väl bli en till, men lägger mitt tips på amerikanen Patrick Reed. Självklart helt ovetenskapligt underbyggt.
OS. Varför är det enbart manliga golfare som är rädda för zika-viruset? Har inte hört en enda friidrottare eller simmare eller fotbollsspelare som tackat nej till OS av den anledningen.

BO STEFFENSEN
[email protected]


Bild: Getty Images

Relaterat