Skip navigation

TISDAGSKRÖNIKAN: Nu finns chansen – missa den inte

Bo Steffensen - 7:42 19/07/2016 (uppdaterad 15:01 09/08/2016)

Segern i The Open är stor för Henrik Stenson, men kanske ännu större för svensk golf. Nu måste klubbarna och förbundet se till att öppna alla dörrar som finns. Nu finns chansen. Missa den inte.

Någonstans känns det rättvist att det blev just Henrik Stenson som fick ta den där efterlängtade första svenska herrmajorn. Han har stått längst fram i kön länge, är Sveriges klart högst rankade spelare, har allt – och lite till –  som krävs spelmässigt och varit nära några gånger tidigare. Han har också tagit sig ur djupa svackor, jobbat vidare, haft tålamod.
Henrik Stenson vann visserligen i Tyskland för inte så länge sedan men har, i mångas ögon, haft svårt att knyta ihop säcken när det gäller sedan dubbelsegrarna i Fedex och Race to Dubai 2013.  I sociala medier har han då och då blivit kallad Henrik Secondson.
Det han visade upp i helgen borde sätta stopp för det. Det var grymt imponerande.
Jonny Millers omtalade 63-runda på Oakmont i US Open 1973 brukar plockas fram då och då när det ska pratas imponerande majoravslutningar. Det är svårt att ställa golfrundor mot varandra men Stensons uppvisning känns som ännu ett snäpp upp.

LEGENDARISKE tränaren Butch Harmon – Tiger Woods coach mellan 1993 och 2004 – har jobbat med ”de flesta” toppgolfare, inklusive Phil Mickelson. Han är också expert på Sky Sports. Harmon menar att detta är bara början för Henrik Stenson, att det kommer att bli fler majorvinster för honom nu när ”muren är riven”.
Jo, nu vet Stenson hur man gör och ser man till hur det såg ut i söndags så är det ju svårt att säga emot Harmon.

SVERIGE har nu en herrmajortitel. Ett ”spöke” i svensk golf försvinner. Nu väntar vi på Bannistereffekten.
Ni vet engelsmannen Roger Bannister som 6 maj 1954 var den förste löparen att springa en engelsk mil under fyra minuter. Gunder Häggs 4.01,3 hade stått sig i nio år och att spränga fyraminutersvallen ansågs i princip som omöjligt. Sex man kom till start i Oxford den där majdagen, inklusive de två hararna. Bannister gick i mål på 3.59,4 – nästan åtta sekunder före tvåan.
Veckan efter var det flera löpare som tog sig under fyra minuter, två år senare hade runt 50 man klarat det.
Bannistereffekten. Om en visar vägen kommer andra efter.
Så Stensons bedrift var inte enbart imponerande utan också inpirerande – för Norén, Lingmerth, Karlberg, Blixt, Broberg, Kinhult … ja, alla svenskar som ligger i Henrik Stensons kölvatten.

STENSONS seger är även en språngbräda för svensk golf i stort och nu gäller det för förbund och klubbar att dra fördel av uppmärksamheten, utnyttja att det pratas golf även i andra rum än de vanliga, att det skrivs extra mycket, jublas på sociala medier.
Nu gäller det att använda Stensons murbräcka och öppna alla portar som finns för att surfa vidare på vågen. Nu finns chansen att få in fler golfsugna ungdomar, nu finns chansen att få in pengar till att skapa ännu bättre förutsättningar för dem som redan börjat sin golfresa.

HENRIK Stensons namn kommer att ligga högt upp i högen när Bragdmedalj-juryn samlas nästa gång, så nu finns också chansen att få bort stämpeln att golf inte är en sport utan bara ett spel som otränade, feta gubbar och tanter håller på med. En åsikt som, enligt min erfarenhet, mest förekommer bland människor som aldrig spelat och inte har en aning om vad som krävs för att hålla ihop en 18-hålsrunda.
Nu finns chansen att omvända några av dem.

SKULLE DET dessutom bli ett svenskt OS-guld nästa månad så kan det nog vara läge för klubbarna att börja rusta för invasion.
Som Scar i Lejonkungen skulle ha utttryckt det: Var bereeeeedd!
Muren är riven. Nu finns chansen. Missa den inte.

BO STEFFENSEN
[email protected]


FAKTA: Svenska majortitlar

Annika Sörenstam: 10
- Nabisco Championship: 2001, 2002, 2005
- LPGA-mästerskapen: 2003, 2004, 2005
- US Open: 1995, 1996, 2006
- British Open: 2003

Lotta Neumann: 1
- US Open: 1988

Helene Alfredsson: 1
- Nabisco Dinah Shore: 1993

Anna Nordqvist: 1
- LPGA-mästerskapen: 2009

Henrik Stenson: 1
- The Open: 2016


Bild: Getty Images

Relaterat